Julkaistu 13.03.2018 1          
Pääministeri Juha Sipilä Turussa

Varsinais-Suomelle ymmärrystä muttei lupauksia

Turussa maanantaina vieraillut pääministeri Juha Sipilä tapasi myös paikallisia yrittäjiä ja yrittäjäjärjestön edustajia Turku Science Parkissa. Pääministeriä isännöivät Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen ja toimitusjohtaja Hanna Munter.

SparkUpissa vietetyn iltapäivän teemana olivat Suomen keskeiset tulevaisuuden kysymykset 2020-luvulla. Päällimmäiseksi nousivat työn muutos ja työvoiman saatavuus.

- Elämme valtavan nopean muutoksen aikaa. Ja Varsinais-Suomi toimii nyt koko Suomen moottorina: kasvu ei saa alkaa yskimään, muistutti Jyrki Hakkarainen ja vetosi pääministeriin diplomi-insinöörikoulutuksen saamiseksi tänne.

Sipilällä ei ollut kuitenkaan asiasta uutta sanottavaa. Varsinais-Suomen diplomi-insinöörivajeeseen on hänen mielestään paras ratkaisu uuden tekniikan alan yhteistyöyliopisto FITec.

- Hallituksella on varsin suuri ymmärrys tätä tarvetta kohtaan, mutta kun koulutuksestakin on valitettavasti jouduttu säästämään, on syntynyt tällainen välivaiheen ratkaisu. Tämän pidemmälle ei tässä asiassa tällä hallituskaudella päästy. Vuonna 2020 sitten arvioidaan, miten FITec on toiminut.

Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen nosti luonnollisesti esiin myös toisen Turun alueelle merkittävän hankkeen. Tunnin junan vuosihyödyt voitaisiin laskea useissa kymmenissä miljoonissa euroissa.

Tähänkään Sipilä ei luvannut nopeaa ratkaisua.

- Keinoja on yritetty löytää, mutta budjettivaroin sitä ei pystytä tekemään. Tunnin junan voitaisiin toteuttaa sen sijaan yhtiömuotoisena. Meidän pitäisi mennä rohkeasti tällaisiin malleihin, hän visioi.

Syöksykierre oikaistu

Sipilän hallituksen kevään kehysriihessä tärkein asia on työllisyyden vahvistaminen.

- Työvoimapulaa on kaikilla aloilla. Meillä on pulaa niin hitsareista, kuin myös korkeammin koulutetuista insinööreistä, talous- tai vientiosaajista. Paneudumme nyt työttömyyden rakenteisiin: on yllättävän paljon ihmisiä, joilla on alentunut työkyky. Heille meidän pitää rakentaa erilaisia ohjelmia kuntoutukseen. On kova kynnys hypätä teolliseen työhön sieltä työttömyyden arjesta, Juha Sipilä toteaa.

Suomella on takanaan menetetty vuosikymmen: emme ole toipuneet samaa vauhtia kuin naapurimme ja lähimmät kilpailijamme, pääministeri muistuttaa.

- Vaikka nyt on kolmen prosentin kasvua jo toista vuotta peräkkäin, ei vieläkään olla saavutettu vuoden 2008 tilannetta.

Hallituksen itselleen asettamat keskeisimmät talouspolitiikan tavoitteet on Sipilän mukaan sen sijaan jo lähes saavutettu.

- Julkisyhteisöjen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on jo taittunut: 2016 vuoden alussa velkasuhde lähti laskuun ja lähenee nyt EU:n yhteinen tavoitetta 60 prosenttia. Ja valtiovarainministeriön ennusteen mukaan kokonaisveroaste laskee kaksi prosenttiyksikköä tänä hallituskautena.

Työllisyysaste on noussut jo 70,4 prosenttiin ja lähestyy tavoiteltua 72 prosenttia, mikä tosin sekään ei vielä riitä. Seuraavalla vaalikaudella meidän pitää päästä 75 prosenttiin, missä meidän naapurimmekin ovat, sanoo Sipilä.

- Parasta on, että työllisyysaste on noussut tasaisesti koko maassa. Sillä oli hurja merkitys, kun täältä Varsinais-Suomesta tulivat ne ensimmäiset positiiviset uutiset. Se on tarttunut muuhun Suomeen, Sipilä korostaa.

Paljon parjatulla kilpailukykysopimuksella on Sipilän mukaan ollut merkitystä esimerkiksi Uudenkaupungin autotehtaan kannalta.

- Kun kauppaa tehdään pienellä marginaalilla, tällä muutoksella, mitä kiky-sopimuksella saatiin aikaan, on merkitystä. Merkitystä sillä on ehkä myös mentaaliseen puoleen, uskoon, että Suomessakin kannattaa valmistavaa työtä tehdä.

Tavoitteena on ollut 15 prosentin kilpailukykyeron kiinnikurominen Saksaan ja Ruotsiin nähden. Viime syksystä alkaen tuottavuuskehitys on nyt oikealla uralla, sanoo Sipilä.

- Minun mielestäni Suomi on nyt oikaistu syöksykierteestä ja ollaan vaakalennon vaiheessa, lentämistä harrastava Sipilä vertasi.

Tulevaisuudessa riittää kuitenkin suuria haasteita.

- Digitalisaation takia meidän pitää esimerkiksi uudelleenkouluttaa tai muuntokouluttaa miljoona suomalaista seuraavan 10 vuoden sisällä. Rohkeita ratkaisuja pitäisi tehdä esimerkiksi sosiaaliturvassa, mutta niin, että pitää tukea aktiivisuutta ja mahdollisuutta olla työmarkkinoiden käytössä, Juha Sipilä pohtii.

- Niin ja sitten pitäisi vielä sote-uudistuskin saada valmiiksi. Siihen nyt ei enää kauan mene, Sipilä myös hauskuutti yleisöä.

SparkUpin iltapäivässä pääministeri Juha Sipilä isännöivät Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen ja toimitusjohtaja Hanna Munter.

anneli.perkio@y-lehti.fi

Kommentit

joopa joo 14.03.2018 klo 08:03

Toi on taas sitä Sipilän höpinää, se kun ei koskaan edes vastaa yhteenkään kysymykseen vaan höpisee niitä omiaan.


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

12/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.12.2018


Seuraa meitä somessa