Julkaistu 08.02.2019 0          

Hamletin raju kuva ihmisestä ja vallasta on yhä tosi

Jussi Nikkilä Hamletina. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

Ohjaaja Paavo Westerbergin tulkinta William Shakespearen Hamletista puhuttelee tämän ajan ihmistä isoilla kysymyksillään, populaarikulttuuriviitteillään ja vaikuttavalla toteutuksellaan. Esitys osoittaa ihmisen moraalin häilyväisyyden ja petosten, koston- ja vallanhimon synnyttämän väkivallan mielettömyyden. Näytelmän aiheet pitävät ihmistä öisin valveilla ajassa, joka on yhä sijoiltaan. Vaikka elinympäristömme muuttuu alati, ihmisen perusluonto pysyy. Kamppailemme yhä samojen heikkouksien kanssa, kuin Tanskan hoviväki 1600-luvulla, jolloin Shakespearen näytelmät kirjoitettiin.

Westerberg ohjasi viime syksynä Suomen Kansallisteatteriin Tšehov-klassikon Kolme sisarta, jonka modernisointi sai ylistävän vastaanoton ja täyttää katsomoita. Nyt vuorossa on Turun Kaupunginteatterissa esitettävä Hamlet, jossa ohjaajaa kiinnosti erityisesti mahdollisuus tuoda esiin vallan rakenteita ja päästä työskentelemään Shakespearen upean runollisen tekstin kanssa. Eeva-Liisa Mannerin käännökseen pohjautuvaa näytelmätekstiä kuvittaa suoraviivainen, jopa makaaberi vallankäyttö.

- Hamletin henkilögalleriasta löytyy maanisia ja petollisia hulluja, joille löytyy helposti vastineensa tämän päivän lööpeistä. Teatterin hienous on, että se voi pysähtyä ja tarkentaa myös näiden valtaapitävien ihmisten kulissien taakse pieniin ja erityisiin hetkiin. Meidän tulisi elämämme aikana tulla tietoisiksi kaikista niistä vallan rakenteista, jotka estävät meitä elämästä kaunista, arvokasta ja toisia huomioivaa elämää, ohjaaja Paavo Westerberg sanoo.

Näyttämön täydeltä palkittua osaamista

Hamlet nähtiin Turun Kaupunginteatterissa viimeksi 70 vuotta sitten. Nyt se tuo näyttämölle nimekkäitä teatterintekijöitä ja Turussa harvoin nähtyjä vierailijoita. Nimiroolissa esiintyvää Jussi Nikkilää tituleerataan Suomen Shakespeare-asiantuntijaksi, sillä hän on opiskellut Shakespeare-näyttelemistä Lontoossa sekä näytellyt ja ohjannut useita tämän näytelmiä. Hamlet tuo Turkuun myös Jussi-patsaalla ja Kultaisella Venlalla hiljattain palkitun Eero Ahon (Claudius)sekä Carl-Kristian Rundmanin (Polonius), Pia Anderssonin (Ofelia) ja Markus Järvenpään (Laertes). Gertrudea näyttelee Kirsi Tarvainen jaHoratiota Severi Saarinen. Myös Esko Salminen nähdään esityksessä videokuvan välityksellä.

Paavo Westerberg on maamme eturivin teatteri- ja elokuvaohjaaja, sekä useasti palkittu elokuvakäsikirjoittaja ja näytelmäkirjailija. Hänen esikoiselokuvansa Viulisti on saavuttanut laajaa kansainvälistä menestystä ympäri maailmaa. Vahvasti tunnelmaa rakentavan musiikin Hamletiin säveltänyt Sanna Salmenkallio on voittanut Jussi-palkinnon kahdesti ja on parhaillaankin ehdokkaana Yrittäjä-elokuvaan tekemästään musiikista.

Tuttu, tuntematon Hamlet

Näytelmä on yksi maailman kuuluisimmista ja esitetyimmistä. Suomen ammattiteattereissa siitä on nähty Teatterin tiedotuskeskuksen Ilona-tietokannan mukaan 73 versiota. Mutta silti monelle Hamletin juoni on vieras ja mielikuvat näytelmästä pölyttyneitä. Westerbergin työryhmä haluaa näyttää, että vaikka Hamlet on teemoiltaan ikiaikainen ja raastava, se voi olla myös hauska ja kokeneenkin katsojan yllättävä elämys.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

BLOGIT

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Ota yhteyttä ajoissa

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Kasvavia yrityksiä, onnellisia yrityskummeja

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Verkahovi

Verkatehtaankatu 4, Turku

KP 10-40, R 140, myös kokoustarjoilut ja pitopalvelu.

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.06.2019


06-08-liite/2019Kesäliite
to 13.06.2019


Seuraa meitä somessa