Julkaistu 13.09.2018 0          

JOKI-vierailukeskuksessa hiottiin tulevaisuuden visioita

Tulevaisuus on vaikea aihe, ja millä tavalla koemme sen, on usein kulttuuristamme kiinni. Turun uusi vierailukeskus JOKI tuli täyteen Yrkeshögskolan Novian IRM Tool-hankkeen järjestämässä tulevaisuussuuntautuneessa työpajassa maanantaina 10.9. Työpaja järjestettiin osana FCR Finlandin koko päivän kestänyttä verkostotapahtumaa asiakkailleen ja alihankkijoilleen. Tavoitteena oli rakentaa yhteistä visiota alan tulevaisuudesta, jotta myös yhdessä tekemistä voidaan parantaa ja tehostaa.

Työpajaan osallistui lähes 50 osallistujaa, jotka edustivat 15 eri yritystä liittyen laivojen korjausrakentamiseen. Osallistujat edustivat mm. suunnittelua, sähköalaa, sisustusta, ja logistiikkaa ja tulivat Suomen lisäksi Baltian maista ja Euroopasta.

Työpajassa mietittiin yhdessä alan haasteita: Ensin, mitkä tulevaisuuden ilmiöt vaikuttavat omaan työhön, ja mitkä nähdään vähiten vaikuttavina ja toisessa vaiheessa, mitkä ovat konkreettiset mahdollisuudet ja uhat, ja miten niihin tulisi varautua. Ja toisaalta, onko mahdollista muuttaa uhka mahdollisuudeksi? Ilmiöitä valittiin www.futuresplatform.com työkalun kautta. Osa ilmiöistä olivat nousevia ja osa laskevia trendejä.

Workshopin fasilitoivat Kirsi Kostia ja Niko Herlin liiketoiminnan kehittämiseen ja strategiaan erikoistuneesta Great Minds Oy -yrityksestä.

- Oli mielenkiintoista huomata, miten eri tavalla voimme suhtautua tulevaisuuteen. Niko ja Kirsi johdattelivat hyvin alkuun ja ravistelivat verkoston tulevaisuuskuntoisuutta. Monet teemat olivat ilmeisen vaikeita keskusteltavia hyvin erilaisten yritysten ja ihmisten kesken. Tähän vaikuttaa paljon myös erilaisten kulttuurien aikakäsitykset. Silti, mikä vaikuttaa yhteen yritykseen vaikuttaa jollain tavalla myös koko verkostoon. Ja senpä vuoksi tulevaisuudesta puhuminen onkin tärkeää, ja sitä pitää harjoitella. Ja esimerkiksi yhteistä strategiaa luodessa pitää ymmärtää, miten verkostossa siihen pystytään samaistumaan. Luovan alan osaamista voisi hyödyntää monella tavalla myös siinä, miten strategia kommunikoidaan, jotta kaikki ymmärtävät sen samalla tavalla. Mitä useampi uskoo samaan tulevaisuuteen, sitä todennäköisemmin se myös toteutuu, sanoo projektipäällikkö Rita Rauvola.

Kaikkein eniten alaan nähtiin vaikuttavan mm. 3D-tulostus, väestön ikääntyminen, big data sekä esimerkiksi nanoteknologian kehittyminen. Tietoturvallisuus, uudet eläkkeensaajat sekä laivakontit asumuksina nähtiin korjausrakentamisen verkostossa sekä vaikuttavina että ei-vaikuttavina ilmiöinä. Suurimpina uhkina nähtiin maailmantalouden romahdus, immuniteetti antibiooteille sekä ns. teollinen vallankumous 2035. Jälkimmäisestä tulikin mielenkiintoinen keskustelu, kun Niko Herlin herätteli miettimään, miksi se on uhka. Vastauksien joukossa ilmeni mm. avaruusmatkailu. Tarkemmin yhdessä mietittynä se nähtiin lopulta kuitenkin enemmän mahdollisuutena. Myöskään taloudellinen romahdus ei lopulta pelottanut ketään, sillä nämä osallistujat olivat monet aloittaneet yrittäjyytensä nimenomaan talouden romahduksen jälkeen ja luottivat kykyihinsä selviytyä siitä myös jatkossa.

IRM-Tool - Innovation Resource Moderating Tool -hanke on käynnissä huhtikuun loppuun 2019 saakka. Hankkeen tavoitteena on luoda kohtaamisia, joissa luovaa osaamista voidaan yhdistää meriteollisuuden innovaatiotarpeisiin. Projektia koordinoi Yrkeshögskolan Novia yhteistyössä Åbo Akademin ja Turun Ammattikorkeakoulun kanssa. Meyer Turku on strateginen kumppani. Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto, ja sen budjetti on n. 400 000 euroa.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Salo IoT Campus

Joensuunkatu 7, Salo

www.saloiotcampus.fi

Kokoustiloja aina muutaman hengen neuvotteluhuoneista 170-paikkaiseen auditorioon. Kokoustarjoilut samalla tilauksella. Nykyaikainen kokoustekniikka ja palvelut saman katon alla. Tutustu kampukseen ja kokoustiloihin www.fazerfoods.asio.fi/onlinekalenteri/fazerfoods/guest.php?kt=tila&laji=Kokoustilat&sys_id=saloiot

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa