Julkaistu 11.03.2019 0          

Yrittäjät: Suomeen on päästävä töihin ja yrittäjäksi

Ylimitoitettu byrokratia sekä kohtuuttomat kieli- ja muut vaatimukset estävät pätevien ja sopivien maahanmuuttajien pääsyn Suomeen.

– Yrittäjälle on katastrofi, jos halutun ja valitun työntekijän lupaprosessi kestää puoli vuotta tai jopa pidempään, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.

Puute työntekijöistä on merkittävä kasvun este suomalaisyrityksille: Alle puolet tuoreeseen Pk-yritysbarometriin vastanneista yrittäjistä kertoo, että tarjolla on riittävästi yritysten tarpeita vastaavaa työvoimaa.

– Suomen romahtanut syntyvyys ei auta turvaamaan työvoiman tarvetta 2020-luvulla. Siksi on hyvä, että muualta muutetaan Suomeen. Tulijoita pitää auttaa pääsemään töihin ja yrittäjiksi, Kuismanen sanoo.

Yrittäjäjärjestön mielestä työvoiman saantia ei pidä hankaloittaa saatavuusharkintapykälillä.

– Vaikka lain tarkoitus on ollut hyvä, siitä on muodostunut este pätevien ja halukkaiden työntekijöiden palkkaamiseen, Kuismanen toteaa.

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter katsoo niin ikään, että maahanmuuttajia tarvitaan sekä työntekijöinä että yrittäjinä, erityisesti Varsinais-Suomessa, jossa teollisuustilauksia riittää.

– Lupien saamista pitää nopeuttaa. Varsinais-Suomen osaajapulaa ei kuitenkaan ratkaista yksin työperäisellä maahanmuutolla, vaan alueen positiivista rakennemuutosta taklaamaan tarvitaan koulutusratkaisuja, kuten oma teknillinen tiedekunta, Hanna Munter sanoo.

Onko meillä varaa torjua heidät?

Yrittäjäksi voi pyrkiä Suomeen kahta tietä: niin sanotuille start up -yrittäjille räätälöity, nopeampi lupaprosessi kestää yleensä vain pari kuukautta, mutta muiden yrittäjien lupien saanti voi kestää jopa vuoden.

– Pitää muistaa, että kyse voi olla pätevistä osaajista, joilla on jo kokemusta yritystoiminnasta Suomen ulkopuolelta. Heillä on usein mielessään muitakin vaihtoehtoja kuin Suomi – mutta onko meillä varaa torjua heidät, Kuismanen kysyy.

Vaalit ovat Yrittäjien olympialaiset

Eduskuntavaalit ovat yrittäjäjärjestölle yhtä tärkeä kuin olympialaiset huippu-urheilijoille. Yrittäjäjärjestö kiertää Kasva Suomi -vaalikiertueellaan koko Suomen Lapista Helsinkiin.

Kiertuetapahtumien järjestämisestä vastaavat Suomen Yrittäjien aluejärjestöt – tänään maanantaina 11. 3. Naantalissa, Raisiossa, Liedossa ja Turussa Varsinais-Suomen Yrittäjät.

– Tapaamme paljon eduskuntavaaliehdokkaita, paikallisia yrittäjiä ja muita äänestäjiä ja jututamme heitä yrittäjille tärkeistä asioista. Kerromme, miksi yrittäjien toimintaedellytyksiä kannattaa parantaa, Kuismanen kertoo.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

Viikon luetuimmat uutiset

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

05/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.05.2019


Seuraa meitä somessa