Julkaistu 04.09.2019 0          
NUORET YRITTÄJÄT

Yrittää vai ei?

Siinä vasta pulma.

Lapsia kannustetaan pienestä pitäen tekemään parhaansa. Siis yrittämään. Harrastuksissa, koulussa, kavereiden kohtelussa, elämässä. ”Pääasia ei ole voitto, vaan että kaikilla on hauskaa”- toinen kasvatuksen ohjenuora. Mutta miksi sitten yrittäjyyttä ja hauskuutta harvoin saadaan samaan lauseeseen enää vanhempana?

Yrittäjyyden kursseilla aina ensimmäisen tunnin aikana teetän opiskelijoilla kyselyn, jossa he vastaavat mielikuviinsa yrittäjyydestä. Mitä yrittämisestä tulee ensimmäisenä mieleen? Olisiko sinusta yrittäjäksi? Melkein kaikki vastaavat ensimmäiseksi mielikuvakseen verot. Kamalaa! Olisiko sinusta yrittäjäksi? 95% vastaa ei ikinä, moni lisää perään sanat hullun hommaa. Jes, lähdetäänpä tästä rakentamaan mielenkiintoista, ja opiskelijoita motivoivaa kurssia!

Ennen kouluissa ei opetettu yrittäjyyttä, se oli niin sanottu kutsumusammatti, jonka eteen tehtiin töitä. Tai sellainen, johon kasvettiin kotona ja jota jatkettiin vanhempien jalanjäljissä. On upeaa, että yrittäjyyden ja yrittäjämäisyyden merkitys on ymmärretty ja lisätty opetussuunnitelmiin koko ajan lisäävässä määrin. Mutta ne mielikuvat, ne muodostuvat jo paljon ennen kuudentoistavuoden iän saavuttamista ja yrittäjyyden kurssille saapumista.

Onkohan se meistä itsestämme kiinni? Ne mielikuvat siis. Kerrommeko huomaamatta lapsillemme vain ne negatiiviset puolet yrittäjyydestä? Ne verot. Ei koskaan lomaa. Typerä hallitus. Hankalat asiakkaat. Niin ja ne verot. Vai ovatko nuoret nykyään vaan laiskoja ja saamattomia ja yrittäminen kuulostaa liian vaivalloiselta?

Yrittäjyyden opetuksen merkitys on siis ymmärretty, mutta opetuksen taso ja opetuksen tason valvonta on taas toinen asia. Osassa oppilaitoksista asiat ovat loistavasti, opetus on asiantuntevaa ja opetus motivoi nuoria yrittämään. Osassa yrittäjyyden opetukseen taas ei jakseta panostaa, vaan opiskelija saa kolmen vuoden aikana tehdä saman liiketoimintasuunnitelman uudelleen ja uudelleen, joka on varmin tapa tappaa pieninkin yrittäjyyden siemen nuoressa ihmisessä. Opetuksen on oltava mielekästä, on jalkauduttava yrityksiin, tutustuttava yrittäjiin ja yrityksen oikeaan toimintaan, siihen miten asiat käytännössä tapahtuvat. Yrittäjyys on sellainen asia mitä ei voi oppia vain pulpetin takana istumalla.

Ja se kysely! Teetän saman opiskelijoilla aina myös kurssin viimeisellä tunnilla. Ehdottomat eit ja verot ovat poissa, ja joskus rastit ovat ”haluan yrittäjäksi” -ruudussa. Silloin tiedän tekeväni jotain oikein.

Annemari Suonsivu
Entinen matkailualan yrittäjä, nykyinen liiketoiminnan ja yrittäjyyden opettaja sekä kolmen lapsen äiti, Varsinais-Suomen Nuorten Yrittäjien toimikunnan opettajajäsen.

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Arjasmaa Oy

Arjasmaa Oy

Rakennusliikkeitä, Rakennuttajapalveluja, Rakentaminen

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Turun Linna

Linnankatu 80, Turku

www.turku.fi/turunlinna/vuokrattavat-tilat

Ainutlaatuisen historiallinen juhla- ja kokousmiljöö, jossa monipuolisia yksittäisiä tiloja 10-250 hengelle. Linnassa myös 120 hengen kokoustila, jossa täydellinen AV –tekniikka kiinteänä. Juhlatiloissa voidaan järjestää tilaisuuksia jopa yli 500 hengelle. Tutustu kokous- ja juhlatiloihin www.turku.fi/turunlinna/vuokrattavat-tilat. Tilavarauksista ja tarjoilusta vastaa Fazer Food Co meeting & events / Juhana Herttuan Kellari. Tiedustelut ja varaukset puh. 020 729 6905.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa