Julkaistu 21.10.2019 0          
LUKUVINKKI VARSINAIS-SUOMEN YRITTÄJÄ –LEHTI 2019/10

Vahvat elintarvikebrändit pitävät pintansa

Tehtaalla. Qerim Qerimaj huolehtii siitä, että kurkkupurkit ovat asianmukaisesti täynnä Sauvon Säilykkeen tehtaalla. Tom Saurén pysähtyi seuraamaan.

Sauvon kurkut ja Jalostajan hernekeitto ovat kuuluneet suomalaiseen ruokapöytään vuosikymmeniä. Edelliset valmistuvat Sauvon Säilyke Oy:n Kaarinan tehtaassa ja jälkimmäinen Oy Lunden Ab:n tuotantolaitoksella Turussa. Molemmat perheyhtiöt vaalivat edeltäjiensä perintöä samaan aikaan, kun ruokailutottumusten muutokset vaativat jatkuvaa uudistumista.

Kasvua haetaan nyt ulkomailta

Punajuuren säilöntäkausi on juuri alkamassa kaarinalaisessa Sauvon Säilykkeessä. Takana on kohtuullisen hyvä kurkkuvuosi. Kurkkuja säilötään heinäkuusta syyskuun alkuun ja ennen kuin punajuuret pääsevät käsittelyyn, huolletaan koneet ja laitteet ja siivotaan nurkat putipuhtaiksi. Tämä syksy alkaa kuitenkin vähän eri merkeissä kuin monet aikaisemmat.

- Tarvitsemme maanantaiksi kuusi työntekijää, mutta mistään ei tekijöitä tunnu löytyvän, toimitusjohtaja Tom Saurén huokaa.

Työvoimapula on tullut yhä näkyvämmäksi. Osa yrityksen työntekijöistä tulee jo muualta kuin Suomesta, mutta edes ulkomaisen työvoiman saaminen ei ole helppoa. Myös kesätyöntekijöiden rekrytointi on pitänyt aloittaa joka vuosi entistä aikaisemmin.

- Työlupien tarveharkintaa pitäisi ehdottomasti muuttaa. Me saisimme EU:n ulkopuolelta heti riittävästi työntekijöitä jos byrokratia ei estäisi, talouspäällikkö Mia Saurén sanoo.

Vuonna 1962 perustettu Sauvon Säilyke työllistää vakituisesti 35 ihmistä. Sesonkiaikoina väkeä voi olla lähemmäs sata. Kurkut ja punajuuret ovat sesonkituotteita, mutta esimerkiksi sienisäilykkeitä tehdään ympäri vuoden. 9,4 miljoonan liikevaihdosta noin puolet tulee kurkuista, noin 30 prosenttia sienistä ja reilu 10 prosenttia punajuurista. Loppu koostuu muun muassa punasipulista ja porkkanasta.

- Suurin osa kurkuista ja punajuurista tulee varsinaissuomalaisilta ja satakuntalaisilta tuottajilta. Ala on muuttunut monella tavalla ja tuotantoketju tehostunut. Aikoinaan meillä oli toista sataa sopimusviljelijää kun niitä nyt on 11 kurkulle ja 9 punajuurelle. Tuotantomäärät ovat kuitenkin samaan aikaan kasvaneet.

Kaikki raaka-aineet tulevat tehtaalle tuoreina tai suolattuna. Tehtaalla ne säilötään erilaisiin mausteliemiin. Yksi kolmasosa myydään yrityksen omalla tuotemerkillä, saman verran eri kaupparyhmien merkeillä ja loput teollisuudelle jatkojalostettavaksi.

- Punajuuren säilöntämäärät ovat lähes tuplaantuneet muutamassa vuodessa. Kurkuista saimme juuri ison kaupan Venäjälle. Vientiä on jonkin verran myös Ruotsiin ja Viroon. Kasvua onkin haettava viennistä, sillä Suomen markkina on kylläinen. Nykyään on tarjolla valtavasti erilaisia elintarvikejalosteita eivätkä nuoret oikein tunne säilykekurkun ja -punajuuren käyttöä.

