Julkaistu 10.09.2019 0          
Ennuste synkkenee:

Konkurssit kasvussa kaikissa tärkeimmissä vientimaissa

Atradius Suomen maajohtaja Juhani Laitala pitää tilannetta suomalaisten vientiyritysten kannalta jo huolestuttavana.

Maksukyvyttömien yritysten määrä kasvaa tänä vuonna kaikissa suomalaisyritysten kannalta tärkeimmissä vientimaissa. Konkurssit lisääntyvät Saksassa, Ruotsissa, USA:ssa, Hollannissa, Englannissa, Belgiassa ja Ranskassa. Kiina, Venäjä ja Viro eivät ole mukana selvityksessä.

Tiedot perustuvat luottovakuutusyhtiö Atradiuksen kerran kvartaalissa julkistettavaan talousennusteeseen.

Atradius Suomen maajohtaja Juhani Laitala pitää tilannetta suomalaisten vientiyritysten kannalta jo huolestuttavana.

– Vientiyritysten on syytä varautua kasvaviin luottotappioihin, jos riskienhallintaan ei panosteta. Jatkossa ulkomaisten asiakasyritysten maksukyky on entistä heikompi, Laitala varoittaa.

Kesällä julkaistun vientikaupan rahoitusbarometrin mukaan mikroyrityksistä joka kolmas on kärsinyt luottotappioita. Suuryrityksistä peräti 70 prosenttia on kokenut saman kohtalon.

Laitalan mukaan jo alkukesällä oli tiedossa, että maksukyvyttömien yritysten määrä kääntyy kasvuun maailmanlaajuisesti ensimmäistä kertaa sitten finanssikriisin alkamisen. Kesän jälkeen ennuste on synkentynyt.

Uusimmassa katsauksessa konkurssit lisääntyvät globaalisti 2,8 prosenttia. Yhdessä kvartaalissa ennuste on heikentynyt 0,8 prosenttiyksikköä.

– Esimerkiksi englantilaisyritykset maksavat Brexitistä kalliin hinnan. Konkurssit lisääntyvät saarivaltiossa peräti 10 prosenttia. Muualla Euroopassa valmistava teollisuus on pulassa, kun vienti ei vedä, Laitala kertoo.

Suomi sen sijaan ui vastavirtaan. Konkursseja tulee arvion mukaan kaksi prosenttia vähemmän tänä ja ensi vuonna.

Laitala pitää lukuja hämmästyttävänä.

– Muista poikkeavaa tilannetta voi selittää se, että Suomessa on muita maita enemmän pelkästään kotimarkkinoilla toimivia yrityksiä. Ne ovat paremmin suojassa ainakin hetkellisesti. Myös vientiyritysten rakenne on muihin maihin verrattuna erilainen. Suomalaisyritykset vievät pääosin investointihyödykkeitä, jolloin kysynnän heikentyminen näkyy viiveellä, Laitala arvioi.

Atradius toimii 52 maassa ja yhtiöllä on tiedot yli 240 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäytymisestä.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Salo IoT Campus

Joensuunkatu 7, Salo

www.saloiotcampus.fi

Kokoustiloja aina muutaman hengen neuvotteluhuoneista 170-paikkaiseen auditorioon. Kokoustarjoilut samalla tilauksella. Nykyaikainen kokoustekniikka ja palvelut saman katon alla. Tutustu kampukseen ja kokoustiloihin www.fazerfoods.asio.fi/onlinekalenteri/fazerfoods/guest.php?kt=tila&laji=Kokoustilat&sys_id=saloiot

Lue uusin näköislehtemme

01-02/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 06.02.2020


Seuraa meitä somessa