Julkaistu 17.05.2019 0          
SUKUPOLVENVAIHDOS

Edessä sukupolvenvaihdos – aloita ajoissa!

Tärkeintä sukupolvenvaihdoksen suunnittelussa on, että se tehdään huolellisesti ja aloitetaan riittävän varhain. Riittävän ajoissa ja huolellisesti suunnittelu sukupolvenvaihdos varmistaa sen, että lopputulos on paras mahdollinen ja että siinä toteutuu sekä luopujan että jatkajan tavoitteet ja toiveet sukupolvenvaihdoksen suhteen. Tavanomainen lahjoitus tai osakekauppa on mahdollista toteuttaa nopeallakin aikataululla, mutta usein aluksi yksinkertaiselta vaikuttaviin toimiin liittyy todellisuudessa seikkoja, jotka vaativat erityisasiantuntemusta. Mikäli sukupolvenvaihdoksen yhteydessä myös yritysrakennetta halutaan järjestellä, tulee sukupolvenvaihdokseen varata aikaa järjestelytavasta riippuen jopa vuosiakin. Hyvin suunniteltu ja toteutettu sukupolvenvaihdosprosessi vie tyypillisesti useita kuukausia, jopa vuosia. Sukupolvenvaihdoksen suunnittelua ei voi suinkaan aloittaa liian aikaisin, mutta liian myöhään kylläkin ja valitettavan usein näin tapahtuukin.

Usein sukupolvenvaihdoksissa tarkastellaan juridisia ja verotuksellisia seikkoja erikseen, mutta tärkeämpää olisi harkita näitä seikkoja yhdessä. Sukupolvenvaihdoksia suunniteltaessa on myös muistettava huomioida suunnitellun järjestelyn vaikutukset itse yritykseen. Liian usein törmätään siihen, että tarkastelu on rajoittunut ainoastaan yhden osapuolen näkökulmaan. Paras mahdollinen lopputulos saavutetaan, kun punnitaan eri vaihtoehtoja kokonaisuutena ja huomioidaan kaikki näkökulmat, eli luopujan, jatkajan ja yrityksen näkökulmat.

Sukupolvenvaihdokseen liittyy verotuksen ja yhtiöoikeuden lisäksi myös muita oikeudellisia kysymyksiä, kuten perhe- ja perintöoikeuden tarkastelua, jäämistösuunnitteluelementtejä ja muitakin yksityiskohtia. Sukupolvenvaihdoksen suunnittelu vaatiikin laajojen kokonaisuuksien ymmärtämistä ja yksityiskohtien hiomista, joissa osaavan vero- ja lakiasiantuntijan tuki korostuu. Hyvällä suunnitelulla ja asiantuntijan avulla vältytään ikäviltä yllätyksiltä ja varmistetaan, että kaikki näkökulmat tulee otettua huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Hyvä suunnittelu ja eri vaihtoehtojen läpikäynti varmistaa että sukupolvenvaihdos käytännössä myös toteutuu.

Minkälaisia riskejä liittyy sukupolvenvaihdoksen toteuttamiseen?

Merkittävimmät riskit sukupolvenvaihdoksen osalta liittyvät yleensä yllättäviin veroseuraamuksiin. Sukupolvenvaihdoksiin liittyvien verohuojennusmahdollisuuksien ja ylipäätään kaikkien verovaikutusten huono hallinta tai oikeus- ja verotuskäytännön puutteellinen tuntemus saattaa aiheuttaa ikäviä yllätyksiä, jotka voivat jopa vaarantaa koko yritystoiminnan. Myös arvostukseen liittyvät kysymykset ovat usein monimutkaisia, mutta hyvin suunniteltuina arvostukseenkin liittyy mahdollisuuksia, riippuen siitä mitä osapuolet haluavat. Sukupolvenvaihdosten rahoittaminen on usein yksi tärkeimmistä yksittäisistä seikoista, joka vaikuttaa siihen mikä eri toteuttamisvaihtoehdoista lopulta valikoituu lopulliseksi toteuttamisvaihtoehdoksi.

Sukupolvenvaihdokseen liittyy usein myös suuria tunteita ja luopumisen tuskaa. Aina asioista ei ehditä sopia tai keskustella, vaan sukupolvenvaihdos voi tulla eteen yllättäen esimerkiksi yrittäjän menehtymisen myötä. Sen vuoksi on tärkeää, että asioista keskustellaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja vaihdosta suunnitellaan muutamia vuosiakin eteenpäin. Sukupolvenvaihdosta ei tarvitse suinkaan toteuttaa siten, että luopuja luopuu omistuksesta yhdellä kertaa täydellisesti, vaan erinomainen tapa aloittaa prosessi on edetä vähän kerrallaan. Vaiheittainen sukupolvenvaihdos varmistaa myös sen, että yritystoiminta voi jatkua häiriöttömästi ja jatkajan on mahdollista ikään kuin ”harjoitella” yrittäjyyttä, eli täydellisen yrittäjävastuuta ei tarvitse ottaa heti kuin ”veitsellä leikaten”. Luopujan näkökulmasta vaiheittainen sukupolvenvaihdos usein alentaa luopumisen tuskaa ja helpottaa päätöksentekoa.

Sukupolvenvaihdoksen mahdollisuudet?

Sukupolvenvaihdoksen suunnittelun työkalupakkiin kuuluu muun muassa seuraavia työkaluja; testamentit, yhtiöjärjestykset, osakassopimukset, sukupolvenvaihdokseen valmistautumiseen liittyvät yritysjärjestelyt, rahoitusjärjestelyt ainoastaan joitakin mainitakseni.

Järjestelyihin liittyy usein sellaisia erityispiirteitä, jotka täytyy muotoilla asiakirjoihin tapauskohtaisesti. Mikäli asiakirjat on laadittu huolimattomasti tai puutteellisesti, voi osapuolien välille myöhemmin nousta erimielisyyksiä ja huolimattomasti toteutetusta sukupolvenvaihdoksesta saattaa aiheutua epätoivottuja veroseuraamuksia tai ylipäätään ennakoimattomia veroja. Sukupolvenvaihdoksen suunnittelussa on myös tärkeää tunnistaa perhe- ja perintöoikeudelliset suhteet ja niiden vaikutus.

Sukupolvenvaihdosta ei kannata jäädä pohtimaan liian pitkään itsekseen, vaan ottaa rohkeasti ensi askeleena yhteyttä asiantuntijaan itselle, jatkajalle ja yrityksellekin parhaan mahdollisen toteuttamismallin löytämiseksi.

Mika Kankare on työskennellyt veroasiantuntijana yli 15 vuoden ajan ja on ollut asiantuntijana mukana lukuisissa onnistuneissa sukupolvenvaihdoksissa ja muissa omistajastrategia-toimeksiannoissa.

Mika Kankare
senior tax manager, VT, Ernst & Young Oy

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

09/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 05.09.2019


Seuraa meitä somessa