Julkaistu 14.03.2019 0          
OMISTAJANVAIHDOSPALVELU

Yrityskaupoilla edistetään Varsinais-Suomen menestystä myös tulevaisuudessa

Valtakunnallisen omistajanvaihdosbarometrin 2018 -mukaan yli 55-vuotiaista yrittäjistä 45 % ilmoittaa luopuvansa yrityksestään seuraavan kahden vuoden aikana ja 38 % tästä seuraavan neljän vuoden aikana. Lisäksi myös alle 55-vuotiaista yrittäjistä 36 % oli kiinnostunut tai erittäin kiinnostunut myymään yrityksensä. Edellä mainittu vahvistaa sitä ajatusta, että myytäviä kohteita on hyvin olemassa. Samoin eri lähteiden mukaan on myös yrittäjyydestä kiinnostuneita henkilöitä. On erittäin positiivista, että myös nuoret ihmiset näkevät yrittäjyyden tänä päivänä kiinnostavana vaihtoehtona ansiotyölle. Varsinais-Suomi elää myös jatkossa yrittäjyydestä ja yrittäjämäisestä tekemisestä.

Rahoittajan näkökulmasta on helppo todeta, että Varsinais-Suomessa toteutetaan hyvin ja kiihtyneellä tahdilla yrityskauppoja. Asiakkaiden näkökulmasta on hyvä asia, että pankit rahoittavat mielellään hyvän kassavirran omaavia hankkeita. Varmasti yksi tätä yrityskauppojen suotuisaa kehitystä alueellamme tukenut toiminta on ollut V-S Yrittäjien omistajanvaihdospalvelu ja toki useiden muiden asiantuntijatahojen toimenpiteet. Jokainen onnistunut kauppa varmasti myös edesauttaa tulevien kaupan aihioiden etenemistä.

Omistajanvaihdosbarometrin mukaan myyjän suurin haaste yrityskauppojen toteuttamisessa on ostajan löytäminen. Samaa viestiä kuulee myös ostajapotentiaalilta: ostokohteita on vaikea löytää. Kauppa voi olla sekä ostajalle että myyjälle arkaluontoinen. Toisaalta kauppaa on mahdotonta käydä, ellei kohde ole myynnissä tai ostaja ei kerro olevansa ostolaidalla. Eli kannustan sekä ostajia että myyjiä etenemään kiinnostuksen osoittamisessa. Turun seudulla on useita yksityisiä ja julkisia toimijoita, joille voi sopimallaan julkisuustasolla ilmoittaa kiinnostuksestaan kaupan käymiseen.

Barometrin mukaan arvonmääritys on yrityskauppojen haasteena ja tähän linkittyy osaltaan myös rahoitus. Arvonmäärityksen laskemiseen on tietysti monia tapoja ja rahoittaja ei ota sinänsä kantaa suoraan arvonmääritykseen. Vieraan pääoman rahoittajan lähtökohtana rahoituksessa on, että rahoitettu kauppahinnan osuus kyetään maksamaan liiketoiminnan kassavirralla kohtuullisessa ajassa. Kaupat ovat aina erilaisia, mutta nyrkkisääntönä voitaneen pitää noin 5-6 vuoden takaisinmaksuaikaa. Koska rahoittaja rahoittaa yrityksen kassavirta lähtökohtanaan, ostajan ei kannata ostaa myöskään ylimääräisiä omaisuuseriä rahalla vaan myyjän kannattaa keskustella oman asiantuntijansa kanssa jo etukäteen kaupan esitoimista, joilla vaikkapa varsinainen liiketoiminta ja liiketoiminnasta erillinen omaisuus eriytetään toisistaan. Yleisesti ottaen rahoittaja kiinnittää huomiota yrityskauppojen rahoituksessa ostettavan yhtiön liiketoiminnan tilanteeseen ja kassavirtaan, ostajaan jatkajana, yrityskaupan muotoon ja rahoitusrakenteeseen mukaan lukien ostajan omarahoitusosuus ja siihen onko myyjä sitoutunut auttamaan yrityksen siirtymävaiheen ylitse.

Yrityskauppa on lähes järjestään ainutlaatuinen kokemus sekä ostajalle ja myyjälle. On tärkeää, että kaupan edistämisessä käytetään asiantuntijoita jo aikaisessa vaiheessa. Samoin potentiaalisen ostajan kannattaa hyvissä ajoin keskustella rahoittajan kanssa. Mielellämme me rahoittajat vaihdamme ajatuksia ja näkemyksiä ostajan kanssa jo ennen, kuin kaupan kohdetta on löytynytkään.

Itse yrityskauppaprosessiin liittyy sinänsä paljon yksityiskohtia, mutta näihin yrityskaupan vaiheisiin löytyy kyllä osaavia asiantuntijoita Turun seudulta. Itse palaisin siihen, mistä tämä kirjoitus alkoi. Tärkeää on löytää sopiva ostokohde itselle tai ostajapotentiaali omalle yritykselle ja lähteä viemään keskusteluita eteenpäin asiantuntijoiden tukemana. Mielestäni kauppakeskusteluissa on olennaista osapuolten välinen luottamus ja yhteinen tahto rakentaa molemminpuolinen hyvä ratkaisu.

Mainiota alkanutta kevättä toivottaen!

Arto Koski
johtaja, rahoitus ja analysointi, yritys- ja henkilöasiakkaat, OP Turun Seutu

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Turun Länsivankkurit Oy

Turun Länsivankkurit Oy

Matkailuajoneuvojen huolto, tarvikkeet ja varaosat, Matkailuajoneuvojen myynti, Matkailuautoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

09/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 05.09.2019


Seuraa meitä somessa