Julkaistu 23.07.2019 2          

Parvi droneja oppii tekemään yhteistyötä

Dronet eivät ole vain puiston yllä pörrääviä pikku kuvauskoptereita, vaan niillä on yhä enemmän arkista hyötykäyttöä. Tuoreiden raporttien mukaan drone-bisnekselle saattaa olla vuonna 2020 sadan miljardin dollarin markkinat. Droneille on jo pitkään ollut kysyntää asevoimissa ja harrastajat ovat löytäneet ne, mutta suurinta kasvua odotetaan liike-elämän ja hallinnon taholla. Siellä dronejen käyttö on vielä alussa, mutta mahdollisuudet ovat rajattomat: droneja voidaan käyttää kaikessa viihteestä ja maastopalojen sammutuksesta maatalouteen ja talonrakennukseen.

Millaiset tulevaisuuden näkymät avautuvat, kun dronet oppivat viestimään suoraan keskenään ja tekemään yhteistyötä? Vankan radioviestintäteknologian osaamisensa ansiosta Tampereen yliopiston tutkijat kutsuttiin mukaan Intel Science & Technology Centerin, jonka itsenäisten langattomien järjestelmien tutkimus auttaa droneja ”puhumaan” keskenään.

– Kun dronejen välinen viestintä on riittävän nopeaa ja luotettavaa, monilla aloilla aukeaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia esimerkiksi autonomisen valvonnan, katastrofialueiden auttamisen, droneavusteisen rakennusyhteistyön ja ympäristöseurannan saroilla, tutkimuksessa mukana oleva tenure track -professori Sergey Andreev Tampereen yliopistosta kertoo.

Suomalainen tutkimusryhmä on ainoana ei-yhdysvaltalaisena kovassa seurassa Intel Science & Technology Centerissä, sillä keskukseen kuuluvat perustajan Intelin lisäksi tutkimusryhmiä alan huippuyliopistoista, Massachusetts Institute of Technology MIT:stä, Pennsylvanian yliopistosta ja Cornell-yliopistosta.

– Olemme tehneet ISTC:n kanssa yhteistyötä tällä saralla jo pidempään, mutta on hienoa tulla viimein kutsutuksi jäseneksi ainoana yksikkönä Yhdysvaltojen ulkopuolelta. Tampereen yliopiston älykkäiden miehittämättömien ilma-alusten tutkimusta pidetään tärkeänä pilarina tutkimuskokonaisuudessa. Meillä on droneavusteisen viestintäteknologian osaamista, jota hankkeessa tarvitaan, jotta dronet saadaan viestimään keskenään riittävän nopeasti ja luotettavasti, Andreev kertoo.

Suomi on poikkeuksellisen hyvä paikka tehdä dronetutkimusta, sillä autonomisiin lentäviin koneisiin sovellettava lainsäädäntö on täällä verrattain liberaali.

– Aihe on nyt erittäin kuuma sekä tieteen että yritysmaailman näkökulmasta. Toivomme, että monenlaiset yritykset käyttäisivät hyväkseen osaamistamme ja tutkimustamme täällä Suomessa! Tämä teknologia voisi parhaimmillaan luoda pohjan uudelle taloudelliselle nousulle, Andreev sanoo.


Kommentit

digi-info 29.07.2019 klo 02:07

Nimi on muuten Sergei Andrejev ilmeisesti ainakin toisissa medioissa, kumpi sitten liene oikein kirjoitettu?


digi-info 29.07.2019 klo 14:07

Sergey Andreev on se oikea nimi, se oli iltamedioissa väärin. Anteeksi hämmennys.


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Ensiapukoulutus Camilla Mäkinen Oy

Ensiapukoulutus Camilla Mäkinen Oy

Ammattipätevyyskoulutus, Ensiapukoulutus, Ensiaputarvikkeita, Ensihoidon koulutus

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Tuorlan Majatalo

Tuorlantie 1 E, Kaarina

A 40-100, KP 5-25, R 80. Kokoukset, juhlat,yritystilaisuudet, luontoaktiviteetit, hostellimajoitus kauniissa kartanoympäristössä. Kauttamme myös Tuorlan tiedekeskuksen tilojen vuokraus.

Lue uusin näköislehtemme

09/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 05.09.2019


Seuraa meitä somessa