Julkaistu 13.03.2019 0          

Tutkimus: Työkokeilu on tärkeä ja toimiva TE-palvelu

Työ- ja elinkeinoministeriön teettämän tutkimuksen mukaan työkokeilu on pääosin hyvin toimiva ja kustannustehokas palvelu, jolla tulisi olla rooli osana TE-palvelujen palveluvalikoimaa jatkossakin.

Tutkimuksen mukaan työkokeiluun osallistuneille kokeilu oli pääsääntöisesti myönteinen kokemus. Työkokeilijoiden saamia työtehtäviä ja ohjausta pidettiin laajasti hyvinä. Valtaosa kokeiluun osallistuneista piti kokeilua omaan tilanteeseensa sopivana palveluna.

– Tutkimuksen perusteella työkokeilu on palveluna pääosin toimiva, ja suuri osa osallistujista on siihen tyytyväisiä. Myös työnantajat kokevat sen hyödylliseksi, ylijohtaja Marja-Riitta Pihlman työ- ja elinkeinoministeriöstä toteaa.

Työkokeilu osoittautui tutkimuksessa toimivaksi keinoksi auttaa etenkin koulutusta vailla olevia nuoria ohjautumaan opintoihin ja sitä kautta työuralle. Erityisesti urasuuntaansa hakevien nuorten työnhaku päättyi selvästi vertailuryhmää useammin opiskeluun.

Työkokeilun kustannukset ovat varsin alhaiset ja sen hyöty julkiselle taloudelle ja muulle yhteiskunnalle ylittää selvästi kustannukset. Tutkimukseen mukaan työkokeilu on kustannustehokas palvelu, jota kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin.

Rekrytointikokeilu osoittautui tehokkaaksi

Tutkimuksessa selvitettiin myös vuosina 2017–2018 käytössä olleen rekrytointikokeilun toimivuutta. Rekrytointikokeilussa työnhakija oli töissä yhdellä työnantajalla enintään kuukauden. Jos hän työllistyi, jakso vähennettiin koeajasta.

Rekrytointikokeilu havaittiin vaikutuksiltaan myönteiseksi, sillä valtaosa rekrytointikokeilujaksoista johti työllistymiseen. Rekrytointikokeilu jäi kuitenkin hyvin vähän käytetyksi palveluksi. Tutkimusryhmän näkemyksen mukaan sen kaltaiselle palvelulle olisi tarvetta myös tulevaisuudessa, mutta sen ajalta maksettavia etuuksia tulisi arvioida uudestaan.

Kustannustehokasta palvelua kannattaa kehittää

Tutkimusraportissa esitetään yhteensä 17 kehittämisehdotusta, jotka koskevat palvelujärjestelmää, palveluprosessia, käytäntöjä ja rekrytointikokeilua. Työkokeilu pitäisi yhdistää tiiviimmin muihin palveluihin, opiskeluun ja kielitaidon kehittämiseen.

Tutkimuksen mukaan työkokeilun väärinkäyttämisen mahdollisuus on otettava vakavasti. TE-toimiston asiantuntijat kaipaavat selkeämpiä ohjeita ongelmatilanteisiin liittyvistä toimintatavoista. He kaipaavat lisäksi systemaattisempaa valvontaa ja yhteydenpitoa työkokeilussa oleviin asiakkaisiin. Yhtenä konkreettisena kehittämisehdotuksena esitetään työkokeiluvastaavien nimeämistä jokaiseen TE-toimistoon.

– Tiiviimmällä yhteydenpidolla ja paremmalla tavoitettavuudella voitaisiin puuttua mahdollisiin ongelmiin nopeasti. Tukea voi tarvita työkokeilijan lisäksi myös työkokeilun järjestäjä, asiantuntija Mikko Valtakari aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä muistuttaa.

Työkokeilua koskevia kehittämistarpeita arvioidaan ministeriössä kevään aikana.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

L&S Tilipalvelu Oy

L&S Tilipalvelu Oy

Kirjanpitotoimistoja, Palkanlaskentapalveluja, Tilitoimistoja

BLOGIT

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Ota yhteyttä ajoissa

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Kasvavia yrityksiä, onnellisia yrityskummeja

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Kåren

Hämeenkatu 22, Turku

www.karen.fi

KP 10-200, R. Juhlasali 200 hlö, Ruokasali 70 hlö, Argentinasali 60 hlö, Kabinetit 10 ja 12 hlöä. Langaton internetyhteys, dataprojektori, valkokangas juhlasalissa, äänentoistolaitteet.

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.06.2019


06-08-liite/2019Kesäliite
to 13.06.2019


Seuraa meitä somessa