Julkaistu 11.09.2019 0          
Indeksitalo 2019:

Varsinais-Suomen kuntakohtaisissa kiinteistökustannuksissa isoja eroja

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna edellisvuotta voimakkaammin. Muun muassa kaukolämmön, vesihuollon ja kiinteistöveron muodostamia kustannuksia seuraavassa Indeksitalo-vertailussa kustannukset nousivat keskimäärin 2,6 prosenttia vuodesta 2018. Nousua selittää erityisesti sähkön ja lämmityksen kallistuminen. Vuotta aiemmin kustannukset nousivat keskimäärin noin prosentin verran.

Tällä kertaa vertailtavien kuntien määrää kasvatettiin kahdeksalla 59:een kuntaan. Näillä paikkakunnilla asuu hieman runsaat neljä miljoonaa henkeä, toisin sanoen miltei kolme neljästä suomalaisesta.

Raisio kalliissa päässä

Kaikkien vertailukuntien korkeimmat kiinteistökustannukset ovat Rovaniemellä, Raisiossa ja Vihdissä, joissa kaikissa yllettiin vähintään 3,10 euroon neliöltä kuukautta kohden. Edullisessa päässä ovat Kempele, Raahe ja Kokkola. Uutena vertailuun tullut Kempele oli selvästi edullisin, vertailutasolla 2,15 euroa neliöltä kuukaudessa. Varsinais-Suomen kunnista edullisin oli Uusikaupunki.

Kalleimmassa päässä Rovaniemellä ja Raisiossa kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin uppoaa 90-neliöisessä perheasunnossa runsaat 3400 euroa vuodessa, kun taas Kempeleessä riittää hieman runsaat 2300 euroa. Turussa, Kaarinassa ja Salossa vastaavat kulut ovat lähellä toisiaan, runsaat 3100 euroa vuodessa. Uudessakaupungissa vuosikustannukset ovat hieman alle 2900 euroa.

Sähkökustannukset nousivat jyrkästi

Eniten ovat nousseet kiinteistösähkön vertailuhinnat, miltei yhdeksän prosenttia keskimäärin. Valtaosaltaan tämä oli seurausta sähkön energiahinnan noususta (keskimäärin +17 %). Rakennuksen kiinteistöveron ja kaukolämpökustannuksen keskimääräinen vuosimuutos on noin kolme prosenttia. Keskimääräinen vesikustannus nousi maltilliset 1,5 prosenttia. Jätekustannukset keskimäärin jopa hivenen laskivat. Tontin kiinteistövero-osuuden keskimääräinen nousu oli prosentin luokkaa. Suurelta valtaosaltaan tontin kiinteistövero pysyy tänä vuonna ennallaan.

Kustannuskehityksissä isoja eroja kuntien välillä

Vertailussa mukana olleista 59 kunnasta hieman runsaalla kymmenellä kustannukset nousivat runsaat neljä prosenttia. Eniten kustannukset nousivat Salossa, jossa nousua oli miltei yhdeksän prosenttia. Tätä selittävät lämmityksen ja sähkön kallistuminen tuntuvasti. Turussa sekä Raisiossa kustannukset nousivat 3,3 prosenttia, Kaarinassa noin 4 prosenttia ja Uudessakaupungissa kulut pysyivät ennallaan.

- Myös nämä kustannusten nousut johtuvat pääosin lämmitys- ja sähkökulujen kallistumisesta, kertoo Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen.

Vertailussa olleista kunnista noin 20:ssa kustannusnousu jäi alle 1,5 prosenttiin, ja alle prosentinkin nousuja oli noin kymmenessä kunnassa.

Kymmenen suurimman kaupungin listassa keskimääräinen nousu kohosi 3,3 prosenttiin. Nousut olivat keskimääräistä suurempia, ja ainoastaan Jyväskylässä ja Porissa kustannusnousu jäi maltilliseksi alle yhteen prosenttiin.

Energiakustannukset jatkavat nousuaan

Kaukolämmön hinta nousee noin 6,5 % edellisestä vuodesta Turku Energian alueella ja Salossa kaukolämmön hinta nousee jopa yli 16 prosenttia. Turku Energian osalta hinnan muutokseen vaikuttaa osittain siirtyminen kaukolämmön kausihinnoitteluun kesken vuoden 2018. Salossa kustannusten nousun taustalla ovat indeksien nousut sekä päästöoikeuksien hinnan nousu.

- Kaukolämmön hinnan noustessa taloyhtiöt harkitsevat kasvavassa määrin vaihtoehtoisia lämmitystapoja. Taloyhtiöiden päätöksenteon kannalta lämmitysjärjestelmän tärkeimpiä ominaisuuksia ovat luotettavuus ja kustannustehokkuus. Ratkaisujen on oltava koeteltuja ja hyvin harkittuja- taloyhtiö ja sen osakkaat eivät voi isoissa asioissa ottaa riskejä ja kokeilla, huomauttaa Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen neuvontainsinööri Matts Almgrén.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Cafe Ravintola Masku /Maskun Juhlapalvelu Ky

Cafe Ravintola Masku /Maskun Juhlapalvelu Ky

Juhlapalveluja, Kahviloita, Pitopalvelua

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

01-02/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 06.02.2020


Seuraa meitä somessa