Julkaistu 19.08.2019 0          

Fertilex ratkaisee märän lannan ympäristövaikutukset

Nestemäinen liete sisältää merkittävän määrän arvokkaita ravinteita, mutta nestemäisessä muodossa sen sijoittaminen tuottaa haasteita.

­ – Ympäristöstä huolta kantavalle nämä asiat ovat olleet jo pitkään mielessä. Fertilexin taustavaikuttajat olivat omilla tahoillaan miettineet ratkaisuja. Viime syksynä löysimme toisemme ja asiat lähtivät rullaamaan vauhdilla. Olemme tekemässä Mynämäelle nyt jotain uutta ja merkittävää, valottaa Fertilex Oy:n osakas ja toimitusjohtaja Jyrki Uurtio.

Ympäristöystävällisyys on Fertilexin strateginen perusvalinta ja yritys tuo markkinoille luomukelpoisen lannoitteen, jonka valmistaminen mietitty energiatehokkaaksi ja ympäristöystävälliseksi. Liete muutetaan helposti kuljetettavaan ja pieneen tilaan menevään muotoon, jonka ravinnepitoisuudet ovat korkeat. Fertilexin pelletin erityisenä vahvuutena on estää valumien siirtyminen vesistöön. Orgaanisessa pelletissä oleva hiili sitoo veden tehokkasti. Kuiva pelletti mahdollistaa sen, että kasvi pystyy täysmääräisesti hyödyntämään pelletin sisältämän ravinteen. Kemialliset lannoitteet eivät pysty samaan.

– Lietteen kuivatuksessa hyödynnetään kanojen tuottamaa lämpöenergiaa. Kanojen tuottamasta lannasta haihdutetaan vesi niiden itse tuottamalla energialla välittömästi kanalan yhteydessä. Kuivasta lannasta valmistetaan ravinteikas, hajuton ja hygienisoitu pelletti. Fertilex-pelletti voidaan levittää tiloilla jo nyt olemassa olevilla kylvölannoittimilla ja pintalevittimillä. Tämä tarjoaa viljelijöille merkittävän säästön. Tiloille annetaan nyt mahdollisuus käyttää kotimaista, ravinnekierrätystä edistävää orgaanista pellettiä kemiallisten lannoitteiden sijaan. Tuote on luomukelpoinen, mutta sopii myös tavanomaisten peltojen rikastuttajaksi, kertoo Fertilex Oy:n osakas ja asiantuntija Kari Larjava ja jatkaa vielä, että tuote sopii myös kuluttajien kukkaruukkuihin.

Maatalouden, kuntien jätevesihuollon ja teollisuuden vesipitoisten bioperäisten lietteiden volyymit ovat useita miljoonia tonneja vuositasolla. Suomi on asettanut tavoitteeksi, että vuonna 2025 kaikesta lietteestä jo 50 % prosessoidaan.

Fertilexin keskeisimpiä taustavaikuttajia ovat Munax Oy:n perustajaosakkaat Janne Torikka, Hannu Majander ja Juha Venno, asiantuntija Henrik Lindegrén sekä kananlannan jalostamista tutkineet Global EcoSolutions Oy:n Kari Larjava, Jyrki Uurtio ja Reijo Kohonen. Fertilex Oy tulee käsittelemään seitsemän prosenttia koko Suomen kananlannasta ykkösvaiheessa.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

L&S Tilipalvelu Oy

L&S Tilipalvelu Oy

Kirjanpitotoimistoja, Palkanlaskentapalveluja, Tilitoimistoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

01-02/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 06.02.2020


Seuraa meitä somessa