Julkaistu 10.10.2018 0          
KOLUMNI

Yrittäjä on lurjus!

Kovin kauas historiassa ei tarvitse mennä kun oli vielä “ok” sanoa, että yrittäjä on varas ja lurjus. Yrittäjä ei tee mitään muuta kuin riistää työntekijöiltään maksimoidakseen omat voittonsa ja sen jälkeen lähtee aruballe viettelemään lokoisia päiviä muiden tekemän työn voitoilla. Ainiin ei tarvitse mennäkään historiaan, se on vieläkin ihan ok - sorry my bad.

Aiheesta innostuneena kysyin yrittäjiltä itseltään, kokonaiselta 25:ltä eli otanta on massiivinen! Kysyin, onko minun ajatukseni ja kuvani maailmasta samankaltainen kuin muillakin yrittäjillä. Itse kohtaan tätä joka päivä. “Hei hienoa, että jaksat painaa - huhhuh onneksi ite oon oikeissa töissä niin ei tarvitse tuota tehdä” - asenne tulee läpi useammin kuin uskottekaan. Toki harva tuota uskaltaa suoraan päin naamaa sanoa, mutta asia tulee joka kerta erittäin selväksi.

Tuosta 25:stä yrittäjästä käytännössä 90% kertoi kokevansa vähättelyä, polkemista ja jopa suoranaista haukkumista ja painostamista viikoittain. Tämä ilmiö ikävä kyllä korostui naisyrittäjien ja yksinyrittäjien kohdalla.

\"En koe saavani arvostusta juuri yhtään, paitsi muilta yrittäjiltä. Joudun ottamaan vastuun näistä mitä ”kaikki yrittäjät” on: veronkiertäjiä, riistäjiä ja ahneita paskiaisia. Olen myös kuullut että yrittäjä on siksi yrittäjä kun ei osaa mitään. Eläminen kuulemma tapahtuu yritystuilla.” - kertoi eräskin yksinyrittäjä.

Elämme Suomessa, sivistysvaltiossa vuonna 2018, jossa jokaisen voisi olettaa sen verran tietävän, että yhteiskuntamme rakentuu työlle ja työtä tarjoavien yritysten varaan. Yrittäjien varaan, jotka ottavat riskiä työllistyäkseen, työllistääkseen ja kasvaakseen sekä näissä yrityksissä työskentelevien työntekijöiden varaan. Kovin yksinkertaista - yhtäkään valtiota tai yhteiskuntaa ei julkinen talous pyöritä.

Kysymys kuuluukin, että missä muussa näin paljon riskiä kantavassa yhteiskunnallisessa- tai ammatillisessa ryhmässä halveksunta on näin laajaa ja jopa julkista?

Tällä kokonaisuudelle tietenkin myös viittaan myös käynnissä olevaan keskusteluun työtaistelutoimien aloittamisesta hallitusta ja “Kuumakalle-yrittäjiä” vastaan. Keskustelun kohteena on kuitenkin suurempi kokonaisuus ja yhteiskunnallinen haaste. Mikäli emme arvosta kasvua, riskinottoa ja yrittäjyyttä, entistä harvempi sille tielle lähtee.

Vaikka ongelman huomatakseen ei tarvitse historiaa tutkailla, voin silti ilokseni sanoa, että eteenpäin on myös yrittäjän ihmisarvon arvostuksessa menty. Vielä vanhempieni aloittaessa yrittäjänä, ei yrittäjyydestä paljoakaan voinut ylpeillä. Nyt näyttää siltä, että myös yrittäjän perheen jäsenet saavat saman sosiaaliturvan tason kuin normaalit työssäkäyvät henkilöt - ehkä seuraavaksi myös yrittäjät?

Olemme ottanee isoja askeleita tässäkin asiassa kohti yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa mutta isoja askeleita on vieläkin otettavana. Olen iloinen, että suhtautuminen yrittäjyyttä kohtaan on mielestäni jo paljonkin plussan puolella. Toisin kuin silloin kun vanhempani aloittivat, minä voin jo kuitenkin olla ylpeä siitä, että olen yrittäjä. Toivottavasti seuraavan sukupolven yrittäjät voivat jo sanoa, että saavat kaikilta ihailua ja tukea.

Jaakko Männistö
Kirjoittaja on Startup-yrittäjä ja Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja.

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Master Promo Suomi Oy

Master Promo Suomi Oy

Esitetelineet, Mainostaulut, Messut, Promootiopalvelut

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Liedon Vanhalinna

Vanha Härkätie 111, Lieto

www.abocatering.fi

Viihtyisätja monipuoliset kokous- ja juhlatilat Linnavuoren kartanomiljöössä – historiaa, kulttuuria ja luontoa lähellä. Oheisohjelmaksi opastettuja kierroksia niin museonäyttelyissä kuin ulkoilupoluilla. Tilavuokraus ja tilausravintolapalvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.06.2019


06-08-liite/2019Kesäliite
to 13.06.2019


Seuraa meitä somessa