Julkaistu 14.03.2019 0          
KOLUMNI

Elämyksistä vauhtia liiketoimintaan

Turku on saavuttanutmaineen elokuvakaupunkina: alueellakuvataan paljon tuotantoja, jotka jättävät alueelle taloudellista hyötyä, korkeakouluissaon hyvää alan koulutusta ja tuotannot tuovat työtä, ei pelkästään elokuva-ammattilaisille, mutta myös alaa palveleville toimialoille. Turku on myös monen peliyrityksen sekä animaatiostudion kotipaikka, ja matkailijalle vetovoimainen matkakohde. Elämysteollisuus on Turku Business Regionin yksi viidestä painopistealueesta. Kärkiala pitää sisällään av-ja peliteollisuuden sekä matkailun. Nämä kolme alaa kulkevat käsi kädessä ja tukevat toisiaan monella tapaa.

Turkulaisena esimerkkinä av-ja pelialan saumattomasta linkittymisestä on muun muassa hurmaava Pikkuli, jonka tekijät (Aittokoski Experience Oy) ovat tuottaneet menestyneen animaatiosarjan lisäksi myös samasta hahmosta kertovia suosittuja pelejä ja oppimisympäristöjä. Pikkulista on tehty myös pehmoleluja, vaatteita, laukkuja ja leikkipaikkoja.

Peli-ja elokuvateollisuus luovat koko ajan uusia sisältöjä, joita matkailu-ja muut toimialat voivat hyödyntää uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä. Turku Science Park tarjoaa yrityksille tukea aineettoman pääoman, ja luovan osaamisen tehokkaaseen hyödyntämiseen, sekä taloudellisen lisäarvon synnyttämiseen läpi koko yrityskentän. Oikealla tavalla hyödynnetyt sisällöt voivat saada aivan uudet kuluttajaryhmät kiinnostumaan yrityksen palveluista. Myöskään imagollista merkitystä ei pidä väheksyä. Alueen imago on tärkeä matkailun kannalta, mutta se vaikuttaa myös ihmisten opiskelu-, asuin- ja työpaikkavalintoihin.

Elokuvamatkailu ammentaa av-sisällöistä

Av-sisältöjen hyödyntäminen on elokuvamatkailun kulmakiviä. Elokuvamatkailun kehittäminen onkin mainio esimerkki siitä, miten elämysteollisuus voi vauhdittaa liiketoimintaa monilla eri aloilla. Jotta alue olisi kiinnostava ja vetovoimainen matkailukohde, alueen on ensiluokkaisten palveluiden lisäksi kyettävä tarjoamaan kiinnostavia ja uniikkeja sisältöjä ja elämyksiä. Elokuvamatkailu on maailmalla merkittävä ilmiö – tunnetuimpia esimerkkejä ovat muun muassa Game of Thrones-sarjan vaikutus Kroatiassa ja Pohjois-Irlannissa, tai Uuden-Seelannin matkailijamäärien räjähdysmäinen kasvu Taru Sormusten Herrasta -elokuvien ansiosta. Turun seudulla elokuvamatkailun mahdollisuudet on tiedostettu ja sen kehittämiseen on haluttu panostaa. Esimerkiksi viime kesänä Turun seudullakuvatusta Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuvasta ollaan parhaillaan luomassa mm. Kuralan kylämäkeen uusia perhematkailusisältöjä, joita perheet pääsevät kokemaan ensi kesänä.Näin elokuva elää seudulla vielä pitkään kuvausten päätyttyäkin.

Amerikkalaisen artikkelin (McKinsey, 2017) mukaan viime vuosina ihmisten kulutustottumukset ovat muuttuneet yhä enemmän elämyspalveluiden kuluttamiseksi. Elämyspalveluihin käytetyn rahamäärän kasvu on nelinkertaistunut tavaroiden kuluttamiseen verrattuna. Turun seudulla on erinomaiset mahdollisuudet ammentaa jo olemassa olevia ja uusia sisältöjä (av-, peli-kulttuuri, urheilu yms.) uusiksi vetovoimaiseksi elämyspalveluiksija tuotteiksi niin matkailijoille, kuluttajille kuin omille kuntalaisillekin.

Turku Science Park pyrkii kehittämään alueen elämysteollisuutta paitsi siihen varsinaisesti kuuluvien alojen kannalta, myös koko alueen kaikkia toimijoita hyödyttäen. Omasta alasta riippumatta onkinhyvä tiedostaa elämysteollisuuden potentiaali kenties myös oman yrityksen liiketoiminnan vauhdittajana.

Teija Raninen
Elokuvakomissaari, Turku Business Region

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

01-02/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 06.02.2020


Seuraa meitä somessa