Julkaistu 12.03.2019 0          

Finnvera hakee kasvuhakuisten yritysten rahoitukseen uusia ratkaisuja

Finnvera hakee uusia ratkaisuja, joilla etenkin pienten kasvuhakuisten yritysten rahoitusta voitaisiin helpottaa.

- Olemme valmiit lisäämään omaa rooliamme ja rahoitusosuuttamme painopistealueilla, joilla havaitsemme rahoituskapeikkoja, sanoo pk- ja midcap-rahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.

Finnveran pk- ja midcap-yrityksille vuonna 2018 myöntämästä rahoituksessa aiempaa suurempi osuus, 38 prosenttia (34), kokonaishankkeista kohdistui investointeihin.

- Positiivista oli myös kasvavien ja kansainvälistyvien yritysten lisääntynyt investointihalukkuus. Vaikka suhdannehuippu näyttää olevan takana, talouskasvu ei lopu. Siksi kasvavien ja kansainvälistyvien yritysten kasvuintoa ja pk-yritysten investointihalukkuutta on entistä tärkeämpää vahvistaa, Juuso Heinilä sanoo.

Kasvavat ja kansainvälistyvät yritykset ovat yksi Finnveran rahoituksen keskeisimpiä kohderyhmiä, jonka kasvun edellytyksiä pyritään parantamaan kaikin keinoin.

– Tulemme muun muassa hyödyntämään Euroopan investointirahaston Cosme-takausohjelmaa, joka on tarkoitus allekirjoittaa alkuvuoden aikana ja ottaa sen jälkeen mahdollisimman pian käyttöön. Olemme myös valmiit lisäämään omaa rooliamme ja rahoitusosuuttamme painopistealueilla, joilla havaitsemme rahoituskapeikkoja, Heinilä sanoo.

Suomessa yritysten rahoitusmarkkinat toimivat eurooppalaisittain erittäin hyvin, ja esimerkiksi Euroopan strategisten investointien rahaston, ESIR:n, käyttö on löydetty Suomessa hyvin. Heinilän painottaa, että Finnvera haluaa osaltaan varmistaa, ettei yritysten kasvu jää kiinni rahoituksesta.

– Jatkamme myös työtä yritysten omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi. Erityisesti työllistävissä yrityksissä omistajanvaihdos on iso mahdollisuus, sillä yrityskauppa lisää usein kasvuhakuisuutta selvästi. Monet tutkimukset osoittavat, että nuoret ovat aiempaa kiinnostuneempia yrittäjyydestä uravaihtoehtona. Haluaisin nähdä tämän kiinnostuksen konkretisoituvan siten, että nuoret tulevat omistajiksi jo toimiviin yrityksiin, mikä on tunnetusti riskittömämpi tapa aloittaa yritystoiminta.

Vuonna 2018 Finnvera oli mukana rahoittamassa yli 900:a omistajanvaihdosta 129 miljoonalla eurolla.

Pk-yrityksille lisätietoa viennin riskeiltä suojautumisesta

Finnvera myönsi pk-ja midcap-yritysten vientiin liittyviä takauksia ja takuita vuonna 2018 kaikkiaan 178 miljoonalla eurolla (181). Strategisena tavoitteena on lisätä viennin rahoituksen palveluja käyttävien yritysten määrää 30 prosentilla vuodesta 2018 vuoteen 2021 mennessä.

Viime kesäkuussa julkistettu, Finnveran, Keskuskauppakamarin ja Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n teettämä vientikaupan rahoitusbarometri osoitti, että pk-yritykset eivät tunne viennin rahoituksen keinoja riittävästi ja yritykset kärsivät siksi luottotappioita tai menettävät kauppoja. Tämä sai teettäjätahot käynnistämään pk-yrityksille suunnatun neuvontakiertueen yhdessä pankkien ja luottovakuuttajien kanssa.

– Viestimme on, että varovainenkin yritys uskaltaa lähteä kansainvälistymään, sillä riskeiltä voi suojautua. Ostajalle tarjottu rahoitus puolestaan voi ratkaista kauppoja suomalaisille. Kiertueen tavoitteena on lisätä pk-yritysten osaamista suojautumisessa ja rahoituksen hyödyntämisessä. Viime vuonna kiertueelle osallistui noin 200 yritystä, ja kiertue jatkuu tänä vuonna. Lisäksi Finnvera järjesti viime vuonna lähes 50 yrityskohtaista rahoituspajaa, joiden määrä aiotaan kolminkertaistaa tänä vuonna.

Pk-yritysten vientikaupan keskimääräinen koko oli Finnveran tilastojen mukaan 400 000 euroa vuonna 2018. Finnvera on kehittänyt viime vuosina uusia tuotteita pienten, alle 2 miljoonan euron arvoisten vientikauppojen rahoittamiseen viennin vauhdittamiseksi ja monipuolistamiseksi. Uudet tuotteet ovat herättäneet vientiyrityksissä kiinnostusta enemmän kuin rahoituksia on pystytty järjestämään, sillä kasvavasta kysynnästä huolimatta pankkien rajalliset valmiudet yksittäisten vientikauppojen rahoittamiseen ovat hidastaneet tuotteiden käyttöönottoa, erityisesti pk-yritysten vientikauppojen rahoituksessa.

Pk- ja midcap-yritysten viennin vauhdittamisen lisäksi Finnvera lähtee aktiivisesti selvittämään, miten suomalaisten keskisuurten, midcap- tai ns. Mittelstand-yritysten, määrää saadaan kasvatettua muun muassa rahoituksen keinoin.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

BLOGIT

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Ota yhteyttä ajoissa

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Kasvavia yrityksiä, onnellisia yrityskummeja

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.06.2019


06-08-liite/2019Kesäliite
to 13.06.2019


Seuraa meitä somessa