Julkaistu 17.07.2019 0          

Salo ja Somero ottavat matkailijat tosissaan

Somero on erityisesti ryhmämatkailijoiden suosiossa. Kuvaaja: Matti Torkkomäki.

Saloon on helppo poiketa päiväksi tai kahdeksi. Kaupunki tarjoaa mainiot puitteet lähilomailuun. Melkein kotinurkissa voi irrottautua nopeasti arjesta, nauttia lähiruuasta ja pienyrittäjien palveluista. Samalla ekologisen kuluttajan hiilijalanjälki pysyy pienenä.

Näin maalailee Salon alueen matkailusta vastaava kehittämispäällikkö Maija Pirvola Yrityssalosta. Hänen mukaansa alueella toimivat aktiiviset matkailuyrittäjät ovat panostaneet tosissaan tähän kesään.

– Viime talven aikana he tekivät tuotekehitystä, osallistuivat Yrityssalon järjestämiin koulutuksiin ja työpajoihin, verkostoituivat ja etsivät yhteistyössä ideoiduille palvelupaketeille uusia jälleenmyyjiä. Myös kesätyöläisten rekrytoinnit hoidettiin joka puolella ajoissa, Pirvola kehuu.

Hänen mukaansa Yrityssalon rooliin kuuluu auttaa ja tukea matkailuyrityksiä kasvuun kotimaan markkinoilla. Tällä hetkellä töitä tehdään paljon myös erityisesti saksankielisillä alueilla kansainvälisten matkailijoiden houkuttelemiseksi Salon alueelle.

Saloon tavoitellaan nyt elämyshakuisia, luonnosta ja kiireettömyydestä nauttivia matkailijoita, joita kiinnostaa paikalliseen elämänmenoon tutustuminen.

– Kiireinen arki saa ihmiset ympäri maailmaa hakemaan täydellistä irtiottoa ja rentoutumista. Haluamme tehdä juuri elämyksistä kilpailuvalttimme matkailumarkkinoilla.

Kesäbussi kulkee kaupungin keskustasta kylille ja erityisesti pyöräilijöille suunniteltu Rannikkoreitti tarjoilee vaihtoehtoisia teitä tutustua seutuun.

Maija Pirvola on tehnyt Salon matkailun eteen töitä jo vuosia. Pikkuhiljaa uurastuksen tulokset alkavat näkyä. Alueen kärkituote on Teijon kansallispuisto ja sen ympärillä leviävät ruukkikylät Mathildedal, Teijo ja Kirjakkala. Erityisesti Mathildedalin saama huomio ja ennätysmäinen matkailijavirtojen kasvu on yllättänyt kaikki positiivisesti.

– Tuorein kylämatkailubrändäys, joka perustuu yrittäjien omaan aktiivisuuteen ja haluun rakentaa kuntalaisia, mökkiläisiä ja matkailijoita kiehtova palvelukokonaisuus, on Järvi-Salo. Se kokoaa Suomusjärven, Kiikalan, Kiskon ja Perttelin matkailu- ja lähiruokatoimijat.

Somerolla kesäinen sielu saa levon

Someron matkailukesästä on tulossa ”ihan järjetön”, jos kuuntelee elinkeinoasiamies Tanja Uusitaloa, joka tunnetaan kaupungin matkailun ylivoimaisena sanansaattajana. Hän listaakin kesän kärkikohteet nopeasti.

– Kesän huippukohteita ovat Esakallion ja Ämyrin tanssilavat. Tanssipitäjänä tunnetussa Somerossa pyörähdellään kesällä jopa kuutena päivänä viikossa. Aivan ehdoton matkailukohde on Hiidenlinna seikkailupuistoineen ja hiihtomuseoineen. Tänä kesänä siellä nähdään myös Sisu ja Hiidenlinnan jätti -näytelmä, Uusitalo kertoo.

Tarjolla olevista tasokkaista näyttelyistä hän nostaa 1800-luvun tunnelmaan restauroidun Hovilan kartanon, joka esittelee Yleisradion puvustosta 30 kiehtovaa pukua. Niiden tarinat ja piilomerkitykset ovat osa suomalaista televisiohistoriaa.

– Somero koetaan rennoksi paikaksi, jonne tullaan koko perheen voimin laittamaan aivot narikkaan, rentoutumaan ja nauttimaan. Täällä sielu ja ruumis saavat levätä.

Uusitalon mukaan matkailijamäärään odotetaan viime vuoden tapaan kasvua. Tavoitteena on saada 200 000 kävijän raja rikki.

– Uskon sen toteutuvan. Yrittäjien välinen yhteistyö ja poikkeuksellisen hieno me-henki näkyvät matkailijoillekin. Joukkoon mahtuisi mainiosti esimerkiksi majoitusalan yrittäjä, sillä heikoin lenkkimme on rajallinen majoituskapasiteetti, hän vihjaa.

Kaupungin elinkeinoelämään matkailulla on merkittävä vaikutus. Viipymää pitäisi saada pidennettyä muutamasta tunnista vuorokauteen.

– Someron palvelu- ja tapahtumakattaus on kesällä sitä luokkaa, että onhan se ihme, jos matkailijat eivät täällä viihdy, Tanja Uusitalo virnistää. -lk.

Lue lisää kesäisistä aiheista Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehden kesälehdestä. Näköislehteen pääset klikkaamalla alla olevaa linkkiä.

Salon tori kerää kesätorstaisin kaupunkilaiset, mökkiläiset ja matkailijat yhteen. Kuva: Salon kaupunki.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Servikal Oy

Servikal Oy

Mittalaitteiden kalibrointi ja huolto

BLOGIT

Liedon Säästöpankki

Rahan takii

Liedon Säästöpankki

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

12/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.12.2019


Seuraa meitä somessa