Julkaistu 17.09.2019 0          
Turun Kirjamessujen ajankohtaisteema 4.-6.10.

Miten ilmastonmuutos näkyy kirjallisuudessa?

Turun Kirjamessut 4.-6.10. pureutuu muun muassa ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutuksiin. Keskeinen kysymys kuuluu: Kun ilmasto muuttuu, muuttuuko kirjallisuus? Otsikosta keskustellaan heti avauspäivän aluksi perjantaina 4.10. klo 10.20 Tieto-lavalla. Tuolloin Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen professori Markku Lehtimäki on Heikki Kettusen haastattelussa.

Perjantaina ilmastonmuutoksen heijastuksista kirjallisuuteen keskustellaan Agricola-lavalla klo 15.30, kun kirjailijat Pauliina Haasjoki, Emma Puikkonen ja Antti Salminen pohtivat runoilija Henriikka Tavin johdolla mm. utopioita, dystopioita, uhanalaisuutta ja monimuotoisuutta.

Sunnuntaina 6.10. klo 10.40 Tieto-lavalla tutkija Panu Pihkala avaa ilmastoahdistuksen syitä ja seurauksia Tieteen päivien 2019 virallisessa kirjan Kaikenlaista rohkeutta pohjalta. Samankaltaisten tuntemusten äärellä ollaan myös lauantaina 5.10. klo 11.00, kun Suomen Kirjailijaliiton ”Sillä ilman metsää olet autio” –ohjelmassa runoilijat Aulikki Oksanen, Jukka Itkonen ja Olli Sinivaara keskustelevat siitä, millaisina maailmoina ilmastonmuutos heijastuu runoudessa.

Ajankohtaisteeman pääyhteistyökumppanin Sitran hiilineutraali kiertotalous-teeman johtaja Mari Pantsar ja dosentti Jouni Keronen ovat perjantaina 4.10. klo 14.20 Jukola-tilassa kertomassa Tienhaarassa –johtajuus ilmastonmuutoksen aikakaudella – teoksestaan. Tietokirjailija Risto Isomäki ja kansanedustaja Mai Kivelä puolestaan kysyvät perjantaina 4.10. otsikolla ”Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen?”

Tieto-lavalla lauantaina 5.10. klo 10.20 kysytään kuka päättää ilmastonmuutoksesta ja miten nämä päätökset vaikuttavat ympäristöllisiin ihmisoikeuksiin? Asiantuntijakeskustelijoina Turun yliopiston tuottamassa ohjelmassa ovat Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Jenni Karimäki ja ympäristöoikeuden professori Anne Kumpula.

Arkkipiispan messutyöryhmän Ilmasto & toivo –keskustelussa ja minityöpajassa toivon näkökulma on läsnä perjantaina 4.10. klo 13.00 Jukola-tilassa, kun ääneen pääsevät ekoteologi Pauliina Kainulainen, kirjailija Anni Kytömäki ja ilmastotutkija Laura Riuttanen.

Turun Kirjamessut järjestetään 4.-6.10. Turun Messukeskuksessa. Tapahtuman pääteema on teatteri. Ajankohtaisteemana on ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutuksen lisäksi lukutaito. Messuilla on liki 500 ohjelmanumeroa ja yli 900 esiintyjää. Tapahtuman ohjelmajohtajana toimii Jenni Haukio.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa