Julkaistu 11.10.2018 0          

Naantalin vanhakaupunki ja Muumit halutaan pitää hereillä myös talvisin

Kuvalähde: Naantalin kaupunki

Swecon maankäytön ja ympäristösuunnittelun asiantuntijat ovat mukana kehittämässä Naantalin vanhaa kaupunkia alueen asukkaiden, yritysten ja päättäjien kanssa. Sweco on myös Naantalin kaupungin puitekumppani.

Uniikki saaristoalue halutaan uudistaa ympärivuotiseksi matkailu- ja virkistyskohteeksi, joka houkuttelee meren äärelle turistien lisäksi yrittäjiä ja asukkaita. Matkailun ja asumisen välillä vallitseekin Naantalissa tiivis symbioosi.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan alueen kehitystyössä tasapainoillaan uuden ja vanhan välillä. Maankäytöltä vaaditaan myös esteettömyyttä ja turvallisuutta, koska alueella vierailee vuosittain neljännesmiljoonaa Muumi-turistia. Myös presidentti saapuu Kultarannasta Naantalin Kesäjuhlille venesataman kautta.

- Naantalista löytyy jo vahvaa matkailuosaamista sekä historia- ja kulttuuriarvoja, joita muualla Suomessa ei ole. Onhan kaupungin erikoisuus esimerkiksi lähes koko vuoden sulana pysyvä meri, kertoo Swecon matkailun asiantuntija Kimmo Vähäjylkkä.

- Meidän tehtävämme on kehittää kaupungin elinvoimaa asumisen, matkailun ja muun yrittäjyyden keinoin – yhdessä Studio Puisto Arkkitehdit Oy:n ja Veijonen Consultingin kanssa. Kohteiden helppo ja sujuva saavutettavuus on tärkeää. Haluamme kunnioittaa historiaa ja säilyttää aidot kohtaamispaikat sekä herättää eloon myös talvisen Naantalin. Kävijöille luodaan uusia kokemuksia esimerkiksi mobiiliteknologian, valaistuksen ja äänimaisemien avulla.

Kaupunkilaiset pääsivät kertomaan mielipiteensä laajassa haravakyselyssä. Karttapohjaiseen paikkatietopalveluun kertyi lähes 300 vastausta, joissa kerrottiin esimerkiksi lempipaikoista ja reiteistä, joita ei käytetä valaistuksen puutteen takia.

Yrittäjätilaisuus houkutteli paikalle 50 yrittäjää

Yrittäjille pidettyyn yleisötilaisuuteen saapui noin 50 matkailusta kiinnostunutta yrittäjää.

- Naantalissa on hyvä tekemisen meininki, ja yrittäjät ovat aktiivisesti mukana alueen kehittämisessä, Vähäjylkkä kertoo.

- Naantalista löytyy myös poliittinen tahtotila, ja kaupunki on varautunut investointeihin. Ihmisten sitoutumisen kannalta onkin tärkeää, ettei ideoita vain kuulla, vaan niitä viedään myös eteenpäin.

Naantalista löytyvät jo erinomaiset satama- ja veneilypalvelut, mutta hyvin valaistut, turvalliset ja viihtyisät rantareitit puuttuvat. Naantalin Vierasvenesatama Oy:n yrittäjä satamavouti Miska Pekkola korostaakin toimivan valaistuksen merkitystä.

- Vierasvenesataman toimintaan kuuluu koko meri- ja ranta-alue, laiturit ja satamatoimisto ravintoloineen. Valaisemme rakennuksemme myös talvisin, jolloin ravintolat ovat kiinni. Toivommekin, että tähän tulee muutos ja kaupunki huolehtii rannan valaistuksen kuntoon turisteille, veneilijöille ja paikallisille.

Toinen haaste on vanhan kaupungin rannan saavutettavuus.

- Veneellä rantaan on helppo tulla, mutta maanteitä pitkin piipahtaminen on hankalaa ihan lähialueiltakin. Julkisen liikenteen pitäisikin toimia rantaan asti koko päivän ajan välillä Turku–Raisio–Naantali, Pekkola korostaa.

- Myös pitkäaikaispysäköintiä ja opastusta paikoitusalueille kaivataan lisää, jotta ihmiset voivat tulla rantaan kaikessa rauhassa ja jäädä vaikka yöksi.

Elämyksellinen kävelyreitti vanhaan kaupunkiin

Vanhan kaupungin kehittämisessä huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet, jotka ovat teemana myös Naantalin asuntomessuilla vuonna 2022. Vanhakaupunki halutaan säilyttää lähes autottomana, mutta samalla välimatkat eivät saa venyä kohtuuttoman pitkiksi.

- Pienellä alueella liikkuu kesäisin suuret määrät jalankulkijoita ja liikennettä, vaikka vanhakaupunki on pääosin suljettu ajoneuvoliikenteeltä. Yksi ratkaisu voisi olla ydinalueen selkeyttäminen ja ajon salliminen vain sähkökäyttöisten pollarien kautta, Lehtiö ehdottaa.

- Katualueen muotoilulla luodaan tunne siitä, ettei alueelle voi ajaa henkilöautolla. Yksi keino on tehdä kulkureitistä elämys esimerkiksi valaistuksella ja historiallisten kohteiden esittelyllä. Kävelymatka on silloin kiinnostava osa vanhaan kaupunkiin siirtymistä.

Satamavouti Pekkolakin uskoo, että toimivat puitteet houkuttelevat kaupunkiin lisää yrittäjiä ja tuottavat ajan kanssa uutta tapahtuma- ja ohjelmatarjontaa.

- Onkin hyvä, että meitä yrittäjiä kuunnellaan alueen kehittämisessä jo alkuvaiheessa. Onhan meillä ja asukkailla alueeseen suurin intohimo, näkemys ja ideoita, joista ulkopuolinen voi poimia parhaat palat.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Mediatoimisto Laulava Ovipumppu

Mediatoimisto Laulava Ovipumppu

Mediatoimistoja, Ulkomainontaa

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.06.2019


06-08-liite/2019Kesäliite
to 13.06.2019


Seuraa meitä somessa