Julkaistu 26.07.2019 1          

Pirtu toi minut näihin mökkimaisemiin

1. Mökkikuntoilua. Martti Lyyn rantasaunalle laskeudutaan jyrkkää rinnettä alas ja kiivetään mökille samaa rinnettä ylöspäin.

- Pirtu minut on tänne tuonut, kertoo Martti Lyy Naantalin Luonnonmaan saaren rantakallioilla.

- Äitini isä kävi aikanaan ostamassa pirtua täältä ja äidinäiti ihastui tähän maisemaan. Vuonna 1932 he onnistuivat ostamaan tämän paikan ja perhe asui täällä sotatalvet. Paikalliset kalastajat pitivät perhettä hulluina kaupunkilaisina, kun tänne tulivat. Kun minä oli 1970-luvun alussa kymmenvuotias, vietimme täällä aina koko kesän ja usein joulutkin, Lyy kertoo.

Kesäpaikka on pysynyt suvun hallussa ja naapurimökeissä kesää viettävät Martin serkut. Kaikilla on laajalla tontilla oma rauhansa, mutta apu on tarvittaessa lähellä. Päältä ajettava ruohonleikkuri on yhteinen. Leikkuri on tarpeellinen, sillä ruohokenttä on laaja. Monimuotoiselle tontille mahtuu myös jyrkkiä rantakallioita, sienestämiseen sopivaa metsää ja runsaasti puutarhakasveja. Joskus perunat omasta maasta on nostettu jo juhannuksen tienoilla.

Työn jälki näkyy heti

- Onhan täällä toki paljon töitä, omenapuiden leikkaamista, polttopuiden tekoa ja rakennusten maalaamista. Suurin osa töistä ajoittuu kevääseen ja kesän tullen täällä sitten pääosin nautitaan olostamme. Vaimoni Tiina voisi lukea kirjaa vaikka koko kesän, mutta minun pitää aina saada tehdä jotakin. Yrittäjän työlle täällä puuhailu on hyvää vastapainoa ja uusia ideoita syntyy. Työn jälki näkyy täällä heti ja ruumiillisen työn tekeminen ulkosalla tekee ihmiselle hyvää, Lyy toteaa.

Mökiltä kertyy ruokakaappiin ja pakastimeen mukavasti täytettä. Omenoista tehdään mehua ja hilloa, metsästä löytyy kantarelleja ja suppilovahveroita ja syksyllä ovelle ilmestyy lihapaketti, kun alueelta metsästetään kauriita ja hirviä.

- Kauriita ja peuroja voisi metsästää enemmänkin, sillä ne syövät kaikki uudet kasvustot. Sireenipensaiden leikkaamisen jälkeen ne eivät millään onnistu pääsemään uuteen kasvuun, kun peurat käyvät syömässä uudet tuoreet oksat ja taimet. Myös ketut ja jänikset viihtyvät ihan tässä pihapiirissä.

Lyyn perheen kolme lasta ja kaksi lastenlasta viettävät mielellään aikaa mökillä ja viihtyvät siellä hyvin. Kesämökkielämästä nauttivat myös perheen kaksi mäyräkoiraa, Siiri ja Sohvi. Niin ihmisten kun koirienkin kunto pysyy hyvänä, kun mökiltä laskeudutaan jyrkkää rinnettä rantaan saunalle ja kiivetään takaisin. Vanhempi koirista, kymmenvuotias Siiri, hoitaa kuntoaan myös sukeltamalla rantavedestä oman päänsä kokoisia kiviä ja kantamalla niitä sopiviin paikkoihin.

- Kun lähden täältä töihin aamulla puoli kymmenen aikaan, saan kaupan auki Turussa viittä vailla kymmenen. Kotoa Hirvensalon rivitalokodistakin Luonnonmaalle on vain 30 kilometriä. Me olemme siis saariasukkaita kesät talvet.

Tyytyväiset yrittäjät

Martti ja Tiina Lyy ryhtyivät yrittäjiksi kuusi vuotta sitten. Turun Yliopistonkadulla avattiin vaateliike Tigo Clothing. Mies toteaa olevansa ratkaisuun tyytyväinen, vaikka aikaisemmin palkkatyön etuna olikin neljän viikon selkeä loma-aika. Vaateliike menestyy hyvin. Viime vuoden lokakuussa yritys teki historiansa parhaan tuloksen.

- Turun keskustan kauppojen tilanteesta on uutisoitu melko yksipuolisesti. Meitä eivät keskusta-alueen rakennustyöt ole haitanneet ja parkkipaikkoja löytyy hyvin ihan liikettä vastapäätä, Kivikukkarosta. Uusiakin vaateliikkeitä on tähän lähelle avattu, mutta tällaisia myönteisiä uutisia ei media jostain syystä ole halunnut nostaa esille. Toki jotain yrittäjän pitää tehdä, että asiakkaita riittää ja että perhe tällä yritystoiminnalla elää. Me teemme kampanjoita, järjestämme asiakasiltoja ja pyrimme verkostoitumaan. Tuotevalikoiman osalta yritämme kuunnella asiakkaiden toiveita ja ottaa myyntiin ajattomia mallistoja. Kiinnitämme paljon huomiota ekologisuuteen ja myymme myös vegaanisia vaatteita.

Lue lisää kesäisistä aiheista Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehden kesälehdestä. Näköislehteen pääset klikkaamalla alla olevaa linkkiä.

– Äitini isä kävi viime vuosisadan alkupuolella ostamassa täältä pirtua ja äidinäiti ihastui näihin maisemiin niin kovin, että lopulta he ostivat tämän paikan, kertoo Martti Lyy.

Anne Pentti

Kommentit

Manterol 26.07.2019 klo 19:07

Loistava juttu, hyvin kirjoitettu ja kivat kuvat!


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Uotila & Laine Oy

Uotila & Laine Oy

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja, Verokonsultointi

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

01-02/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 06.02.2020


Seuraa meitä somessa