Julkaistu 29.11.2018 0          

Elomatic suunnitteli päästöttömän rahtilaivan

Aluksen koko yläkannen peittävät aurinkokennot tuottavat osan laivan tarvitsemasta energiasta.

Elomatic kehitti yhteistyössä japanilaisen varustamokonsernin NYK Groupin ja sen teknologiakehitykseen keskittyvän tytäryhtiön MTI:n kanssa laivakonseptin ”NYK SUPER ECO SHIP 2050”. Se on futuristinen, täysin päästötön autojenkuljetusalus. NYK SUPER ECO SHIP 2050 -konseptin mukaisella laivalla voidaan laivan tuottamat hiilidioksidipäästöt leikata kokonaan pois. Energiatehokkuutensa ansiosta aluskonseptin polttoainekulutus on noin 70 prosenttia pienempi kuin nykyisissä vastaavissa laivoissa.

NYK Group esitteli konseptisuunnitelman marraskuun puolivälissä. Elomatic vastasi hankkeessa konseptin luomisesta ja visualisoinnista.

NYK SUPER ECO SHIP 2050 on jatkoa vuonna 2009 NYK:n ja Elomaticin yhteistyönä toteutetulle hankkeelle, jonka tuloksena syntyi palkittu, vuoteen 2030 tähtäävä NYK SUPER ECO SHIP 2030 -konttialussuunnitelma. Japanissa, Suomessa ja Skandinavian maissa on pitkät perinteet merialan innovaatioissa, ja NYK SUPER ECO SHIP 2050 -konseptisuunnitelman kaltaiset hankkeet auttavat pysymään kehityksen kärjessä. Hankkeeseen osallistuneiden yritysten tavoitteena on hiilivapaa maailma.

Laivakonseptin kulkuvastusta saatiin pienennettyä 35 prosenttia suunnittelemalla veden kitkaa pienentävä rungon muoto, keventämällä laivan rakenteiden painoa ja minimoimalla ilmanvastus. Lisäksi alukseen suunniteltiin polttokennoihin perustuva voimala ja sähköinen voimansiirto osaksi energiatehokasta työntökoneistoa. Aluksen koko yläkannen peittävät aurinkokennot tuottavat osan laivan tarvitsemasta energiasta.

Energiankulutuksesta pois lähes 70 prosenttia

Aluksen energiankulutusta saatiin vähennettyä noin 70 prosenttia pienentämällä energiahukkaa ja toimintoihin liittyvää hukkaa. Minimoitu energiankulutus mahdollistaa täysin päästöttömän toiminnan. Fossiilisten polttoaineiden sijaan aluksen käyttövoimana on uusiutuvilla energialähteillä tuotettu vety.

Konseptin muita futuristisia elementtejä ovat kevyet, luontoa jäljittelevät bioniset muodot, 3D-tulostetut rakenneosat ja delfiineistä innoituksensa saaneet siivekkeet, jotka ovat hyötysuhteeltaan perinteisiä potkureita tehokkaammat.

- Yksi aivan keskeisimmistä tavoitteistamme on auttaa asiakkaitamme ratkomaan aikamme merkittäviä haasteita. Suurimpia näistä ovat ympäristön hyvinvointi, resurssien riittävyys ja teknologisiin mullistuksiin liittyvät kysymykset, sanoo Elomaticin toimitusjohtaja Patrik Rautaheimo.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Kaarinan Autokoulu Oy

Kaarinan Autokoulu Oy

Ammattipätevyyskoulutus, Autokoulu, CE- luokan koulutus

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

05/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.05.2019


Seuraa meitä somessa