Julkaistu 06.09.2018 0          
NUORTEN YRITTÄJIEN KOLUMNI

Yrittäjä vai yrittäjähenkinen?

Mitä tarkoittaa olla yrittäjä? Mitä tarkoitetaan yrittäjähenkisyydellä? Mitä eroa sitten on yrittäjällä ja yrittäjähenkisellä työntekijällä? Millaista työntekijää haetaan, kun hakemuksessa lukee yrittäjähenkinen? Yrittäjähenkisyys on jo muutamia vuosia ollut ns. muoti-ilmiö työpaikkailmoituksissa. Keskustelin keväällä yrittäjähenkisyyden merkityksestä kyseisessä tilanteessa muutaman yrittäjän kanssa. Aihe herätti paljon mielipiteitä ja päätin perehtyä asiaan tarkemmin.

Mitä tarkoittaa olla yrittäjähenkinen? Vastaukset.fi -sivustolla annetaan mielestäni tähän hyvä kuvaus: Yrittäjähenkinen on motivoitunut, tavoitteellinen, päämäärätietoinen ja valmis kantamaan vastuuta. Yrittäjähenkinen hallitsee isot kokonaisuudet ja osaa motivoida niin muita kuin itseään. Yrittäjähenkisellä on halu kehittää itseään ja pitää itsestään huolta, ennen kaikkea yrittäjähenkisyys on asenne. Kuvaus sopii hyvin piirteisiin, joita työntekijältä voidaan vaatia. Ymmärtääkö kuitenkaan kaikki työnhakijat tai edes työnantajat yrittäjähenkisyyden samalla tavalla?

Päätin kysellä ihmisiltä mielipiteitä, mitä yrittäjähenkisyydellä tarkoitetaan. Monet vastaukset myötäilivät aikaisempaa kuvausta, mutta useimmiten ei. Usein vastaukset selkeästi vastasivat enemmän yrittäjää, kuin yrittäjähenkisyyttä tai yrittäjähenkistä työntekijää. Yrittäjiltä kysyessä vastaukset olivat selkeästi yrittäjälle arjenläheisiä: ajanhallintaa, paineensietokykyä, joustavuutta, riskinottoa ja epävarmuuden sietokykyä. Varsinkin joustavuus työajoissa nousi vahvasti esille, yleinen mielipidehän on, että yrittäjä on aina töissä. Voiko työnantaja vaatia tätä yrittäjähenkiseltä työntekijältä?

Yrittäjyydessä on paljon hyviä puolia, mutta myös haasteellisia. Olen monesti kuullut, että yrittäjäksi ryhtyvän täytyy olla sopivasti hullu. Samaistun tähän. Yrittäjähenkisyyden kuvaukseen tätä ei kuitenkaan liitetä. Yrittäjähenkinen työntekijä omaa yrittäjän piirteitä, mutta ei välttämättä niin sanottua sopivaa hulluutta. Siinä missä yrittäjäksi ryhtyvä ottaa riskejä, luo täysin uutta ja elää näin mahdollisesti jatkuvassa epävarmuudessa, yrittäjähenkinen voi löytää samankaltaiset haasteet, motivaatiot ja vastuut työntekijänä oikean työpaikan löytyessä.

Siinä vaiheessa, kun itselleni työntekijän palkkaaminen tulee ajankohtaiseksi, toivon ehdottomasti työntekijältä yrittäjähenkisyyttä. En kuitenkaan koe sen olevan vaatimus, sen voi oppia oikean työn löytyessä.

Seidi Salminiitty
SayDesign Marketing

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Celerpak Oy

Celerpak Oy

Aaltopahvilaatikot, Pahvilaatikoita, Pakkauksia, Pakkaussuunnittelua

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Verkahovi

Verkatehtaankatu 4, Turku

KP 10-40, R 140, myös kokoustarjoilut ja pitopalvelu.

Lue uusin näköislehtemme

05/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.05.2019


Seuraa meitä somessa