Julkaistu 04.04.2018 0          
Uusia liiketoimintamahdollisuuksia laivanpurusta

Laivojen purkutarpeet moninkertaistuvat

Osallistujilla Turussa oli hyvä näkemys siitä, miten laivan kierrätys on mahdollista, ja myös kilpailukyistä, vastuullista ja turvallista Suomessa. Kuvaaja: Maarit Vähäkangas.

Laivojen kierrätys on mahdollista, ja myös kilpailukyistä, vastuullista ja turvallista Suomessa. Suunnitteluvaiheesta laivan elinkaaren loppuun ja osien ja materiaalien uusiokäyttöön ulottuva kierrätys vaatii laajempaa yhteistyötä eri alojen välillä. Tarvitaan myös erilaisten fasiliteettien ja prosessien luomista, mikä voi synnyttää uutta liiketoimintaa.

ESR-rahoitteisen IRM-Tool hankkeen työpajassa Aboa Marella 23.3.2018 tutustuttiin laivan purkuun eri näkökulmista palvelumuotoilun keinoin. Key Note -puheenvuorot Thomas Lundström (Trafi) ja Oskari Kosonen (Turku Repair Yard) antoivat kuvan haasteista ja tulevaisuuden faktoista sekä säännösten suhteen että laivan purun tarpeista ja erilaisista vaikutuksista ihmisiin ja ympäristöön tulevaisuudessa: laivojen purkutarpeiden määrät moninkertaistuvat tulevina vuosina.

- Isojen materiaalierien jälkimarkkinat ovat toistaiseksi olleet ilmeisen hankalat. Tähän luovilla aloilla ja erilaisilla kierrätysratkaisuilla voisi löytyä moniakin erilaisia ratkaisuja, sanoo Aboa Maren projektipäällikkö Rita Rauvola.

Uusi EU-asetus voimaan 2020

EU:n asetus, joka velvoittaa turvalliseen ja vastuulliseen purkuun EU:n lipun alla seilaavilla laivoilla, tulee voimaan kokonaisuudessaan 2020. Suurimpana riskinä on, että kustannuskeskeisesti ajattelevat laivanomistajat siirtyvät pois Euroopasta lainsäädännön kiristyessä.

- Yksi ratkaisu on yhdistää voimat eri järjestöjen kanssa sekä luoda lisäarvoa laivojen viimeisille omistajille vastuullisesta liiketoiminnasta. Kustannuksia tulisi myös jakaa tasaisemmin laivan elinkaaren aikana, ja kierrätysmahdollisuuksia parantaa jo suunnitteluvaiheessa. Uuden kilpailukykyisen liiketoiminnan ja sitä tukevan kokonaisen pienen ekosysteemin mahdollistamiseksi tarvitaan lisää yrityksiä mukaan. Osaamista on kyllä,

IRM-Tool hanke on Maritime Training Center Aboa Maren uusin R&D hanke, joka etsii tulevaisuuden luovia työmahdollisuuksia meriteollisuudesta sekä kokoaa työkalua, jolla voi kehittää yritysten innovaatioprosesseja.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Turun Linna

Linnankatu 80, Turku

www.turku.fi/turunlinna/vuokrattavat-tilat

Ainutlaatuisen historiallinen juhla- ja kokousmiljöö, jossa monipuolisia yksittäisiä tiloja 10-250 hengelle. Linnassa myös 120 hengen kokoustila, jossa täydellinen AV –tekniikka kiinteänä. Juhlatiloissa voidaan järjestää tilaisuuksia jopa yli 500 hengelle. Tutustu kokous- ja juhlatiloihin www.turku.fi/turunlinna/vuokrattavat-tilat. Tilavarauksista ja tarjoilusta vastaa Fazer Food Co meeting & events / Juhana Herttuan Kellari. Tiedustelut ja varaukset puh. 020 729 6905.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa