Julkaistu 28.11.2018 0          

Joulukaupunki Turku kutsuu tunnelmoimaan

Vanhan Suurtorin joulumarkkinat. Kuva: Turun kaupunki, Esko Keski-Oja

Turun joulunajan tärkeimmät elementit ovat Vanhan Suurtorin markkinat, Turun tuomiokirkon joulukuusi, lukuisat jouluiset tapahtumat ja huipennuksena koko Suomen hiljentävä joulurauhan julistus. Turun joulu alkaa yhteisellä suurella avajaisviikonlopulla 1.–2.12. ja jatkuu aina nuutinpäivään 13.1. saakka tarjoillen joulumieltä ja tunnelmointia kaiken ikäisille.

Turun tuomiokirkon joulukuusen valojen sytytys käynnistää Joulukaupunki Turun tapahtumien ketjun. Perinteinen Tuomiokirkon joulukuusi tulee tänä vuonna Kirsi ja Janne Turtian pihalta Turun Moisiosta. Kuusi on noin 70 vuotta vanha ja se on pituudeltaan noin 22 metriä. Yli 700 led-lappua sytytetään kuuseen 1.12. klo 15:45 alkavassa tilaisuudessa, jossa tanssitaan ja lauletaan lapsiperheiden muskarissa Tuuli Paasolaisen bändin tahtiin. Joulutervehdyksen tilaisuuteen tuo Turun tuomiokirkkoseurakunnan pastori Elina Kiili.

Satumaisen joulunavauksen paraati kuljettaa yleisön Kirjastosillalta klo 16:45 kohti kävelykatua. Lumikuningattaren johdattamaa paraatia voi seurata uudella reitillä Kirjastosillalta Läntisen rantakadun ja Kristiinankadun kautta Yliopistonkadulle.

Yliopistonkadun kävelykadulla joulu avataan musiikilla ja Art Teatron Pauliina Räsäsen akrobatiaesityksellä. Satumaisen joulunavauksen huipentaa Yliopistonkadun jouluvalojen sytytys. Jouluvalojen sytyttäjänä toimii tänä vuonna kaupunginjohtaja Minna Arve. Koko avajaispäivän keskustassa on luvassa jouluista tunnelmaa ja ohjelmaa koko perheelle.

Joulurauhanjulistus kaikuu maailmalle tuttuun tapaan jouluaattona 24.12. klo 12 Brinkkalan talon parvekkeelta. Julistuksen lukee Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen nyt jo kuudetta kertaa.

- Joulurauhanjulistus on minulle kunnia-asia, koska saan olla lenkki vuosisataisessa ketjussa ja osa suomalaisten joulun tärkeintä yhteistä traditiota. Valmistaudun tilaisuuteen lukuharjoituksilla ja aina levollisin mielin, sanoo Mika Akkanen.

Joulumarkkinat ja väliaikainen tori kauppatorilla säteilevät joulun tunnelmaa

Joulun tuoksut ja tunnelmat löytyvät perinteiseen tapaan Vanhan Suurtorin joulumarkkinoilta, jotka ovat avoinna 16.12. asti lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11–17. Vanhan Suurtorin vilinässä viihtyy myös joulupukki muoreineen ja ohjelmaa riittää pitkin päivää. Markkinapäivinä hulinan keskeltä voi pistäytyä kuuntelemaan joulumusiikkia Vanhan Raatihuoneen salin konsertteihin.

Myös Luostarin Välikadun makasiinien käsityöläispuodit tarjoavat lahjaideoita pukinkonttiin. Makasiinien joulumarkkinat ovat avoinna viikonloppuisin klo 11–17 16.12. saakka.

Kauppatorin uudistustöistä huolimatta jouluisesta toritunnelmasta pääsee nauttimaan väliaikaisella torialueella, joka puetaan kauden asuun muun muassa runsaalla valaistuksella. Torille tulee myös ylimääräisiä myyntikojuja sekä joulupukin hirsimökki. Joulupukki päivystää Kauppatorilla aina lauantaisin 1.12. lähtien. Jouluisessa Kauppahallissa joulupukki vierailee 1.12. klo 12-14.

Turun kaupunki tukee keskustan joulukauppaa kahdella merkittävällä kampanjalla. Maksutonta kadunvarsipysäköintiä tarjotaan kaupungin ydinkeskustassa koko joulukuun ajan. Lisäksi joulukuussa lauantaisin aikuiset matkustavat bussissa lasten lipun hinnalla.

Jouluiset näyttelyt, askartelut ja konsertit virittävät jouluun

Turun kaupungin museoiden joulunäyttelyissä tutustaan entisaikojen jouluruokiin, joulunviettotapoihin ja muihin perinteisiin. Joulupöytäkattauksia on esillä Luostarinmäen käsityöläismuseossa, Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossa sekä Turun linnassa. Luostarinmäellä pääsee lisäksi Eläinten joulu -näyttelyssä tutustumaan sekä pihapiirin että luonnon eläinten talveen.

Seikkailupuistossa, Vimmassa, Kuralan Kylämäessä sekä Luostarinmäen käsityöläismuseossa on mahdollisuus askarrella lahjoja ja koristeita erilaisissa avoimissa työpajoissa. Myös Turun linna järjestää joulupuuhaa piparkakkumestari Petruksen piparkakkukursseilla ja himmelikursseilla.

Turun filharmonisen orkesterin Jouluinen unelma -konsertissa 13.–14.12. heräävät henkiin sesongin suosikkisävelet sinfoniaorkesterisovituksina ja sopraano Mari Palon tulkitsemina.

Impivaaran ja Petreliuksen uimahalleissa on tunnelmalliset kynttiläuinnit 18.–21.12., ja jouluaattoa voi viettää kirjastossakin viime vuoden tapaan klo 11–18.

Visit Turun Christmas Walk vie osallistujat joulunaikaan kävelykierrokselle tutustumaan Joulukaupungin tarjontaan: Vanhaan Suurtoriin, Tuomiokirkkoon sekä joulunviettoon Turussa ja Suomessa. Suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi opastetut kierrokset järjestetään lauantaisin 1.12.– 5.1. klo 13–14:30.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

05/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.05.2019


Seuraa meitä somessa