Julkaistu 03.10.2019 0          

Esteettömyysraati tarjoaa apua myös yrityksille

Esteettömyysraatilaisia ja VoiVeljien henkilökuntaa E. Ekblomin edessä. Kuva: Joni Pietiläinen.

Esteettömyyden ja saavutettavuuden tärkeys korostuu kaupunkiympäristössä etenkin väestön vanhenemisen myötä. Turun esteettömyysraati on auttanut esimerkiksi paikallisia ravintoloita parantamaan kulkureittien esteettömyyttä ja verkkosivujen saavutettavuutta.

Esteettömyysraadin toiminnan tavoitteena on parantaa paitsi kaupungin palveluiden myös julkisten tilojen ja kohtaamispaikkojen, kuten kahviloiden ja ravintoloiden, saavutettavuutta ja esteettömyyttä. Raati kokoontuu kuukausittain, tarpeen mukaan myös useammin.

– Opastamme, havainnoimme ja kartoitamme ongelmatilanteita ja kohteita, joiden esteettömyyttä ei välttämättä ole huomioitu rakenteellisessa suunnittelussa. Analysoimme tilojen rakenteellisen esteettömyyden lisäksi palveluiden saavutettavuuden ja digitaalisen viestinnän toimivuuden erilaisten käyttäjien näkökulmasta sekä teemme parannusehdotuksia, esteettömyyskoordinaattori Jyri Kuparinen kuvailee raadin työskentelytapoja.

Rakentavaa yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa

Yksi esteettömyysraadin voimannäytteistä on ollut VoiVeljet-ravintoloiden kanssa tehty yhteistyö, joka alkoi loppusyksyllä 2018. Projektissa pyrittiin parantamaan esteettömyyttä ravintoloiden tiloissa ja opastamisessa. Raatilaiset ottivat kantaa myös verkkosivujen saavutettavuuteen ja niissä olevaan informaatioon.

Raati antoi VoiVeljet-ravintoloille asiantuntijatukea tarkastuskäyntien, rakentavien keskustelujen sekä kattavien esteettömyysraporttien muodossa. Myös muutostöihin tarjottiin apua ohjeistuksilla.

– Ravintoloidemme alkutilanne oli raporttien mukaan yllättävänkin hyvä. Keskustelumme esteettömyysraadin kanssa auttoi meitä yrittäjiä ja asiakaspalvelijoita ymmärtämään, millaisia erilaisia rajoitteita asiakkailla voi ylipäätään olla. Raadin antamat vinkit ovat olleet toteuttamiskelpoisia, ja saimmekin viimeisteltyä suuren osan suunnitelluista parannuksista viime kesän aikana, VoiVeljien toimitusjohtaja Janne Juvonen sanoo.

Saavutettavuus on asiakaslähtöisyyttä

Esteettömyysraporttien ohjeistuksia on Juvosen mukaan ollut helppo noudattaa myös myöhemmissä rakennusurakoissa: kortteliravintola E. Ekblomin uudelle terassille rakennettiin alkusyksyllä peräti neljä kulkuliuskaa.

– Oli kiinnostavaa kuulla, että tärkein esteettömyyttä ja saavutettavuutta parantava tekijä on henkilökunnan asenne. Muutokset eivät välttämättä vaadi investointeja, vaan jo mahdollisten esteiden tiedostaminen ja niistä kertominen asiakkaille helpottaa asiointia tiloissamme, Juvonen huomauttaa.

Esteettömyysraati on tehnyt samankaltaista yhteistyötä Naantalin Muumimaailman kanssa. Tällä hetkellä raadin työlistalla on myös Turun kaupungin talvikunnossapidon kehittäminen kaupunkiympäristötoimialan kanssa. Raatilaiset ovat lisäksi mukana Turun kaupungin ja Kelan keskitetyn asiakaspalvelupisteen Kauppatorin Monitorin suunnittelu- ja toteuttamisvaiheissa.

Lisää rakentamiseen liittyvää asiaa ensi viikolla ilmestyvän lokakuun numeron Toimitila ja rakentaminen -liitteessä.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Amandum

Amandum

Coaching, Hypnoterapiaa, Liikuntapalveluja, Psykologipalveluja, Työnohjaus

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa