Julkaistu 09.10.2019 0          

Visit Turku ravistelee kahden sesongin taktiikkaa

Turun matkailukesä oli tilastojen mukaan vahvasti myönteinen. Kesällä 2019 rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat 3,7 prosenttia vuodesta 2018. Yhteensä Turussa yöpyi 310 447 matkailijaa, joista lähes 80 prosenttia oli suomalaisia.

- Erityisesti tuoreet elokuun tilastot ilahduttavat, sillä yöpymiset lisääntyivät kuusi prosenttia viime vuoden elokuusta. Suomalaisten yöpyjien osuus kasvoi peräti yhdeksän prosenttia, mikä kertoo kotimaan matkailubuumin heijastuneen myönteisesti myös Turkuun, sanoo Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

- Turun matkailukesää on hienosti vauhdittanut myös yhteistyökumppaneidemme kanssa toteutettu matkailijoiden uusi inspiraatiosivusto Kissmyturku.fi, jolla on ensimmäisen vuoden aikana vierailtu lähes 800 000 kertaa.

Hellén muistuttaa, että kesän todelliset yöpymisluvut ovat rekisteröityjä suuremmat, sillä Turussa matkailevat turvautuvat usein myös Airbnb-majoitukseen. Esimerkiksi elokuussa koko asuntoja oli tarjolla 350, mikä oli kolme prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Elokuun tilastoista Hellén nostaa huomionarvoisena lukuna myös Turkuun saapuneet 22 900 lentomatkustajaa. Heistä 82,3 prosenttia saapui ulkomailta ja 17,7 prosenttia Suomesta.

- Elokuun lentomatkat Turkuun lisääntyivät peräti 64 prosenttia edellisestä vuodesta, mikä on upea palaute Turun lentoyhteyksien kehitystyölle, jota tehdään Finavian ja Turun kaupungin yhteistyönä.

Arjesta voi löytää pieniä lomahetkiä

Lokakuu on tyypillinen ajankohta laatia yhteenvetoja matkailukesästä, mutta Visit Turku haluaa samalla ravistella perinteistä sesonkiajattelua ja nähdä erityisesti kotimaan matkailun mahdollisuudet ympärivuotisina.

- Tapahtumien ja luontomatkailun avulla kesäsesonkia on mahdollista jatkaa pitkälle syksyyn. Suomalaiset matkailevat muutoinkin yhä enemmän perinteisten lomakausien ulkopuolella, sillä he kaipaavat lyhyitä minilomia kesän ja talven väliin, Anne-Marget Héllen toteaa.

- Kahden loman taktiikka ei ole enää tätä päivää, joten matkailubisneksen kannattaa hakea kestävää kasvua myös vilkkaimman sesongin ulkopuolelta. Matkailun vuosittainen rytmi jakautuu entistä tasaisemmin eri vuodenaikojen kesken.

Lähimatkailun suosio ja kotikulmille keskittyvä ”staycation”-trendi kertovat matkailun ja lomailun murroksesta. Viikko lomaa talvella ja neljä kesällä eivät riitä, kun halutaan palautua arjen pyörityksestä.

- ”Ennen loma ja arki nähtiin vastakohtina toisilleen, mutta nykyään raja on hämärtynyt myönteisellä tavalla. Myös arjesta voi löytää pieniä lomahetkiä, kertoo matkailututkija Juulia Räikkönen.

Räikkösen mukaan tiukasta sesonkiajattelusta irtautuminen on tervettä ja tarpeellista. Yleisesti ottaen perinteisiä lomakausia pyritään pidentämään, mutta matkailun sesonkiluonteisuudella on toki myös myönteisiä vaikutuksia luonnolle ja jossain määrin yrittäjille.

- Esimerkiksi syrjäseuduilla matkailu on monille yrittäjille elämäntapa, joten hengähdystauko kiihkeän sesongin jälkeen voi tulla tarpeeseen, varsinkin jos elanto ei ole vain matkailun varassa. Kaupungeissa tilanne on vähän toinen, kun ravintolat ja hotellit lähtökohtaisesti varautuvat palvelemaan matkailijoita ympäri vuoden.

Turussa valmistaudutaan jo syyslomalaisten vierailuihin, mutta tekemistä, kokemista ja nähtävää on runsaasti tarjolla myös syksyn taittuessa talveksi. Turku on eläväinen matkailukaupunki, joka ei uinahda koskaan.

- Turku tarjoaa upeita tapahtumia, ruoka- ja kulttuurielämyksiä kesät talvet – asukkailleen sekä läheltä ja kaukaa saapuville matkailijoille, matkailujohtaja Anne-Marget Hellén toteaa.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa