Julkaistu 18.03.2019 0          

Yrittäjät: Paikallista sopimista pitää edistää lakitietä

– Suomen Yrittäjät tukee vahvasti Keskuskauppakamarin ehdotusta paikallisen sopimisen edistämisestä lakimuutoksin. Se vastaa Yrittäjien pitkäaikaista tavoitetta siitä, että jokaiselle työpaikalle tulisi sopimisen vapaus, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi esitti Helsingin Sanomissa (16.3.) paikallisen sopimisen edistämistä lakimuutoksin. Romakkaniemen esityksen mukaan yleissitovia työehtosopimuksia noudatetaan jatkossakin, ”ellei yrityksessä tai työpaikalla ole sovittu paikallisesti toisin”.

Suomen Yrittäjien näkemys on ollut jo pitkään se, ettei asia etene riittävästi työehtosopimusten kautta vaan tarvitaan myös lakimuutoksia.

– Työehtosopimusten tekijöillä on ollut kymmeniä vuosia aikaa edistää asiaa, mutta se ei ole edistynyt, Pentikäinen sanoo.

– On tärkeä askel, että suuria ja myös järjestäytyneitä yrityksiä edustava Keskuskauppakamari lähtee voimakkaasti ajamaan paikallista sopimista lakimuutoksin.

Muutos pitää kirjata lakiin

Pentikäisen mukaan muutoksen avain on lakisääteinen toisin sopimisen oikeus. Tämä on myös Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -tavoiteohjelman yksi keskeisimmistä vaatimuksista.

– Se tarkoittaa, että jokaisella työpaikalla – jos sitä osapuolet yhdessä haluavat – pitää olla oikeus sopia toisin kuin työehtosopimukseen on kirjattu. Tätä myös Keskuskauppakamari ehdottaa.

Suomessa on alkutuotannon ulkopuolella noin 90 000 työnantajayritystä. Muutos antaisi noin 70 000 yritykselle mahdollisuuden sopia paikallisesti ehdot, jotka mahdollistavat yritysten menestymisen ja työpaikkojen turvaamisen.

– Tämä on tärkeää, koska monella alalla työehtosopimus on kahle eikä mahdollistaja. Toki on myös työehtosopimuksia, jotka antavat joustoja, mutta niitä on liian vähän.

Työehtosopimusjärjestelmän uudistamisen kautta muutos on Pentikäisen mukaan toivottoman hidas.

– Koko ajan syntyy uusia yrityksiä, jotka taipuvat entistä huonommin toimialakohtaisten työehtosopimusten raameihin.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

AC & Heating System Oy

AC & Heating System Oy

Ilmalämpö- ja ilmavesilämpöpumput, Ilmalämpöpumppujen huolto

BLOGIT

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Ota yhteyttä ajoissa

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Kasvavia yrityksiä, onnellisia yrityskummeja

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.06.2019


06-08-liite/2019Kesäliite
to 13.06.2019


Seuraa meitä somessa