Julkaistu 14.05.2018 0          

Nauti auringosta turvallisesti – muista suojata silmät UV-säteilyltä

Suomessa on saatu viime päivinä nauttia ensimmäisistä kesäisistä päivistä. Auringonpaisteessa silmät on hyvä suojata aurinkolaseilla, sillä häikäisyn välttäminen ehkäisee silmäsairauksia. Erityisen tärkeää on lasten silmien suojaaminen, sillä ne ovat auringonvalolle aikuisen silmää herkemmät.

Aurinkoinen sää houkuttaa nyt viettämään aikaa ulkona. Vaikka eletään vasta toukokuuta, iho ja silmät on jo hyvä suojata auringon ultraviolettisäteilyltä. Säteilyn määrää mitataan UV-indeksillä, ja päivän ylin UV-indeksi liikkuu Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomessa tällä viikolla jo neljän paikkeilla. Suojaustoimet on hyvä aloittaa, kun indeksi on yli kolme.

Paras keino estää häikäisyä on käyttää aurinkolaseja. Ne lisäävät ulkona liikkumisen mukavuutta ja liikenteen turvallisuutta, mutta häikäisyn välttäminen ehkäisee myös yleisiä silmäsairauksia.

– Auringonvalolla on vaikutusta esimerkiksi kaihin ja ikärappeuman kehityksessä. Lisäksi aurinko voi aiheuttaa pinnallisia muutoksia silmän pinnassa. Tällaisia ovat esimerkiksi siipikalvo, jossa silmän valkoisen osan päällä olevaan sidekalvoon tulee ylimääräistä kasvua, silmätautien erikoisalajohtaja Matti Seppänen Terveystalosta kertoo.

Suojaa silmät lapsesta saakka – vauriot näkyvät vasta vanhemmalla iällä

Liika auringonvalolle altistuminen ei aiheuta silmissä akuutteja oireita, mutta pitkäaikaisesta altistumisesta johtuvat sairaudet näkyvät usein vasta keski-iässä tai myöhemmin. Siksi silmien suojaaminen UV-säteilyltä on tärkeää lapsesta saakka. Lapset viettävät usein aikuisia enemmän aikaa ulkona, jolloin he ovat alttiimpia auringolle.

– Lasten silmät ovat myös aikuisen silmää herkemmät. Lapsilla silmän väliaineet ovat hyvin kirkkaat, minkä vuoksi auringonsäteet läpäisevät silmän eri kerrokset vielä helpommin kuin aikuisilla. Riski vaurioitumiselle on siksi suurempi, vaikka mahdolliset muutokset tulevat ilmi vasta vanhemmalla iällä, Seppänen huomauttaa.

Vanhempien tehtävä on suojata lasten silmät aurinkolaseilla ja hatulla, joka suojaa myös kasvojen ihoa ja niskaa palamiselta. Lasten aurinkolaseissa istuvuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jotta lasit pysyvät lapsen päässä leikin tiimellyksessäkin.

Tarkista, että aurinkolaseista löytyy CE-merkki

Aurinkolasien valinnassa tärkeintä on se, että niissä on täysi UV-suojaus. Suomessa myytävissä tuotteissa CE-merkillä varustetut lasit täyttävät eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset. Parhaiten näkyvältä valolta ja häikäisyltä suojaavat eri ruskean sävyiset lasit, kuten pronssi tai kupari.

Lisäsuojaa tuovat myös isolieriset hatut tai isot lippalakit. Yhdessä aurinkolasien kanssa ne suojaavat silmän lisäksi herkkää silmänympärysihoa. Siristellessä ohuessa ihossa alkaa helposti vähitellen näkyä ylimääräisiä juonteita ja ryppyjä.

– Aurinkolasit suojaavat ihoa paitsi vanhenemiselta myös ennen kaikkea ihosyövältä. Iho on silmäluomilla erittäin ohut ja siksi altis vaurioitumaan. Silmäluomet ovat hyvin tyypillinen paikka basalioomalle eli tyvisolusyövälle, Seppänen muistuttaa.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Turun Länsivankkurit Oy

Turun Länsivankkurit Oy

Matkailuajoneuvojen huolto, tarvikkeet ja varaosat, Matkailuajoneuvojen myynti, Matkailuautoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

12/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.12.2018


Seuraa meitä somessa