Julkaistu 28.06.2018 0          
Asiantuntijan vinkki:

Pidempi on parempi salasanoissa

kuva: Rodeo

Kesällä sähköisiä palveluja käytetään tavallista enemmän, mikä lisää turvallisuusriskejä. Lomakaudet houkuttelevat verkkorikollisia kalastelemaan ja murtamaan muun muassa salasanoja. Omaa tietoturvaa on mahdollista parantaa merkittävästi yksinkertaisella keinolla: käyttämällä pidempiä salasanoja.

Sosiaalisen median ja esimerkiksi matkavarausjärjestelmien käyttö lisääntyy kesällä. Salasanoihin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta palveluiden käyttäminen olisi turvallista. Tietomurtojen todennäköisyys kasvaa, jos salasana-asiat eivät ole kunnossa. Esimerkiksi: Jos jokaisessa palvelussa on käytössä sama tai samantyylinen salasana, salasana on verrattavissa yleisavaimeen, jolla pääsee kulkemaan useasta eri ovesta.

- Viestintäviraston kuluttajatutkimuksesta on selvinnyt, että suomalaisista vain noin kolmasosa käyttää eri salasanoja jokaisessa palvelussa. Merkittävimmät heikkoudet ovat samojen salasanojen käyttö useammassa eri palvelussa sekä sanasanojen lyhyys, kertoo Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen päällikkö Arttu Lehmuskallio.

Pidä huoli siitä, että tärkeät tietosi ovat turvassa. Voit parantaa salasanojen turvallisuutta ja käyttämiesi palveluiden tietoturvaa merkittävästi muutamalla helpolla keinolla:

1. Tee pitkä salasana, joka on sinulle itsellesi ymmärrettävä ja helppo muistaa. Kokonainen lause on parempi salasana kuin yksittäinen sana.

2. Käytä erikoismerkkejä, numeroita ja isoja kirjaimia. Salasanan voi vaikka aloittaa numerolla ja päättää isoon kirjaimeen sekä erikoismerkkiin.

3. Tee jokaiseen käyttämääsi palveluun oma, erilainen salasana ja ota käyttöön salasanojen tallennusohjelma. Näin muistat salasanasi vielä lomienkin jälkeen.

Tänä kesänä Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus tsemppaa suomalaiset vaihtamaan salasanansa nykyistä pidempiin. Pidempi parempi -salasanalingolla pääsee kokeilemaan turvallisen esimerkkisalasanan luomista. Hakkeri voi murtaa lyhyen ja simppelin salasanan jopa sekunneissa, mutta jokainen lisämerkki kasvattaa salasanan turvallisuutta: Pidempi on parempi -linkki löytyy alta.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Viestintäharju Oy

Viestintäharju Oy

Internet-palveluja, Lehtiä, Viestintätoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Pitopalvelu Kirsi Mattila

Liukolantie 124, Rusko

www.pitopalvelumattila.fi

KP max. 80, kaikki tilaisuudet.

Lue uusin näköislehtemme

09/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 06.09.2018


Seuraa meitä somessa