Julkaistu 15.10.2019 0          

TUPAS-yhteyskäytäntö edelleen tarjolla vastoin lainsäädäntöä

Selvitysten perusteella merkittävä osa tunnistuspalvelun tarjoajista jatkaa TUPAS-yhteyskäytännön tarjoamista verkkopalveluille vastoin lainsäädäntöä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tulee antamaan näille tunnistuspalvelun tarjoajille valvontapäätöksen ja kehotuksen uhkasakon nojalla korjata toimintansa marraskuun loppuun mennessä.

Traficomin selvityspyyntöön lokakuun alussa saatujen vastausten perusteella edelleen merkittävä osa tunnistuspalvelun tarjoajista jatkaa TUPAS-yhteyskäytäntöön perustuvan vahvan sähköisen tunnistamisen tarjoamista asiakkaidensa verkkopalveluille vastoin lainsäädäntöä.

Traficom tulee antamaan näille lainrikkojille valvontapäätöksen ja kehotuksen korjata TUPAS-yhteyskäytäntö lainsäädännön mukaiseksi, vaihtaa TUPAS-yhteyskäytäntö vaatimukset täyttävään yhteyskäytäntöön tai lopettamaan tunnistuspalvelun tarjoamisen sellaisille verkkopalveluille, joiden järjestelmät eivät täytä lainsäädännön vaatimuksia.

Toimenpiteiden tulee olla tehtyinä 30.11.2019 mennessä. Traficom tulee asettamaan valvontapäätöksen toimenpanon tehosteeksi uhkasakon. Viimeistään viraston valvontapäätöksien myötä vahvan sähköisen tunnistamisen käyttö loppuu verkkopalveluissa, joissa vaadittuja muutoksia ei ole tehty.

Tunnistuspalvelun tarjoajat perustelivat vastauksissaan TUPAS-yhteyskäytännön jatkamista pääasiassa sillä, etteivät kaikki niiden asiakkaina olevat verkkopalvelut ole vielä tehneet vaadittavia muutoksia. Tunnistuspalvelun tarjoajat eivät myöskään ole halunneet lopettaa palvelujen tarjoamista näille verkkopalveluille, vaikka se on lainvastaista. Tunnistuspalvelut ovatkin ottaneet osin kannettavakseen asiakkaidensa verkkopalveluiden ongelmat.

Suurin osa tunnistuspalvelun tarjoajista kuitenkin ilmoitti lopettavansa määräysten vastaisen yhteyskäytännön tarjoamisen viimeistään marraskuun loppuun mennessä. Muutamalla toimijalla ei ollut esittää aikataulua.

- Lainsäädännön noudattamisen varmistamiseksi Traficom ei nähnyt muuta mahdollisuutta kuin antaa valvontapäätökset lainsäädäntöä rikkoville tunnistuspalvelun tarjoajille. Lainvastainen toiminta ei vain heikennä tietoturvallisuutta, vaan myös asettaa lainsäädäntöä noudattavat tunnistuspalvelun tarjoajat epäedulliseen kilpailuasemaan. Näyttää myös siltä, etteivät muutokset tule tehdyksi ilman uhkasakkoa. Kevyemmät valvontakeinot eivät ole tuottaneet tulosta. Muutostarpeet ovat olleet tunnistuspalvelun tarjoajien tiedossa jo kolme vuotta ja silti uudistusta ei ole saatu aikaan. Nyt on viimeinen hetki toimia, toteaa Liikenne- ja viestintäviraston Turvallisuussääntely-yksikön päällikkö Jukka-Pekka Juutinen.


-->

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

BLOGIT

Liedon Säästöpankki

Rahan takii

Liedon Säästöpankki

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

11/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 14.11.2019


Seuraa meitä somessa