Julkaistu 20.05.2019 0          
HYVÄ TIETÄÄ

Yrittäjä – ovatko perusasiat hallinnassasi?

Yrittäjä - miten huolehdit toiminnan kehittämisestä, taloudesta, hyvinvoinnista ja sujuvasta työyhteisöstä? Nämä yrityksen ydintoimintaa turvaavat tekijät ovat yksinkertaisia – ja kaikki yhtä tärkeitä. Jos näitä tekijöitä vertaisi jakkaraan, niin yhdenkin tukijalan horjuminen keikuttaa koko jakkaraa. Toisaalta näiden tekijöiden tasapaino yhdessä yrittäjäkipinän ja selkeän liiketoiminta- ja brändikäsityksen kanssa synnyttää ”positiivisuuden kehän”, joka tukee yrittäjän hyvinvointia ja yrityksen menestymisedellytyksiä.

Tutustu pienen yrityksen ydinkunto -testiin (www.ttl.fi/menestyva-ja-hyvinvoiva-mikroyritys) ja tsekkaa miltä toimintatavat näyttäytyvät toiminnan kehittämisen, talouden hallinnan, hyvinvoinnista sekä työyhteisöstä huolehtimisen osalta. Ohessa muutama vinkki yrityksen tukijalkojen vahvistamiseen:

1. Aktiivinen yritystoiminnan kehittäminen

Yritystoiminnan aktiivinen kehittäminen tarkoittaa sitä, että yritys toimii verkostoissa, asiakas- ja toimittajasopimukset ovat kunnossa, yrityksen toimintaympäristön seuraaminen on hyvällä mallilla ja yrittäjän oma ammattitaito ajan tasalla.

Vinkkejä:

• Tee vuosittainen toimintasuunnitelma. Huomioi asiakas- ja myyntitavoitteiden lisäksi myös työturvallisuuden, toimitilojen, verkostoitumisen, oman osaamisen ja työn ilon kehittäminen.

• Varmista, että erilaiset sopimukset ovat varmasti kirjallisia. Sähköpostikin riittää!

• Ota rutiiniksi valppaus seurata toimintaympäristöä ja varautua muutoksiin.

• Verkostoidu muiden yrittäjien ja yritysten kanssa.

• Tutustu uudistumiskykyyn eli resilienssiin (www.ttl.fi/tyoyhteiso/tyon-kehittaminen/mita-on-resilienssi/)

2. Hyvinvoinnista ja työympäristöstä huolehtiminen

Yrittäjän tai yrityksen työympäristö voi olla mitä vain meluisasta konepajasta vakipöytään kulmakahvilassa läppärin kanssa. Yhtä kaikki turvallisuutta ja kuormitusta täytyy miettiä, oli se sitten fyysistä, henkistä tai molempia.

Itsestä huolehtimisesta herkästi tingitään; niin työn imussa kuin haasteellisissa tilanteissa työpäivät venyvät, lomia ei ehditä pitää, työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen on haastavaa.

Vinkkejä:

• Tee riskinarviointi kirjallisesti: mieti työn vaarat ja haitat monelta kannalta.

• Suunnittele aikataulusi etukäteen vaikkapa viikkotasolla ja priorisoi tekemisesi.

• Jos työtunteja on mahdotonta vähentää, ujuta pieniä taukoja jokaiseen päivään.

• Huolehdi ihmissuhteistasi ja terveellisistä elintavoista.

• Kehu ja kannusta itseäsi kuin parasta ystävääsi.

3. Talouden hallinta

Yrittäjän talouden hallinnan vähimmäisvaatimukset ovat säännöllinen laskutus sekä kustannussuunnittelu ja -seuranta.

Vinkkejä:

• Laita laskutusrutiinit kuntoon.

• Seuraa yrityksen kuluja tarkkaan, myös pidemmällä aikavälillä.

• Hinnoittele työsi oikein.

• Opettele talouden perusasiat – ainakin kassavirtalaskelma ja tilinpäätöksen keskeiset tunnusluvut.

• Hanki hyvä kirjanpitäjä.

4. Työyhteisön sujuva toiminta

Jos yrityksessä työskentelee useampi henkilö, panosta hyvään yhteishenkeen, sujuvaan tiedonkulkuun sekä reiluun työnjakoon. Työn hyvä organisointi on tärkeää ja se liittyy myös siihen, että työkuormitus pysyy aisoissa.

Vinkkejä:

• Keskustelkaa porukalla avoimesti yrityksen toiminnasta, nykytilasta ja tulevaisuudesta.

• Jaa vastuuta.

• Pitäkää säännöllisesti palavereja, joissa kaikki tulevat kuulluiksi.

• Kannusta yhteistyöhön ja asioiden esille nostamiseen.

• Anna palautetta säännöllisesti.

• Muista, että innostus ja nauru tarttuvat.

Ja lopuksi: liity Yritykset kuntoon! -klubiin, niin saat jatkossa Työterveyslaitokselta postia yrityksiin ja yrittäjiin liittyvistä aiheista, työkaluista ja palveluista.

Juttu perustuu ESR-rahoitteisen Mikrot menestykseen -hankkeen tuloksiin ja siitä Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehdessä huhtikuussa 2019 julkaistuun tekstiin.

Susanna Visuri ja Miira Heiniö
Työterveyslaitos

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Mk-Kassamasiina Oy

Mk-Kassamasiina Oy

Kassajärjestelmiä

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

09/2019



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 05.09.2019


Seuraa meitä somessa