Julkaistu 16.04.2019 0          
KOLUMNI

Niin on kiire, ettei kehittyä ehdi!

Sadat ja tuhannet firmat ovat niin kiireisiä, ettei aikaa toiminnan kehittämiselle ole lainkaan. Puhumattakaan sadoista tuhansista yksilöistä, joilla ei arjen puserruksessa riitä sekuntiakaan itsensä sivistämiseen, uuden oppimiseen tai kehittymiseen.

Myyjänä tietenkin tuskastuttaa, kun näkee, että prospektilla päivän panoksella saataisiin viikkojen hyöty. Jos vain olisi aikaa.

Kiireestä on tullut kirosana, jolla toisaalta pröystäillään. On niin kiire, koska olen niin tärkeä. Tarpeettomilla ihmisillä ei ole kiire. Väärin.

Itse olen opetellut vastaamaan usein kuulemaani ”Onko kiire?” -kysymykseen yllättävällä tavalla. Vastaan ”Ei” ja seuraan kysyjän reaktioita. Ja itseasiassa harvoin kysyjä edes kysyy, vaan pikemminkin olettaa: ”Tiedän, että olet superkiireinen.”

En ole. Kalenterissa on kaikenlaista ja koko ajan, mutta kiire on todella harvoin.

Kiire on mielentila. Kun tunnemme itsemme kiireiseksi, oletamme myös, että kaikilla muilla ympärillämme ja organisaatiossamme on kiire. Hoemme kiirettä itsellemme ja toisillemme, kunnes mantrasta tulee totta. Hetken päästä kaikki ovat niin kiireisiä, että stressitasot ovat tapissa eikä mitään ehditä enää tekemään.

Kiire on usein palomiehillä, ensihoitajilla ambulanssissa ja poliisilla – silloin kun kyseessä on ihmisten henki ja turvallisuus. Mutta käsi sydämelle, koska sinulla on oikeasti ollut todella tärkeän asian kanssa kiire? Kuka olisi kuollut, jos joku tekemäsi asia olisi myöhästynyt vartilla tai päivällä?

Deadlinet ja projektien takarajat ovat hyvä asia, sillä ilman niitä ei työstä tule koskaan valmista. Mutta ajankäyttöä tulisi pystyä aina priorisoimaan ja tarkastelemaan kriittisesti. Erinomaisessa Hyvästä paras -kirjassaan Jim Collins kertoo, että todella menestyneet organisaatiot keskittyvät tekemään oikeita asioita sen sijaan, että tekisivät vain asioita oikein. Kaikkein hankalinta elämässä on luopua asioista, joita on tottunut tekemään. Oli kyse sitten jo turhanpäiväiseksi muuttuneesta projektista tai rutiiniksi muodostuneesta palaverista, joka syö aikaa, mutta ei tuota mitään muuta kuin sen kiireen tunteen.

Kun töistä siirrytään vapaa-ajalle, on meillä kaikilla niin kiire, että itsensä sivistämisestä tai työelämän kehityksessä mukana pysymisestä on turha haaveillakaan. Kuka muka ehtii jotain lukemaan? Annan pari vinkkiä, joilla saat aikaa sekä itselle että organisaatiolle.

1. Ota käyttöön äänikirjat. Työmatkat, kävelylenkit, pyykkien järjestäminen ja kaikki muut autopilotilla hoituvat tehtävät muuttuvatkin yhtäkkiä ajaksi kehittää itseä.

2. Miettikää palaverikulttuurinne uusiksi. Ketä asia oikeasti koskee? Onko puhtaasti tiedottava palaveri korvattavissa vaikka blogilla tai videolla? Lyytillä räjäytimme kalenterimme toimitilauudistuksen yhteydessä, sillä sisäisiä, säännöllisiä palavereita oli kertynyt yhteensä 600  000 palkkaeuron edestä vuodessa syömään aikaamme. Loimme uudet tiedotuskäytännöt ja mietimme palaverien roolit uusiksi. Leikkasimme ajankäytön välittömästi puoleen.

3. Mieti sekä omassa elämässä että työelämässä, minkä asioiden tekeminen on aidosti tärkeää tavoitteidesi saavuttamiseksi. Näin löydät aikasyöpöt ja yhtäkkiä aikaa jää vähän kaikkeen.

4. Opi vastaamaan ”Ei” sekä kysymykseen ”Onko kiire?” että myös aikavarkaille, jotka yrittävät ottaa kalenteristasi vapaita hetkiä asioille, jotka eivät ole sinulle tärkeitä. Itsekin olen syyllistynyt vastaamaan, että nyt emme ehdi ottamaan taas uutta kehitysprojektia työn alle, koska on niin kiire. Rehellinen vastaus olisi, että en ole kokenut uutta asiaa vain prioriteetiksi. Jos jokin on tärkeää, niin aikaa löytyy aina.

Ja kyllä minullakin on joskus kiire. Viimeksi näin kävi Helsingin keskustassa 13.3., kun (juosten tapahtuvaan) 1,2 kilometrin siirtymään asiakkaalta Pendolinon kyytiin oli aikaa kuusi minuuttia. Silloin oli kiire, mutta sekin kesti hyvin lyhyen aikaa. Ja mikä olisi ollut pahin seuraus myöhästymisestä? 45 minuutin odotus ennen seuraavaa junaa. Tälläkin kertaa kiireen aiheutti universumin mittakaavassa lähes merkityksetön asia.

Petri Hollmén
Yrittäjä, Lyyti Oy

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Mk-Kassamasiina Oy

Mk-Kassamasiina Oy

Kassajärjestelmiä

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

09/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 05.09.2019


Seuraa meitä somessa