Julkaistu 09.10.2019 0          

Visit Turku ravistelee kahden sesongin taktiikkaa

Turun matkailukesä oli tilastojen mukaan vahvasti myönteinen. Kesällä 2019 rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat 3,7 prosenttia vuodesta 2018. Yhteensä Turussa yöpyi 310 447 matkailijaa, joista lähes 80 prosenttia oli suomalaisia.

- Erityisesti tuoreet elokuun tilastot ilahduttavat, sillä yöpymiset lisääntyivät kuusi prosenttia viime vuoden elokuusta. Suomalaisten yöpyjien osuus kasvoi peräti yhdeksän prosenttia, mikä kertoo kotimaan matkailubuumin heijastuneen myönteisesti myös Turkuun, sanoo Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

- Turun matkailukesää on hienosti vauhdittanut myös yhteistyökumppaneidemme kanssa toteutettu matkailijoiden uusi inspiraatiosivusto Kissmyturku.fi, jolla on ensimmäisen vuoden aikana vierailtu lähes 800 000 kertaa.

Hellén muistuttaa, että kesän todelliset yöpymisluvut ovat rekisteröityjä suuremmat, sillä Turussa matkailevat turvautuvat usein myös Airbnb-majoitukseen. Esimerkiksi elokuussa koko asuntoja oli tarjolla 350, mikä oli kolme prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Elokuun tilastoista Hellén nostaa huomionarvoisena lukuna myös Turkuun saapuneet 22 900 lentomatkustajaa. Heistä 82,3 prosenttia saapui ulkomailta ja 17,7 prosenttia Suomesta.

- Elokuun lentomatkat Turkuun lisääntyivät peräti 64 prosenttia edellisestä vuodesta, mikä on upea palaute Turun lentoyhteyksien kehitystyölle, jota tehdään Finavian ja Turun kaupungin yhteistyönä.

Arjesta voi löytää pieniä lomahetkiä

Lokakuu on tyypillinen ajankohta laatia yhteenvetoja matkailukesästä, mutta Visit Turku haluaa samalla ravistella perinteistä sesonkiajattelua ja nähdä erityisesti kotimaan matkailun mahdollisuudet ympärivuotisina.

- Tapahtumien ja luontomatkailun avulla kesäsesonkia on mahdollista jatkaa pitkälle syksyyn. Suomalaiset matkailevat muutoinkin yhä enemmän perinteisten lomakausien ulkopuolella, sillä he kaipaavat lyhyitä minilomia kesän ja talven väliin, Anne-Marget Héllen toteaa.

- Kahden loman taktiikka ei ole enää tätä päivää, joten matkailubisneksen kannattaa hakea kestävää kasvua myös vilkkaimman sesongin ulkopuolelta. Matkailun vuosittainen rytmi jakautuu entistä tasaisemmin eri vuodenaikojen kesken.

Lähimatkailun suosio ja kotikulmille keskittyvä ”staycation”-trendi kertovat matkailun ja lomailun murroksesta. Viikko lomaa talvella ja neljä kesällä eivät riitä, kun halutaan palautua arjen pyörityksestä.

- ”Ennen loma ja arki nähtiin vastakohtina toisilleen, mutta nykyään raja on hämärtynyt myönteisellä tavalla. Myös arjesta voi löytää pieniä lomahetkiä, kertoo matkailututkija Juulia Räikkönen.

Räikkösen mukaan tiukasta sesonkiajattelusta irtautuminen on tervettä ja tarpeellista. Yleisesti ottaen perinteisiä lomakausia pyritään pidentämään, mutta matkailun sesonkiluonteisuudella on toki myös myönteisiä vaikutuksia luonnolle ja jossain määrin yrittäjille.

- Esimerkiksi syrjäseuduilla matkailu on monille yrittäjille elämäntapa, joten hengähdystauko kiihkeän sesongin jälkeen voi tulla tarpeeseen, varsinkin jos elanto ei ole vain matkailun varassa. Kaupungeissa tilanne on vähän toinen, kun ravintolat ja hotellit lähtökohtaisesti varautuvat palvelemaan matkailijoita ympäri vuoden.

Turussa valmistaudutaan jo syyslomalaisten vierailuihin, mutta tekemistä, kokemista ja nähtävää on runsaasti tarjolla myös syksyn taittuessa talveksi. Turku on eläväinen matkailukaupunki, joka ei uinahda koskaan.

- Turku tarjoaa upeita tapahtumia, ruoka- ja kulttuurielämyksiä kesät talvet – asukkailleen sekä läheltä ja kaukaa saapuville matkailijoille, matkailujohtaja Anne-Marget Hellén toteaa.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Palotekninen Insinööritoimisto

Palotekninen Insinööritoimisto

Palotekninen konsultointi ja suunnittelu

BLOGIT

Liedon Säästöpankki

Kun ääni ratkaisee

Liedon Säästöpankki

Liedon Säästöpankki

Innostuminen

Liedon Säästöpankki

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Verkahovi

Verkatehtaankatu 4, Turku

KP 10-40, R 140, myös kokoustarjoilut ja pitopalvelu.

Lue uusin näköislehtemme

10/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 10.10.2019


Seuraa meitä somessa