Julkaistu 06.09.2019 0          
JUTTUVINKKI 2019/09

Jukka Kola vaikuttui Turun seudun yhteistyöhengestä

5-vuotiskauden alussa. Kun ajatellaan globaaleja haasteita, vastaukset niihin ovat monitieteisiä ja tarvitaan osaamista eri aloilta, Jukka Kola sanoo.

Elokuun alussa Turun yliopiston rehtorina aloittaneella Jukka Kolalla ei ollut entuudestaan siteitä Turun seutuun. Aivan puhtaalta pöydältä Helsingin yliopiston rehtorina viimeiset viisi vuotta toiminut maatalous- ja metsätieteiden tohtori ei silti aloittanut.

- Tutustuin neljän kuukauden ajan Turun yliopiston organisaatioon - kävin noin 60 eri yksikössä - sekä yliopiston yhteistyökumppaneihin kuten Åbo Akademi, ammattikorkeakoulu, Turun kaupunki, Turku Science Park, Varsinais-Suomen liitto. Uskoisin, että minulla ehti olla lähemmäs satakunta vierailua, tapaamista tai kokousta ennen elokuun alkua, uusi rehtori laskee.

- Tutustuminen Turun alueeseen, ja sen toimintamalleihin oli todella hyödyllistä. Ehdin nähdä, millaista yhteistyötä täällä on kehitetty ja mitä voisi kehittää edelleenkin.

Jukka Kola näkee Turun seudun vahvuutena juurikin yhteistyön.

- Kyllä se on se yhteen hiileen puhaltaminen ja yhdessä tekemisen meininki. Täällä on oivallettu, että on välttämätöntä katsoa asioita yhdessä.

- On tärkeää, ettei tehdä vain tätä meidän asiaa, vaan nähdään sen vaikutukset myös muualle. Siinä me emme ole koskaan valmiita, sillä toimintaympäristöt muuttuvat koko ajan, Kola muistuttaa.

Yliopiston rooli ja merkitys

Virkaanastumista edeltäneet neljä kuukautta Turussa eivät ole olleet Jukka Kolalle pelkkää perehtymistä yliopistoon ja sen yhteistyökumppaneihin. Kola on johtanut samalla Turun yliopiston käynnissä olevaa strategiatyötä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön on pyytänyt yliopistoilta seuraavaa 10-vuotiskautta koskevia linjauksia heti lukukauden alussa.

- Emme katso siinä pelkästään meidän tutkimusta ja opetusta, vaan sitä, mikä on Turun yliopiston merkitys, rooli, asema ja vaikuttavuus tällä alueella, ja mielellään myös laajemmin koko Suomessa ja kansainvälisestikin.

- Vaikkapa kansainvälistymisen suhteen meillä on vielä aika paljonkin kehitettävää. Sitä kautta voisi saada monenlaisia höytyjä tälle alueelle. Esimerkiksi jos pystymme rekrytoimaan kansainvälisiä opiskelijoita, he mielellään jäisivät myös tänne töihin. Siinä tullaan tosin sitten siihen, kuinka halukkaita yritykset täällä ovat työllistämään näitä valmistuneita, Kola pohdiskelee.

Monialaisuus on suuri vahvuus

Turun yliopiston vahvuus rakentuu uuden rehtorin mukaan paljolti siitä, että Turun alueen korkeakoulusektori on yhdessä niin vahva.

- Täällä vaikuttaa neljä korkeakoulua, kaksi yliopistoa ja kaksi ammattikorkeakoulua, joiden kesken tehdään monessa asiassa yhteistyötä. Täytyy myös muistaa, että meillä on kampukset myös Raumalla ja Porissa sekä toimintoja Salossa, ja siten katetaan suurempaa aluetta. Vaikka se ehkä myös jakaa voimavaroja, niin sitä kautta saadaan myös synergiaetuja laajemmalta talousalueelta.

Jukka Kola on tyytyväinen, että uusi hallitus lupasi yliopistoille hiukan lisää rahaa, millä ehkä voidaan kompensoida aikaisempia leikkauksia.

- Mutta VVM:n budjettiesitys oli iso pettymys yliopistoille. Joka tapauksessa voimavaroja on aina niukalti. Niillä on tultava toimeen, mutta siksikin yhteistyön merkitys korostuu myös yliopiston sisällä.

- Turun yliopiston monialaisuus ja monitieteisyys on se suuri vahvuus. Kun ajatellaan globaaleja haasteita, vastaukset niihin ovat monitieteisiä ja tarvitaan osaamista eri aloilta. Se on oivallettu meidän yliopistossamme jo nyt hyvin, ja sitä tullaan myös painottamaan jatkossakin. Kun vielä vahvistamme omaa laatutasoamme, olemme entistä houkuttelevampi yhteistyökumppani myös muille, Jukka Kola sanoo.

Katso lisää kiinnostavia juttuja syyskuun näköislehdestä. Lukemaan pääset alla olevasta linkistä.

Anneli Perkiö

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

01-02/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 06.02.2020


Seuraa meitä somessa