Kaarinan Piikkiössä sijaitsevalle tontille on parhaillaan valmistumassa 2000 neliön varasto. Tuotanto- ja varastotilaa on tämän jälkeen noin 13 000 neliötä.

- Viime vuodet on eletty hienoa kasvun aikaa. Tämä vuosi riippuu nyt joulukaupasta, Saurén sanoo.

Sauvon Säilykkeen menestystekijät:

- Tehokas ja joustava tuotanto ja logistiikka.

- Loppukäyttäjää kiinnostavat tuotteet.

- Turvallinen ja luotettava laatu.

- Vastuullisuus.

- Oikea hinta.

- Toimintavarmuus.

Tuttu turkulainen osaa myös uudistua

Kun töiden jälkeen on saatava äkkiä ruokaa tai tilillä on enää muutama euro ennen palkkapäivää, pelastajaksi tulee usein purkillinen hernekeittoa. Suomalaiskotien arjen helpottajista useita miljoonia purkkeja tehdään Turussa Pansiontien varrella. Oy Lunden Ab on kuitenkin myös paljon muuta kuin hernesoppatehdas. Tuoretuotteet ovat kasvava osuus yhtiön toimintaa, myyntijohtaja Jaakko Lunden kertoo.

- Tuoretuotteista pääosan muodostavat heti syötävät välipalatuotteet. Valmistamme tuoretavaraa sekä alihankintana muun muassa suomalaisille keskusliikkeille että omalla Chef Lunden -merkillä.

Lunden työllistää yhteensä noin 500 ihmistä Turussa, Helsingissä ja Tallinnassa. Suomenlahden takana toiminta alkoi 2007 kun Virosta ostettiin pieni tuoreruokatehdas laivamuonituksen tarpeisiin. Nyt tehdasta on laajennettu ja siellä valmistetaan muun muassa kolmioleipiä ja sushia. Asiakkaana on mm. laiva- ja lentoyhtiöitä.

- Tällaisten tuotteiden parissa säilyvyys on aivan toista luokkaa kuin säilykkeissä, jotka pysyvät käyttökelpoisina vuosia. Tuoretuotteiden säilyvyysaika on vain muutamia päiviä valmistuksesta ja kylmäketjun on tietysti oltava aukoton. Meillä on FSSC 22000-laatusertifikaatti sekä Turussa että Tallinnassa.

Ruokailutottumusten muuttuminen näkyy valikoiman laajenemisena, Lunden kertoo. Tuotekehityksessä on myös jatkuvasti seurattava trendejä. Tutut suosikit, kuten hernekeitto ja lihapullat, säilyttävät silti asemansa.

- Yksi viime vuosien onnistuneista lanseerauksista olivat pusseihin pakatut valmiskeitot. Siinä saattoi aluksi kuluttajilla olla vähän ennakkoluuloja kun kuviteltiin, että keitto ei voi säilyä ilman säilöntäaineita. Säilyminen perustuu kuitenkin aivan samaan kuin säilyketölkissä, tiiviiseen sulkemiseen ja kuumentamiseen, säilöntäaineita ei tarvita.

Uuno Lunden perusti Oy Lunden Ab:n 1959. Hänen poikansa Hannu ja Tapio jatkoivat yritystä ja muutama vuosi sitten johto siirtyi serkusten Laurin, Tuomaan ja Jaakon käsiin. Mukana omistajina ovat myös neljä muuta serkkua. Toimitusjohtajana on Lauri Lunden.

- Meillä yhteistyö sujuu erittäin hyvin. On suuri vahvuus, että olemme perheyhtiö, sillä pystymme tekemään päätöksiä hyvin nopeasti ja joustavasti. Meille kaikille on yhtä tärkeää huolehtia perinteikkäästä yrityksestä. Pyrimme jatkuvasti kehittämään yritystämme kestävällä pohjalla.

Lundenin menestystekijät

- Perheyrityksen toimiva yhteistyö

- Perinteet ja tunnetut brändit

- Ammattitaitoinen henkilökunta

- Korkea laatu

Katso lisää kiinnostavia juttuja lokakuun näköislehdestä. Lukemaan pääset alla olevasta linkistä.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa