Julkaistu 09.07.2019 0          

Vesistöt kiinnostavat kotimaan matkailijoita uudella tavalla

Luonto-, lähi- ja ruokamatkailu ovat nyt pinnalla. Suoma ry:n teettämän tutkimuksen* mukaan jopa 74 prosenttia suomalaisista aikoo matkustaa kesän aikana kotimaassa. Luontokohteet nousivat tutkimuksessa ykköseksi (38 %), kun kysyttiin, mikä Suomessa erityisesti kiinnostaa.

- Matkoista halutaan rakentaa yhä enemmän kokonaisvaltaisia elämyksiä, joissa yhdistyy esimerkiksi luontoretkeily ja laadukas ruoka. Selvästi myös vesistöt ovat se elementti, joka vetää suomalaisia puoleensa. Esimerkiksi viime vuoden 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan suosituimpien kohteiden top10 -listalla jopa puolet oli vesistö- tai saaristokohteita, kertoo Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys, Suoma ry:n, puheenjohtaja Anne-Marget Hellén.

Hellénin mukaan vesistöt ovat olleet pitkään kansainvälisen markkinoinnin kärki, ja on hienoa, että myös suomalaiset ovat nyt taas uudella tavalla innoissaan tästä kotimaan helmestä ja kotimaan eksotiikkaa osataan arvostaa uudella tavalla.

- Tämä luo myös yrittäjiin uskoa ja synnyttää uusia yrityksiä ja palveluita – nyt niitä syntyy paljon juurikin vesistöjen äärelle, kertoo Hellén.

Saaristoasian neuvottelukunnan SANK:in pääsihteeri Elina Auri iloitsee myös saaristo- ja vesistökohteiden vetovoimasta. Kannattavan kehityksen takaamiseksi hän kuitenkin painottaa, että tiukan sesongin sijaan on tärkeää, että ihmiset löytävät nämä kohteet tasaisesti jopa ympäri vuoden.

- Niin sisävesistä kuin saaristostakin löytyy paljon tekemistä ja kohteita aina toukokuun alusta syyskuun loppuun. Syyskuussa saaristo on täynnä esimerkiksi sadonkorjuujuhlia, kuvailee Auri.

Saaristosta haetaan rauhaa ja luonnonläheisyyttä

Hanna Kovanen on tarjonnut Utön majakkasaarella majoitus- ja elämyspalveluita jo 15 vuoden ajan. Syntyperäisenä utölaisena Hanna tuntee paikan historian ja tarinat läpikotaisin ja hän tarjoaakin vierailleen aina myös palan omasta elämästään ja kokemuksistaan. Suurin osa Utön matkailijoista yöpyy saarella 1–2 yötä.

- Viime vuoden hellekesän jälkeen ihmiset ovat olleet tänä vuonna jo tavanomaista aikaisemmin liikkeellä varausten suhteen, mikä on tietysti ilahduttava kehityssuunta. Viime vuonna tuli paljon varauskyselyitä juuri siinä hellepiikkinä, kun saari oli jo täynnä.

Utö on auki ympäri vuoden ja myös Hanna haluaa kannustaa matkailijoita kokeilemaan kesäkohteina miellettyjä paikkoja muinakin vuodenaikoina. Tasainen kävijäkunta on myös kestävämpää luonnon kannalta.

- Kesän kuumat kalliot jalkojen alla ja lempeä merituuli hiuksissa ovat tietysti monelle se juttu, jonka haluaa kokea, mutta voin luvata, että myös saariston tummenevissa syysilloissa tai toisaalta kevään heräämisessä on jotain todella ainutlaatuista, Hanna kuvailee.

Utölta löytyy myös Suomen eteläisin hotelli, Utö Havshotel, jonka uutena yrittäjäpariskuntana aloittivat vuodenvaihteessa 2018 Mikko Fagerroos ja Mia Salomäki.

Fagerroos on samoilla linjoilla siitä, mihin turismin vetovoima perustuu.

- Uskomme, että hektisen nykyajan keskellä rauha ja rauhoittuminen ovat kysyttyjä asioita. Emme houkuttele asiakkaita millään ylimääräisellä, vaan uskomme, että saaren miljöö vetää puoleensa. Se on aikamoinen elämys, kun kiipeää Utön majakalle ja katselee merta.

Saaristo kätkee sisäänsä paljon muutakin kuin majakkasaaria, esimerkiksi Suomen eteläisimmän sirkuskoulun, Art Teatron Kustavissa. Tänä kesänä vuoden kohokohta Saariston sirkusfestivaali järjestetään jo viidennen kerran 4.7.–3.8., jolloin Kustavi muuttuu kansainvälisen sirkustaiteen kehdoksi. Festareilta löytyy myös työpajoja ja sirkusleirejä kaikenikäisille.

- Suomalaiset matkailijat ovat löytäneet meidät ilahduttavan hyvin. Noin 10 prosenttia kävijöistä tulee ulkomailta ja heille tämän on tietysti erityisen eksoottinen kokemus, kertoo Art Teatron toiminnanjohtaja Pauliina Räsänen.

Kaikki kolme ovat yhtä mieltä siitä, että saaristossa on valtava potentiaali. Tulevaisuudessa on vain panostettava entistä enemmän yrittäjien väliseen yhteistyöhön sekä huolehdittava saariston saavutettavuudesta ja toimivasta infrasta.

Sisävesien aarre on tuhannet risteilijät

Lakeland Linesin toimitusjohtaja Noora Kivi on ollut yrittäjä vuodesta 2007 lähtien ja nähnyt, miten matkailijoiden tarpeet, ja sen myötä myös ala on muuttunut ja kehittynyt. Kiven luotsaamat risteilyalukset seilaavat Kallaveden jylhissä maisemissa, Kuopiossa.

- Ensimmäisinä vuosina risteilylaivalta ei juuri saanut ostettua muuta kuin pientä purtavaa. Tästä tilanteesta on kuitenkin tultu valtavat askeleet eteenpäin. Nyt panostamme koko ajan enemmän matkailijoille mielekkäiden kokonaisvaltaisten tuotteiden ja elämysten tarjoamiseen. Uskon vankasti, että paras lopputulos syntyy eri alojen yrittäjien yhteistyöllä, jossa jokainen osapuoli saa keskittyä siihen, mitä parhaiten osaa. Yhteistyö perustuu aina ehdottomaan luottamukseen, sanoo Kivi.

Esimerkki tällaisesta yhteistyötä on Lakeland Linesin viinitilaristeilyt Alahovin viinitilalle.

- Matka on mietitty kokonaisvaltaiseksi elämykseksi, johon kuuluu esimerkiksi laadukas järvilounas menomatkalla, paikan päällä pääsee sitten maistelemaan tilan viinejä. Tällaisista palveluista suomalaiset matkailijat ovat nykyään entistä kiinnostuneempia ja myös kuluttavat niitä enemmän, kuvailee Kivi.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Aputeam Oy

Aputeam Oy

Henkilöstön vuokrausta ja välitystä, Rekrytointipalveluja

BLOGIT

Liedon Säästöpankki

Innostuminen

Liedon Säästöpankki

Liedon Säästöpankki

Tahdon.

Liedon Säästöpankki

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Liedon Vanhalinna

Vanha Härkätie 111, Lieto

www.abocatering.fi

Viihtyisätja monipuoliset kokous- ja juhlatilat Linnavuoren kartanomiljöössä – historiaa, kulttuuria ja luontoa lähellä. Oheisohjelmaksi opastettuja kierroksia niin museonäyttelyissä kuin ulkoilupoluilla. Tilavuokraus ja tilausravintolapalvelut.

Lue uusin näköislehtemme

10/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 10.10.2019


Seuraa meitä somessa