Julkaistu 07.02.2019 0          
KOLUMNI

Ilmastoystävällinen yrittäminen vaatii kannustimia syyttelyiden sijaan

Poliitikot syyttelevät ja esittävät mitä kaikkea pitäisi kieltää ja rajoittaa. Some täyttyy toinen toistaan paremmista asiantuntijoista, jotka kertovat mitä kenenkin tulisi tehdä, jotta ilmastonmuutosta kyettäisiin hillitsemään. Ei ole sellaista päivää, etteikö joku media uutisoisi aiheesta. Ähky tulee vähemmästäkin, mutta toisaalta kyse on niin vakavasta asiasta, että sen tuleekin olla esillä säännöllisesti. Pienyrittäjänä olen pohtinut viimeisten parin vuoden aikana poikkeuksellisen paljon mitä itse voin tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Osani on pieni, mutta ei merkityksetön. Syyttely ja totaalikieltojen jakelu ei johda mihinkään. Minullekin on eräässä some-keskustelussa sanottu, että työni ei ole niin tärkeää, että sen vuoksi pitäisi uhrata koko maapallo. En tiedä miten yhden esiintyvän taiteilijan työ voisikaan olla noin tärkeää, mutta kiitän kohteliaisuudesta. Kommentoija ehkä tarkoitti kommentillaan sitä, että joudun liikkumaan työni vuoksi paikasta toiseen ja sehän toki on kuormittava tekijä.

Lukemani ja kuulemani perusteella itse en ole huolissani siitä, etteikö maapallo pysyisi elinkelpoisena. Olen sen sijaan huolissani siitä, että maapallosta osa on muuttumassa elinkelvottomaksi ja koska väkimäärä pallolla vain kasvaa, on meidän mahduttava entistä pienemmälle alueelle. Tätä kehitystä meidän tulee kaikin tavoin jarruttaa. Vaikka suuret linjat tehdäänkin valtiotasolla, on meillä yksittäisillä ihmisillä ja yrityksillä mahdollisuus tehdä oma osamme ilman sen suurempia valtiotason linjauksia. Uskon vahvasti, että jos jokainen kohtuullistaa omaa hiilijalanjälkeään, ei kenenkään tarvitse luopua kokonaan mistään. Kolmen pienen lapsen isänä pohdin tätä myös sitä kautta, että jos lapsillemme tämä ajattelu olisikin normaalia arkea eikä pohdintaa, jossa pyrimme muuttamaan jo opittuja pahoja tapoja paremmiksi. Päätimme esimerkiksi viime vuoden lopulla, että joka torstai on perheessämme kasvisruokapäivä. Sinä päivänä ei siis laiteta kinkkua leivälle eikä tehdä liharuokia muutenkaan. Lapsillemme tässä ei ollut mitään ihmeellistä vaan kommentti oli lähinnä, että ”no, onhan koulussakin pinaattilettupäiviä”. Näinpä olen varsin toiveikas, että heidän varttuessaan kasvisruoka on vakiintunut osa heidän arkeaan eikä joku erikoisuus, joka pitää korvamerkitä erikseen.

Mitä ovat ne kahden henkilön yrityksen pienet teot, joita soisin kaikkien pohtivan? Minulla ensisijaisesti ilmastoa kuormittavat toimet tulevat matkustamisesta. Esiintyminen eri puolilla Suomea ja osin eri puolilla maailmaa ei ole mahdollista kuin matkustamalla kohteeseen, jossa keikka sattuu olemaan. Olen kiinnittänyt erityistä huomiota tähän ja matkustan nykyisin kotimaassa äärimmäisen harvoin lentokoneella. Olen myös aidosti kiinnittänyt huomiota ajotapaani ja saanutkin merkittäviä säästöjä polttoainekuluissa ja tätä suosittelen kaikille, sillä se on lopulta aika helppo tapa säästää sekä luontoa että rahaa. Katson myös paljon tarkemmin hotelleja, joissa yövyn 70 - 80 vrk vuodessa. Ennen katsoin mikä on halvin, tänään katson sen lisäksi, miten he suhtautuvat ympäristöasioihin. Palaverit olen supistanut minimiin ja mikäli sellaiselle on tarvetta, tarjoan aina ensin Skype-palaveria ja tapaamme kasvotusten vain, jos asiakas todella katsoo sen tarpeelliseksi.

Siinäpä ne. Lisätoimiakin varmasti teen tulevaisuudessa. Otsikossa vaadin kannustimia syyttelyiden sijaan. Kannustan, koska uskon vahvasti jo mainitsemaani ”teoriaan”, että jos jokainen kohtuullistaa omia toimiaan, ei kenenkään tarvitse luopua kokonaan mistään. Jos puolestaan vain pieni osa tekee ja loput seuraavat vierestä, on edessämme kieltojen ja rajoitusten tulevaisuus, joka varmasti tulee vaikeuttamaan monen alan yrittäjiä ja yritystoimintaa itsessään. Tänään voimme vielä vaikuttaa, huomenna se saattaa olla myöhäistä. Siksi kannustan, että ryhdyt toimiin heti!

Pete Poskiparta

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Kultaranta Resort

Kultaranta Resort

Golfkenttiä, Hotelleja, Juhlatilat, Kokouspalveluja, Kuntosaleja, Ravintoloita

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

09/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 05.09.2019


Seuraa meitä somessa