Julkaistu 30.11.2018 0          

Suomalaisten yrittäjähaaveet laskussa – uudet sukupolvet edeltäjiään yrittäjähenkisempiä

Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa ollaan hieman yrittäjähenkisempiä kuin muualla Euroopan unionin alueella ja maailmalla keskimäärin. Silti yrittäjän uravalinnan loistokkuus on himmennyt suomalaisten silmissä viime vuodesta, etenkin korkeasti koulutettujen keskuudessa. Innokkaimmin yrittäjyyteen suhtautuvat nuoret.

Hyvinvoinnin ja kosmetiikan suoramyyntijätti Amway kartoitti yrittäjähenkisyyttä yli 40 maassa.

Selvisi, että suomalaiset suhtautuvat hivenen positiivisemmin yrittäjyyteen kuin muissa EU-maissa ja koko maailmassa keskimäärin. Innokkuus kuitenkin putosi roimasti viime vuosista. Siinä missä aiemmin 55 prosenttia suomalaisista ilmaisi pohtivansa yrittäjäksi ryhtymistä, himmeni tahto nyt 43 prosenttiin.

Tutkimustulosten mukaan suomalaiset ajattelevat olevansa kuitenkin sisukkaita yrittäjiä, sillä ulkopuolisen sosiaalisen paineen ei koeta hankaloittavan omaa yritystoimintaa. Suomalaiset myös nauttivat enemmän yksin yrittämisestä sen sijaan, että olivat kiinnostuneita kasvattamaan liiketoimintaansa monen työntekijän yritykseksi; melkein 60 prosenttia haluaisi työllistää mieluiten vain itsensä. Tämä ei tarkoita täysin yksinäistä työskentelyä, sillä reilut 80 prosenttia pitää henkilökohtaista kontaktia omiin asiakkaisiin tärkeämpänä digitaalisen yhteyden sijaan.

Yrittäjyydelle ei nähdä suuria esteitä

Tutkimus paljastaa suomalaisten näkevän niukasti esteitä mahdollisen yrittäjäksi ryhtymisensä tiellä. Suomalaiset myös uskovat kykenevänsä hallitsemaan hyvin yrittäjyyden tuomaa painetta.

Vaikka into sekä koettu soveltuvuus yrittäjäksi ryhtymiseksi on miesten keskuudessa edelleen korkeampaa, kokevat naiset olevansa järkkymättömämpiä hankaluuksien edessä. Ylipäätään erot naisten ja miesten näkemyksissä oman yrittäjyyden esteistä ja yrittäjyyttä edistävistä olosuhteista ovat vuosi vuodelta kaventuneet.

Korkeakoulutettujen kiinnostus laskee – nuoret yhä innostuneita

Korkeasti koulutettujen kiinnostus yrittäjyyteen on laskussa. 64 prosenttia korkeakoulutetuista suhtautui innokkaasti mahdolliseen omaan yrittäjyyteen vielä vuonna 2016. Vuonna 2017 innokkaiden osuus oli enää 40 prosenttia.

Korkeinta yrittäjähenkisyys on sen sijaan nuorten keskuudessa. Alle 35-vuotiaat haluavat eniten yrittäjäksi ja kokevat vastaavasti vähiten esteitä yrittäjäksi ryhtymisen tiellä.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Viestintäharju Oy

Viestintäharju Oy

Internet-palveluja, Lehtiä, Viestintätoimistoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Kåren

Hämeenkatu 22, Turku

www.karen.fi

KP 10-200, R. Juhlasali 200 hlö, Ruokasali 70 hlö, Argentinasali 60 hlö, Kabinetit 10 ja 12 hlöä. Langaton internetyhteys, dataprojektori, valkokangas juhlasalissa, äänentoistolaitteet.

Lue uusin näköislehtemme

05/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.05.2019


Seuraa meitä somessa