Julkaistu 22.05.2018 0          

Raision keskustavisio tarjoaa vihreitä kohtaamispaikkoja

Visiossa Raision keskusta on vihreä ja hyvin saavutettava innovaatiokeskus ja kohtaamispaikka. Kuva: Schauman & Nordgren Architects

Raisiolle on avautumassa ainutlaatuinen tilaisuus uudistaa kaupungin keskustaa. Keskustaa halkova E18-tie muutetaan tunneliksi 2020-luvulla. Tunnelin myötä kaupungin ytimeen syntyy poikkeuksellisesti uutta maa-aluetta. Turun seudun joukkoliikenneratkaisu voi tuoda Raision keskustaan myös raitiotie- tai superbussilinjaston. Muutokset vaativat asemakaavoitusta, jonka tueksi kaupunki on laatinut keskustavision. Visiossa Raision keskusta on vihreä ja hyvin saavutettava innovaatiokeskus ja kohtaamispaikka.

Raision rakentuminen risteyksen ympärille on luonut kaupunkiin hyvät yhteydet, mutta se on tuonut kaupungin keskustaan myös liikenteen melun ja pölyn. Raision uudessa keskustavisiossa hyödynnetään kaupungin erinomaista saavutettavuutta, mutta keskusta yhdistetään ympäröiviin viheralueisiin. Uuden keskustarakenteen monimuotoiset viheralueet, korttelipuistot ja viheryhteydet, luovat alueelle omaleimaista identiteettiä. Raisiosta tulee alueen solmukohta, joka edistää innovatiivista liiketoimintaa sekä nykyaikaista asumista ja ulkoilua viihtyisässä ympäristössä.

Keskustavisio kattaa tunnelin lähialueet sekä Varppeenaukion, Tasalanaukion ja Soliniuksenkujan ympäristöä. Tunneli alkaa Raisiontien ja E18-tien risteyksestä ja se on noin 450 metriä pitkä.

Uuden Raision tärkeimmät osa-alueet ovat keskustan porttina toimivat korkeat rakennukset ja niiden välissä oleva talvipuutarha, josta avautuu tunnelin kannelle rakentuva puisto. Puisto yhdistää keskustarakenteen ja luo suuren vihreän maiseman keskelle Raisiosta. Myös muut keskustan alueet jäsentyvät kaupunkitilojen sarjaksi. Keskustapuistoa ympäröivät uudenlaiset townhouse-asuinkorttelit. Liikekeskustan rakennuskantaa uudistetaan ja tiivistetään ajan kuluessa.

Raitiotien- tai superbussin päätepysäkki sijoittuisi uuden keskusta-aukion tuntumaan, lähelle nykyisellä paikallaan säilyvää toria. Keskustavisio edistää myös kevyen liikenteen mahdollisuuksia luomalla uusia jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä keskustan poikki.

Visio toteutuu vaiheittain

Keskustavision toteuttaminen on monelle vuosikymmenelle ulottuva, vaiheittain rakentuva kokonaisuus. Jos E18-tiehanke pysyy aikataulussa, rakentaminen Raision keskustassa käynnistyy vuonna 2021. Tunnelin valmistuttua voisi alkaa keskustapuiston ja talvipuutarhan rakentaminen kannen päälle. Seuraavassa vaiheessa keskustarakennetta voidaan tiivistää muun muassa rakentamalla uusia asuinkortteleita puiston tuntumaan ja kehittämällä palvelukortteleita. Kolmanneksi visiosta voidaan toteuttaa puiston läntisen puolen kortteleita.

Raision visiotyössä on ollut mukana muun muassa kiinteistöjen omistajia, yrittäjiä, nuorisovaltuuston ja vanhusneuvoston jäseniä sekä yhdistysten edustajia. Keskustavision on laatinut Schauman & Nordgren Architects. ”E18-tien siirtäminen tunneliin luo ainutlaatuisen mahdollisuuden Raision keskustan uudelleen kehittämiselle. Se mahdollistaa keskustarakenteen tiivistämisen periaatteilla, jotka perustuvat kestävän kehityksen lähtökohtiin, jossa laadukkaat kohtaamispaikat ja kevyen- sekä julkisen liikenteen yhteydet ovat avainasemassa”, sanoo Ted Schauman, Schauman & Nordgren Architects toimistosta.

Keskustavision liikkumista ja liikennettä koskevista suunnitelmista on vastannut Jouni Lehtomaa Ramboll Oy:stä. E18-tiehankkeen suunnittelu on ELY-keskuksen vastuulla. Raision kaupunki puolestaan toteuttaa maankäytön suunnittelun laatimalla asemakaavan, jota keskustavisio tukee. Turku ratkaisee tänä vuonna ryhtyykö se toteuttamaan raitiotie- tai superbussilinjastoa. Raisiossa asia tulee päätettäväksi samassa aikataulussa.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

KT Selin Oy

KT Selin Oy

Konsultointipalveluja, Koulutuspalveluja, Liikkeenjohdon konsultointi

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

M Kitchen & Cafe

Itäinen Rantakatu 4-6, Turku

http://mbakery.fi/mkitchencafe/

M Kitchen & Cafe on ainutlaatuinen ravintola, kahvila, kokous- ja juhlatila sekä viikonlopun the brunssipaikka Turun jokirannassa museo Aboa Vetus & Ars Novan tiloissa. Ravintolamme sijaitsee turkulaisen museon Aboa Vetus & Ars Novan aulatilassa, jossa moderni ilmeemme yhdistyy historialliseen rakennukseen ja vanhan Turun raunioihin. Ravintolatilaamme kuuluu lisäksi kesäaikana käytettävissä oleva sisäpihan terassialue, jollaista toista et kaupungista löydä. Ravintolamme tarjoilee lounasta arkisin klo 11-14 ja olemme auki joka päivä klo 11-19. Viikonloppuisin löydät meiltä erittäin suositut brunssimme klo 11-15 lauantaina ja sunnuntaina. Ravintolatilassamme on mahdollista järjestää yksityistilaisuuksia aukioloaikojen ulkopuolella. Aamutilaisuudet ennen klo 11 ovat suosittuja ja ravintolamme on myös suosittu paikka varata iltakäyttöön esimerkiksi karonkajuhlaan tai häätilaisuutta varten. Ravintolatilan lisäksi saman katon alta löytyy myös kaksi kokoustilaa, Factory ja Biljardisali, joissa pystyt toteuttamaan erilaiset kokoukset, perhejuhlat ja -tilaisuudet sekä konferenssit aamusta iltaan. Biljardisali on intiimi tila maksimissaan 22 henkilölle ja Factory on puolestaan monitoimitila noin 40 henkilölle, jossa on järjestetty kokouksien lisäksi perhejuhlia.

Lue uusin näköislehtemme

12/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.12.2018


Seuraa meitä somessa