Julkaistu 03.12.2018 0          

Yritysten maksukyky heikkenee vauhdilla

Neljä vuotta kestänyt positiivinen kehitys suomalaisyritysten maksukyvyssä katkeaa.

Luottovakuutusyhtiö Atradiuksen tekemän ennusteen mukaan maksukyvyttömien yritysten määrä kasvaa 20 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Vielä muutama kuukausi sitten laskelmat näyttivät 12 prosentin kasvua ja sitä edeltäneissä ennusteissa maksukyvyttömien yritysten määrän piti vähentyä tänä vuonna. Maksukyvyttömyys ajaa yritykset nopeasti vaikeuksiin ja jopa konkurssiin.

- Olemme mitanneet yrityksiä maittain maksukyvyttömyysindeksillä vuodesta 2007. Suomen tilannetta kuvaava indeksiluku nousee 115:een eli samalle tasolle kuin vuonna 2015, vahvistaa Atradius Suomen maajohtaja Juhani Laitala.

Heikkenevät luvut pystyi alkuvuonna laittamaan osin verottajan piikkiin. Verohallinnon tietojärjestelmään tehdyt muutostyöt vaikuttivat tilastointiin, sillä viime vuoden tammikuussa konkurssihakemuksia oli poikkeuksellisen vähän. Tilastoharha on näkynyt myös Tilastokeskuksen luvuissa.

- On iso pohdinnan paikka, miksi yritysten maksukyky heikkenee tällaista vauhtia. Yksi selittävä tekijä on dominoefekti. Maksuviiveet aiheuttavat vaikeuksia etenkin Euroopassa kauppaa käyville vientiyrityksille. Myös rakentaminen osoittaa hiipumisen merkkejä, Laitala arvioi.

Hänen mukaansa Tilastokeskuksen elo-lokakuun tilastot antavat lisää vihjeitä. Vireille pantujen konkurssien määrä on eniten kasvanut muissa palveluissa. Ryhmään kuuluu laaja kirjo eri alan yrityksiä. Kasvua on myös matkailu- ja ravintola-alalla sekä kaupassa.

- Osa näiden toimialojen yrityksistä on jo pidempään kipuillut kannattavuuden kanssa. Kilpailu on kovaa ja toimialat ovat murroksessa, Laitala sanoo.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Uotila & Laine Oy

Uotila & Laine Oy

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja, Verokonsultointi

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Tuorlan Majatalo

Tuorlantie 1 E, Kaarina

A 40-100, KP 5-25, R 80. Kokoukset, juhlat,yritystilaisuudet, luontoaktiviteetit, hostellimajoitus kauniissa kartanoympäristössä. Kauttamme myös Tuorlan tiedekeskuksen tilojen vuokraus.

Lue uusin näköislehtemme

01-02/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 07.02.2019


Seuraa meitä somessa