Julkaistu 18.02.2019 2          
Yksinyrittäjien asemaa kannattaa parantaa

Yrittäjät kiertää vaalibussilla ympäri Suomen

Maanantaina Kasva Suomi -bussi kurvasi Rovaniemielle, josta Suomen Yrittäjien vaalikiertue starttaa. Kuva: Suomen Yrittäjät.

Yksinyrittäjyyden yleistyminen on työelämässä 2000-luvun merkittävin trendi. – Moni yrittäjä nimenomaan haluaa tehdä töitä itsenäisesti. Moni kuitenkin kituuttaa todella pienillä tuloilla. Siksi yksinyrittäjien asemaa pitää parantaa, Suomen Yrittäjien kenttäjohtaja Mari Kokko sanoi Rovaniemellä, josta Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -bussikiertue tänään starttaa.

Suomessa on maatalousyrittäjät mukaan lukien yli 215 000 yksinyrittäjää. Suuri osa heistä tulee toimeen erittäin vähällä. Suuri osa heistä tulee toimeen erittäin vähällä.

– Joukko on niin iso, että sillä on merkitystä vaaleissa, Mari Kokko vinkkaa.

– Yrittäjät luovat työtä ja kasvua. Myös yksinyrittäjä voi kasvattaa yritystään, Kokko muistuttaa.

Verotus vaikuttaa kasvuhaluihin

Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -tavoiteohjelmassa seuraavalle hallituskaudelle yksinyrittäjien asia on vahvasti esillä. Tuoreen Pk-yritysbarometrin mukaan kasvuhakuisten yritysten määrä on jämähtänyt paikoilleen. Vain yhdeksän prosenttia yrityksistä on voimakkaasti kasvuhakuisia ja alle puolet haluaa kasvaa ylipäänsä.

Kokko nostaa esiin erityisesti yksinyrittäjien verotuksen.

– Yrittäjävähennys pitää säilyttää ja arvonlisäverollisen toiminnan alarajaa nostaa.

Yrittäjävähennys tuli voimaan 2017. Vähennys auttaa erityisesti pienituloisia yrittäjiä, joista monilla on mahdollisuus kasvattaa yritystoimintaansa. Vähennys kannustaa yritystoiminnan harjoittamiseen.

Arvonlisäverovelvollisen toiminnan alaraja pitäisi yrittäjäjärjestön mukaan nostaa nykyisestä 10 000 eurosta 20 000 euroon ja liukuen poistuvan alarajahuojennuksen yläraja 50 000 euroon.

– Näin kannustettaisiin yritysten perustamiseen ja kasvuun nykyistä arvonlisäverorajaa laajemmalla alueella.

20 maakuntaa ja yli sata tapahtumaa

Suomen Yrittäjät herättelee eduskuntavaalikeskustelua kaikki maakunnat kattavalla Kasva Suomi -bussikiertueella. Kiertue alkaa tänään Rovaniemeltä ja päättyy 26.3. Helsinkiin.

Ohjelmassa on 20 kiertuepäivän aikana yli 100 tapahtumaa eri puolilla Suomea. Kiertuetapahtumien järjestämisestä vastaavat Suomen Yrittäjien aluejärjestöt.

– Kiertueella jututetaan ehdokkaita, yrittäjiä ja muita äänestäjiä yrittäjille tärkeistä asioista ja kerrotaan, miksi yrittäjien toimintaedellytyksiä kannattaa parantaa, Kokko kertoo.

Peräti 90 prosenttia Kantar TNS:n tekemään Yrittäjägallupiin vastanneista yrittäjistä kertoi aikovansa äänestää kevään eduskuntavaaleissa. Kokon mukaan ehdokkaiden kannattaa siis kuunnella yrittäjien viestiä.

– Kaikki eduskuntavaaliehdokkaat ovat tervetulleita mukaan kiertuebussin kyytiin!

Katso Kasva Suomi -bussikiertueen aikataulu alla olevasta linkistä.


Kommentit

Nanoyrittäjä 20.02.2019 klo 15:02

Alarajahuojennuksen raja saisi olla vähintään 65 000 eur, mutta mieluummin lähemmäs 100 000 eur.

Todellisuudessa 50 kEur liikevaihto riittää juuri ja juuri yhden ihmisen palkkaan kaikkien kulujen jälkeen. Jotta huojennus auttaisi todellisuudessa palkkaamiseen ja kasvuun pitäisi myös yritykselle jäädä jotain rahaa investointeihin, siksi rajan pitäisi olla huomattavasti korkeampi kuin 50kEur.

Ja pitää myös muistaa että jos raja on 50kEur niin jo 40+ kEur liikevaihdolla huojennus alkaa olla mitättömän pieni ja Suomessa tuo 40 kEur ei riitä edes yhden henkilön palkkaan kulujen jälkeen. Yhtiömuodosta riippuen jo pelkästään pakolliset eläkemaksut syövät siitä neljäsosan päältä.

Siksi todellisuudessa rajan olisi syytä olla 100 kEur.

Kokoomus ei ainakaan enää ole vuosiin ollut pienyrittäjän puolue. Toiveeni ja katseeni kohdistuu lähinnä perussuomalaisiin, jotka ovat osoittaneet tahtoa pitää Suomen elinvoimaisena ja tuntuvat ymmärtävän pienyritysten merkityksen taloudelle ja pienyrittäjien tuskan.


Nanoyrittäjä 20.02.2019 klo 16:02

Pieni lisäys...

Riippuu tosin toimialasta.

Tavaran kaupassa voisi tuo 50kEur riittääkin, koska tuottoa syntyy myös tekemättä työtä tai suhteessa pienemmällä työpanoksella.

Puhtaasti työvoimapohjaisilla palvelualoilla, jossa kaikki tulo syntyy vain ja ainoastaan tuntia tunnista työstä 50kEur ei riitä alkuunkaan. Vasinkin kun muistaa että siinä 50kEur kohdalla huojennus on 0 eur ja kasvaa siitä pikkuhiljaa liikevaihdon laskiessa.

Yksi vaihtoehto olisi että kaikki alle 50 kEur liikevaihdon osuus olisi alvista vapaa kaikille, eli ei tilitetä. Ja ylittävä osalta tilitettäisiin normaalisti.


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Master Promo Suomi Oy

Master Promo Suomi Oy

Esitetelineet, Mainostaulut, Messut, Promootiopalvelut

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

03/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.03.2020


Seuraa meitä somessa