Julkaistu 06.09.2019 0          

Rohkea yrittäjä ei pelkää muutosta

Yrittäjän päivän seminaarin rohkeat puhujat olivat Eeva Kovanen, Jukka Viljanen ja Kalle Lahervo.

Varsinais-Suomen Yrittäjien Yrittäjän päivän seminaarissa nähtiin ja kuultiin torstaina rohkeita yrittäjiä. Illan puhujina olivat Eeva Kovanen, Jukka Viljanen ja Kalle Lahervo – kaikki omalla alallaan erittäin menestyneitä yrittäjiä, joiden menestyksen takana tuntui ennen kaikkea olevan rohkeus muuttua ja muuttaa liiketoimintansa suuntaa silloin, kun se sitä vaatii.

Kuten seikkailujuoksija Jukka Viljanen muistutti Mikko Kososen sanoin: Yritykset eivät kuole siihen, että ne tekevät vääriä asioita, vaan siihen, että ne jatkavat aikanaan oikeiden asioiden tekemistä liian pitkään.

Illan puhujista ensimmäisenä Eeva Kovanen kertoi, millaista rohkeutta perheyrityksen muutos oli häneltä ja koko perheeltä vaatinut.

Kovanen on brändi, joka tunnetaan Helsingin seudulla ja laajemminkin Suomessa laadukkaasta henkilökuljetuspalvelustaan. Se on edellyttänyt asiakaspalveluun ja henkilökuntaan panostamista, mutta myös oikeaan aikaan tehtyjä rohkeita liikkeitä, joilla Kovanen on erottautunut kilpailijoistaan.

Toisen polven yrittäjä Eeva Kovanen on ollut tiiviisti mukana rakentamassa brändiä. Rohkeutta vaati kuitenkin ymmärtää, ettei yrityksen hyvä välttämättä ole sama kuin yrittäjän hyvä.

- Luulet ajattelevasi yrityksen parasta, mutta ajattelet sitä omasta näkövinkkelistä. Silloisessa markkinatilanteessa ajattelimme aidosti, että yrityksen paras olisi saada leveämmät hartiat.

Vuonna 2017 Kovasen perhe myi yrityksen henkilökuljetustoiminnan Cabonline Finlandille.

- Vaikka vastapuolella pelattiinkin kovilla pelimerkeillä, meille liiketoimintakauppa oli hyvin pitkälle tunneprosessi, Eeva Kovanen tunnusti.

Hän toimii tällä hetkellä osakkaana sijoitusyhtiö Kovanen Capitalissa. Tarkoitus on pitää perhe edelleen yhdessä ja turvata tulevaisuutta uudella omistajastrategialla.

Mynämäkeläinen yrittäjä Kalle Lahervo ja Epic Groupin toimitusjohtaja kertoi puolestaan kuinka niinkin konservatiivisesta liiketoiminta-alasta kuin autokoulusta saadaan tunnettu valtakunnallinen brändi. Vuonna 2013 perustettu Epic Group on alan nopeimmin kasvava yritys, jolla on tällä hetkellä ajoneuvoja 350 ja työntekijöitä 140.

Toiminnan muuttaminen alalla asiakaskeskeisempään suuntaan oli selkein muutos, millä Epic autokoulut ovat erottautuneet.

- Kuuntelemme mitä asiakas haluaa, emme oleta.

Se on vaatinut ja vaatii edelleen rohkeaa jatkuvaa uudistumista, sillä pääasiassa 17-vuotias asiakaskunta ei armoa anna. Ajassa täytyy pysyä mukana. On täytynyt olla erilainen ja innovatiivinen. Epic Groupilla se on tarkoittanut muun muassa uuden teknologian hyödyntämistä ja esimerkiksi ajosimulaattoreiden laajaa käyttöä.

- Menestyminen vaatii ahkeruutta ja hieman onneakin, mutta ennen kaikkea rohkeutta. Rohkeutta uskoa itseensä ja olla oikeassa – tehdä päätöksiä ja pysyä niissä, Lahervo summasi.

Illan päättänyt seikkailujuoksija ja yrittäjä Jukka Viljasen esitys oli paikoin hillittömän hauska. Miehen itseironinen tyyli nauratti yleisöä raadollisilla kuvauksilla seikkailujuoksijan arkipäivästä aavikoilla ja jäätiköillä.

Nauru hiljeni kuitenkin, kun Viljanen kertoi niistä motiiveistaan, jotka panevat hänet juoksemaan uskomattomia matkoja ääriolosuhteissa.

Hänelle kysymys on siitä, että tekemisellä on hänelle merkitystä. Toisin kuin silloin, kun hän eli näennäisen menestyvää elämää ison firman markkinointipäällikkönä.

Merkityksen löytäminen antoi hänelle rohkeutta, joka on myös kasvanut kaiken aikaa.

- Rohkeus kasvaa kokemusten kautta – kun uskaltaa ottaa sen ensimmäisen askeleen, Jukka Viljanen rohkaisi.

Rohkeat yrittäjät tarvitsevat myös hyviä kumppaneita turvaamaan arkea ja kasvua. Varsinais-Suomen Yrittäjien jäsenyritykselle maksuttoman seminaarin mahdollistivat yhteistyökumppanit LähiTapiola, Mehiläinen, Liedon Säästöpankki, Elisa ja Työeläkeyhtiö Elo.

Seminaarin antia jäätiin puimaan jatkoille, jotka vietettiin Vähätorilla sijaitsevalla Piazzalla.

Ennen varsinaista seminaaria yrittäjät saivat tutustua yhteistyökumppaneiden toimintaan. Mehiläisen ständillä yksikönjohtaja Juha Hämäläisen avulla sai mittauttaa muun muassa puristusvoimaansa.

LähiTapiolan tiloissa oli Yrittäjän päivän iltana tungosta, kun yrittäjät tutustuivat seminaarin yhteistyökumppaneiden palveluihin.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

AC & Heating System Oy

AC & Heating System Oy

Ilmalämpö- ja ilmavesilämpöpumput, Ilmalämpöpumppujen huolto

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

01-02/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 06.02.2020


Seuraa meitä somessa