Julkaistu 03.01.2019 0          
LUKUVINKKI

Franchising-ala myötätuulessa

Uudet tilat. Kotipizza- ja lounasruokayrittäjä Anna-Mari Alkio iloitsee yrityksensä uusista tiloista Skanssin kaupunginosassa Turussa. Aikaisemmin hän toimi liikenneasemalla lähellä nykyisiä tiloja.

Työntekijäpula haastaa myös turkulaisen VMP:n.

Suomen franchising-ala on voimakkaassa kasvussa. Franchising-ketjujen johtajat arvioivat liikevaihtonsa kasvavan 6,4 prosenttia tämän vuoden ja 7,4 prosenttia ensi vuoden aikana. Franchising-sektorin kooksi arvioidaan 5,5 miljardia euroa.

Tiedot käyvät ilmi kyselystä, jota varten FranCon Franchise Consulting haastatteli 175 Suomessa toimivaa franchising-ketjun johtajaa. Suomen Franchising-Yhdistyksen toiminnanjohtajan Juha Vastamäen mukaan eniten kasvua on viime vuosina ollut palvelualoilla.

- Kasvua tulee hyvän talouden kehityksen imussa. Toisaalta franchising-alaa kasvattavat myös uudet yrittäjäpaikat. Lisäksi yrittäjyyden suosio erityisesti nuorison keskuudessa on kasvanut voimakkaasti, hän perustelee alan myötätuulta.

Kasvun seurauksena alalle tarvitaan sekä uusia yrittäjiä että työntekijöitä. Kyselyssä ketjut arvioivat tarvitsevansa lähes tuhat uutta franchising-yrittäjää ja 5000 uutta työntekijää. Vastamäen mukaan vahva brändi ja valmis, toimiva liikeidea ovat monen ketjun vahvuuksia uusien yrittäjien houkuttelussa.

- Haastavampaa se on ketjuille, joiden brändi ei ole vielä niin vahva.

Pulaa työntekijöistä

Franchising-alan kasvu näkyy myös henkilöstövuokraukseen erikoistuneessa turkulaisessa VMP:ssä. Henkilöstövuokrauksen johtaja Jani Suominen odottaa ensi vuodelle noin 5–7 prosentin kasvua.

VMP:llä on 21 franchising-yritystä Suomessa ja kuusi Ruotsissa. Suomisen mukaan Suomessa yritysverkko on jo valtakunnallinen, joten täällä uudet yrittäjäpaikat vapautuvat lähinnä eläköitymisten kautta. Ruotsissa toiminta on vasta alussa.

Lue koko juttu Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehden joulukuun numerosta https://www.y-lehti.fi/lehdet/2018/12/#p=22

heidi.pelander@y-lehti.fi

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Tuorlan Majatalo

Tuorlantie 1 E, Kaarina

A 40-100, KP 5-25, R 80. Kokoukset, juhlat,yritystilaisuudet, luontoaktiviteetit, hostellimajoitus kauniissa kartanoympäristössä. Kauttamme myös Tuorlan tiedekeskuksen tilojen vuokraus.

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.06.2019


06-08-liite/2019Kesäliite
to 13.06.2019


Seuraa meitä somessa