Julkaistu 16.07.2019 0          

Älä anna kolean sään viedä lomafiilistä

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta ja siihen ladataan paljon odotuksia. Tänä vuonna heinäkuu on alkanut poikkeuksellisen koleana. Miten suhtautua, kun helle ei helli ja lomapäivät tuntuvat valuvan hukkaan? Psykologi kehottaa suhtautumaan lomasuunnitelmiin joustavasti.

Kauan odotettu kesä on täällä – ja mielikuvissahan kesälomalla nautitaan kauniista ja lämpimästä säästä, retkeillään aurinkoisissa maisemissa, käydään rannalla ja syödään ulkona mökkiterassilla. Näistä mielikuvista löytyy syy sille, että kolea sää voi vetää mielen matalaksi.

– Suomen kesä on lyhyt ja odotukset muodostuvat helposti suuriksi. Lomaan ladataan monesti turhan suuria paineita ja mielikuvat lomapuuhista edellyttävät usein kauniita kesäpäiviä. Pettymys kumpuaa sellaisista asioista, joihin liittyy odotuksia, kertoo Terveystalon psykologi Katariina Laurila.

Monet sään tuottamista pettymyksistä liittyvät juuri odotusten ja todellisuuden ristiriitaan.

– Omaan mielialaan voi vaikuttaa joustavalla suhtautumisella. Jos on etukäteen päätetty, että loman alkaessa mennään mökille ja sitten onkin viileää ja sataa, tulee luonnollisesti paha mieli. Jos taas suunnittelee tekemiset ja pukeutumisen sään mukaan, löytyy aina tapoja nauttia raittiista ilmasta, Laurila sanoo.

Asenne ratkaisee

Heinäkuun tavallista kylmempi sää voi olla monelle lomansa aloittaneelle pettymys, jos sääolosuhteet pilaavat lomasuunnitelmat. Oikealla asenteella loma sujuu mukavasti säästä riippumatta.

– Lomaa ei tarvitse suunnitella etukäteen kovin tarkasti. Mitä enemmän on suunnitelmia, sitä enemmän lomaan voi liittyä myös ahdistusta. Hetkessä eläminen ja avoin mieli ovat avain rentouttavaan ja palauttavaan lomailuun.

Laurilan mukaan omaa mielialaa on mahdollista kohottaa, vaikka kurja lomasää olisikin vetänyt mielen matalaksi.

– Kannattaa tehdä jotain, mistä tulee itselle hyvä olo. Esimerkiksi liikunta on tehokas keino kohottaa mielialaa. Pienikin kävelylenkki vapauttaa mielihyvähormoneja.

– Ihmiset saavat mielihyvää eri asioista. Toisille toimii rentouttava hieronta, toiset taas piristyvät ystävien seurasta. Itsensä kuuntelu on tärkeää. Yritä tehdä mahdollisimman paljon sellaisia asioita, joista tulee hyvä olo, Laurila vinkkaa.

On myös hyvä muistaa, että kolea sadepäivä antaa oivan mahdollisuuden olla tekemättä mitään.

– Palautumisen kannalta on tärkeää välillä vain olla. Myös luovuus kukkii silloin, kun ei tee mitään, Laurila muistuttaa.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Mk-Kassamasiina Oy

Mk-Kassamasiina Oy

Kassajärjestelmiä

BLOGIT

Liedon Säästöpankki

Rahan takii

Liedon Säästöpankki

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Verkahovi

Verkatehtaankatu 4, Turku

KP 10-40, R 140, myös kokoustarjoilut ja pitopalvelu.

Lue uusin näköislehtemme

12/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.12.2019


Seuraa meitä somessa