Julkaistu 06.09.2019 0          
JUTTUVINKKI 2019/09

Rohkeus syntyy sisäisestä motivaatiosta

Seikkailujuoksija. Jukka Viljanen on juossut vuodesta 2003 alkaen tuhansia kilometrejä aavikoilla ja jäätiköillä

Hullu ja rohkea voi olla, mutta ei tyhmä. Näin voi ehkä tiivistää seikkailujuoksija Jukka Viljasen asenteen, jolla hän on juossut uskomattomilta kuulostavia matkoja ääriolosuhteissa ympäri maailmaa.

Viljanen on puhumassa Yrittäjän Päivän -seminaarissa Turussa rohkeudesta. Hän ei halua niinkään määritellä käsitettä rohkeus, vaan lupaa lähestyä aihetta esimerkkien ja tarinoiden kautta.

- Kerron, miten minusta tuli rohkea – miten olen kasvanut siihen vuosien aikana. Siihen liittyy paljon asioita, mutta kaikki lähtee sisäisestä motivaatiosta, Viljanen miettii.

- Tavallinen ihminenkin voi tehdä epätavallisia asioita, kun siihen löytää itsestään rohkeutta.

Jukka Viljanen teki elämässään täyskäännöksen vuonna 2002 ja erosi työstään ison yrityksen markkinointipäällikkönä. Työssä ei tuntunut mitään imua tai merkitystä.

Se muutos vaati häneltä kuitenkin suurta rohkeutta.

- Olin 37-vuotias, jota kukaan ei tuntenut, mutta halusin ammattijuoksijaksi. Kaikki sanoivat, että älä nyt ole hullu. Päätin kuitenkin toteuttaa unelmani. Olin kai tarpeeksi hullu tai tarpeeksi motivoitunut. Minulla oli siihen sisäinen palo, ja aloin tekemään sitä, mitä rakastan kaikkein eniten.

Uskon, että kaikki on mahdollista

Käytännöllinen askel saada tunnettuutta juoksijapiireissä oli mennä töihin Juoksija-lehteen, aluksi ilman palkkaa.

- Tein siellä pari vuotta töitä. Eräänä päivänä minut pysäytti kuva kaverista, joka juoksi lumikengät jalassa maratonia Pohjoisnavalla. Päätin saman tien, että mä lähden sinne myös. Näin, että se olisi osa sitä tietä, että minusta tulisi oikeasti ammattijuoksija.

Jukka Viljanen juoksi Pohjoisnavalla maratonin ja sen jälkeen teki saman matkan myös maastopyörällä. Kotiin palatessaan hän päätti alkaa myös yrittäjäksi.

- Päätin alkaa tehdä sellaista, mitä kukaan ihminen maailmassa ei tee. Juoksisin aavikoiden ja jäätiköiden halki, tuhansia kilometrejä, ja niin, että jatkossa vastaisin itse kaikesta. En menisi enää muiden järjestämiin kilpailuihin.

Jälleen kerran Jukka Viljanen sai kuulla, että tuohan on aivan hullua.

- Mietin itsekin, onko minulla siihen rohkeutta. Mutta rohkeus myös kasvaa kokemusten kautta – kun uskaltaa ottaa sen ensimmäisen askeleen. En mä voinut kuvitella silloin, kun juoksin Pohjoisnavalla, että jonain päivänä juoksen ensimmäisenä ihmisenä Saharan autiomaan halki, Jukka Viljanen toteaa.

- Nyt uskon, että kaikki on mahdollista. Kun vain lähtee tekemään ja unohtaa turhan itsekriittisyyden. Eihän kenestäkään ole tullut menestyvää yrittäjääkään yhdessä yössä. Moni yritys on lähtenyt autotallista.

- Pitää vain haluta niin helvetisti. Kukaan muu ei voi päättää sitä sun puolesta. Ja sitä tämä yrittäjyys on: sulla pitää olla se palo itsessäsi.

Vastuullinen seikkailija

Kaikki ei tietenkään aina mene niin kuin toivoisi.

Miten sitten käsitellä epäonnistumista? Vuoden 2013 Grönlannin jäätikön ylijuoksun keskeytyessä Jukka Viljanen tajusi, ettei ole sen takia ihmisenä yhtään huonompi. Kun hän tänä vuonna siinä sitten onnistui, ei hän kokenut olevansa yhtään parempi ihminen.

- Olin se sama Jukka. Onnistumisen tai epäonnistumisen takia ei kannata arvottaa itseään.

Seuraavaksi Jukka Viljanen juoksee Arabian niemimaan poikki. Tätä potentiaalisesti hyvin vaarallista matkaa on suunniteltu jo vuodesta 2013 asti.

- Lähipiirini näkee, kuinka paljon kiinnitän huomiota turvallisuusasioihin. Vaimo luottaa siihen, että en hölmöile. Samoin Ulkoministeriössä luotetaan siihen, että minulla on paras mahdollinen tiimi. Olen vastuullinen seikkailija, sillä olen vastuussa myös yhteistyökumppaneilleni: kaikessa liiketoiminnassahan on lopulta kyse luottamuksesta.

Siksi vuonna 2020-2021 toteutuvassa seikkailussa on mukana myös Business Finland – ja juoksu päättyy Suomen paviljonkiin Dubain maailmannäyttelyssä.

Katso lisää kiinnostavia juttuja syyskuun näköislehdestä. Lukemaan pääset alla olevasta linkistä.

Anneli Perkiö

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Ensiapukoulutus Camilla Mäkinen Oy

Ensiapukoulutus Camilla Mäkinen Oy

Ammattipätevyyskoulutus, Ensiapukoulutus, Ensiaputarvikkeita, Ensihoidon koulutus

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

01-02/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 06.02.2020


Seuraa meitä somessa