Julkaistu 10.06.2019 0          

WAM X:ssä Tuomas A. Laitisen Habitat Cascade

WAMissa perjantaina 14.6. avautuva näyttely Habitat Cascade on kuvataiteilija Tuomas A. Laitisen uusi tilallinen kokonaisuus, joka jatkaa hänen tutkimustyötään monilajisen jaetun olemassaolon parissa. Laitinen tarkastelee eri elämänmuotojen yhteennivoutumista ja niiden huokoista rinnakkaiseloa.

Ekologiassa käytetty termi habitat cascade viittaa elinympäristön muotoutumiseen siten, että lajit luovat välillisesti elinmahdollisuuksia muille lajeille. WAMissa nähtävässä kokonaisuudessa on kyse lajien ja teosten välisestä epäsuorasta vaikutuksesta tai yrityksestä luoda mahdollisuus vuorovaikutukselle. Vuodesta 2016 lähtien Laitinen on yhtenä juovana taiteellisessa tuotannossaan tutkinut pääjalkaisten tajuntaa ja tietoisuutta. Näyttelyssä johtimena toimii pääjalkaisten luokkaan kuuluva mustekala.

Näyttelyssä seiniä pitkin kimpoileva äänimaisema osuu vierailijaan ja levittäytyy tilaan itiöiden tavoin. Saliin siivilöityvä magentan sävyinen päivänvalo luo tieteisfiktion tunnelman. Mukana on mustekaloille teetettyjä lasiveistoksia, joiden liukuvan muodon on ajateltu soveltuvan juuri nilviäisten lonkeroille. Mustekalan tietoisuus yhdistettynä lonkeroiden taiturimaiseen liikkeeseen on innostanut taiteilijaa kehittämään viitteellistä lonkeromaista lasikirjoitusta. Kokonaisuuden tarkoituksena ei ole esittää suljettuja totuuksia lajien välisestä vuorovaikutuksesta, vaan enneminkin ehdottaa erilaisia tapoja löytää muuttuvia kommunikaation muotoja. Näyttelyssä on kysymys myös tiedonmuodostukseen liittyvistä valta-asetelmista, jotka väistämättä tulevat esiin muita elämänmuotoja tutkittaessa.

Tuomas A. Laitisen teoksia on ollut laajalti esillä kansainvälisesti mm. Sydneyn 21. biennaalissa, Bukarestin 7. biennaalissa, SADE LA:ssa (Los Angeles), Amado Art Spacessa (Soul), Moving Image -tapahtumassa New Yorkissa, Art Sonje Center (Soul), MOCA Shangaissa, Cinemateca do MAMissa Rio de Janeirossa sekä Suomessa useassa eri näyttelykonteksteissa.

Habitat Cascade on WAMx-hankkeen toinen näyttely. Vuoden 2019 teemana on ihmisen ja muiden elämänmuotojen välinen symbioottinen rinnakkaiselo ja vuorovaikutus. WAMx:n johtavana ajatuksena on kutsua vuosittain kansainvälinen asiantuntija suunnittelemaan ohjelmistoa yhteistyössä museon kanssa. Tänä vuonna ohjelmisto on suunniteltu yhteistyössä brittiläisen Camden Arts Centren kuraattorin Gina Buenfeldin kanssa.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Palotekninen Insinööritoimisto

Palotekninen Insinööritoimisto

Palotekninen konsultointi ja suunnittelu

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

09/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 05.09.2019


Seuraa meitä somessa