Julkaistu 04.04.2018 0          
Uusia liiketoimintamahdollisuuksia laivanpurusta

Laivojen purkutarpeet moninkertaistuvat

Osallistujilla Turussa oli hyvä näkemys siitä, miten laivan kierrätys on mahdollista, ja myös kilpailukyistä, vastuullista ja turvallista Suomessa. Kuvaaja: Maarit Vähäkangas.

Laivojen kierrätys on mahdollista, ja myös kilpailukyistä, vastuullista ja turvallista Suomessa. Suunnitteluvaiheesta laivan elinkaaren loppuun ja osien ja materiaalien uusiokäyttöön ulottuva kierrätys vaatii laajempaa yhteistyötä eri alojen välillä. Tarvitaan myös erilaisten fasiliteettien ja prosessien luomista, mikä voi synnyttää uutta liiketoimintaa.

ESR-rahoitteisen IRM-Tool hankkeen työpajassa Aboa Marella 23.3.2018 tutustuttiin laivan purkuun eri näkökulmista palvelumuotoilun keinoin. Key Note -puheenvuorot Thomas Lundström (Trafi) ja Oskari Kosonen (Turku Repair Yard) antoivat kuvan haasteista ja tulevaisuuden faktoista sekä säännösten suhteen että laivan purun tarpeista ja erilaisista vaikutuksista ihmisiin ja ympäristöön tulevaisuudessa: laivojen purkutarpeiden määrät moninkertaistuvat tulevina vuosina.

- Isojen materiaalierien jälkimarkkinat ovat toistaiseksi olleet ilmeisen hankalat. Tähän luovilla aloilla ja erilaisilla kierrätysratkaisuilla voisi löytyä moniakin erilaisia ratkaisuja, sanoo Aboa Maren projektipäällikkö Rita Rauvola.

Uusi EU-asetus voimaan 2020

EU:n asetus, joka velvoittaa turvalliseen ja vastuulliseen purkuun EU:n lipun alla seilaavilla laivoilla, tulee voimaan kokonaisuudessaan 2020. Suurimpana riskinä on, että kustannuskeskeisesti ajattelevat laivanomistajat siirtyvät pois Euroopasta lainsäädännön kiristyessä.

- Yksi ratkaisu on yhdistää voimat eri järjestöjen kanssa sekä luoda lisäarvoa laivojen viimeisille omistajille vastuullisesta liiketoiminnasta. Kustannuksia tulisi myös jakaa tasaisemmin laivan elinkaaren aikana, ja kierrätysmahdollisuuksia parantaa jo suunnitteluvaiheessa. Uuden kilpailukykyisen liiketoiminnan ja sitä tukevan kokonaisen pienen ekosysteemin mahdollistamiseksi tarvitaan lisää yrityksiä mukaan. Osaamista on kyllä,

IRM-Tool hanke on Maritime Training Center Aboa Maren uusin R&D hanke, joka etsii tulevaisuuden luovia työmahdollisuuksia meriteollisuudesta sekä kokoaa työkalua, jolla voi kehittää yritysten innovaatioprosesseja.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Uotila & Laine Oy

Uotila & Laine Oy

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja, Verokonsultointi

BLOGIT

Liedon Säästöpankki

Rahan takii

Liedon Säästöpankki

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

11/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 14.11.2019


Seuraa meitä somessa