Julkaistu 13.07.2019 0          
KOLUMNI

Venäjällä hyviä mahdollisuuksia suomalaisyrityksille

Thomas Palmgren. Kuva: Markus Sommers.

Suomen Yrittäjien kansainvälisyysvaliokunta kävi tutustumassa Pietarin liiketoimintamahdollisuuksiin. Iloksemme saimme huomata, että suomalaiset pärjäävät Venäjällä ihan mukavasti.

Venäjä on Suomelle tärkeä kauppakumppani, kolmanneksi tärkein, kun vienti ja tuonti lasketaan yhteen. Tärkeimmät vientituotteet ovat koneet ja laitteet, kemikaalit sekä puu- ja paperituotteet. Suurin osa tuonnista on raaka-aineita.

Kuva Venäjän markkinoista on Suomessa varsin synkkä. Kuitenkin on satoja suomalaisia yrityksiä, jotka tekevät Venäjällä hyvää tulosta. Venäjän talous on kohtuullisen hyvässä kunnossa ja talouskasvu 1,5 prosentin luokkaa. Pakotteiden piirissä on vain 5 prosenttia Suomen Venäjän-viennistä. Ympäristöasiat, teolliset investoinnit ja digitalisaatio avaavat uusia mahdollisuuksia.

Uudistumistarve on suuri useimmilla sektorilla

Venäjällä kone- ja laitekanta on vanhentunutta ja sitä halutaan uudistaa. Tuotantoa pitäisi tehostaa. Kierrätys, ympäristöteknologia ja jätteenkäsittely ovat nousevia aloja. Noin 200 uutta jätteenkäsittelylaitosta tarvitaan vuoteen 2024 mennessä. Tähän jättimäiseen hankkeeseen tarvitaan paljon sellaista osaamista ja laitteita, jota meillä on tarjota. Venäjällä on ympäristötietoinen nuoriso, joka asettaa paineita puhtaamman luonnon puolesta.

Asumisolojen kehittäminen on Venäjällä fokuksessa. Venäjällä kerrostalo toimii kuin päällekkäin asetetut omakotitalot: omasta asunnosta pidetään huolta mutta rakennuksesta ei juuri välitä kukaan. Rakentamiseen ja kiinteistöhallintaan liittyvistä palveluista on kysyntää.

Venäjällä sijaitsee viidennes maailman metsävaroista. Puun jalostusastetta pyritään nostamaan, ja koko arvoketju on kehityksen kohteena. Tuotantoketjua pitää kehittää, metsä ja työstökoneista on kysyntää. Samaa pätee maatalouteen. Metsäteollisuuden alihankinta tarjoaa mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Ulkomaalaista osaamista tarvitaan osaamista alkutuotannosta jalostettuihin elintarvikkeisiin.

Haasteita riittää

Venäjän kaupan barometri tehdään kaksi kertaa vuodessa. Sen mukaan liiketoimintaa Venäjällä harjoittavien suomalaisyritysten mukaan kaupan suurimmat ongelmat ovat ruplan kurssi, poliittinen tilanne, riskit ja pakotteet sekä talouden epävakaisuus ja vähäinen kysyntä.

Yritykset, jotka toimivat ja ovat toimineet Venäjällä jo pidempään tietävät, että Venäjällä liiketoimintaympäristö on aaltoileva. Kriisejä tulee ja menee. Nyt sinnikkyys palkitaan, koska monen maan yritykset ovat geopoliittisissa paineissa jättäneet Venäjän markkinat.

Venäjän talouspolitiikan tavoitteissa korostuu omavaraisuus ja turvallisuus. Tämä aiheuttaa epävarmuutta ulkomaalaisille yrityksille. Kun pyritään eroon ulkomaista toimijoista se tarkoittaa esimerkiksi kotimaisuusvaatimusten kiristymistä sekä tuonnin rajoittamista. Suomalaiset yritykset pyrkivät sopeutumaan tilanteeseen ja haluavat pysyä Venäjän markkinoilla.

Vaikuttaa siltä, että Venäjällä toimiminen vaatii tällä hetkellä enemmän osaamista ja ymmärtämistä kuin koskaan aikaisemmin.

Teksti on lyhennelmä Yrittäjät.fi:ssä julkaistusta blogista.

Thomas Palmgren
kansainvälisten asioiden päällikkö, Suomen Yrittäjät

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

01-02/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 06.02.2020


Seuraa meitä somessa