Julkaistu 21.10.2019 0          

Bo Family Groupin yrittäjäpariskunnat finaaliin

Turkulaisen Bo Family Groupin yrittäjäpariskunnat valtakunnallisen yrittäjäkisan finaaliin EY Entrepreneur of the Year 2019 -kilpailun finalistit julkistettiin maanantaina Helsingissä EY-talolla. Finalistien joukkoon ylsi Länsi-Suomen alueelta tänä vuonna turkulaisen kiinteistövälitysyritys Bo Family Group oy:n Anssi ja Sirena Kiviranta sekä Tuomas Mäkelä ja Anna Ritakallio-Mäkelä.

Kaikkiaan yhdentoista suomalaisyrityksen omistajayrittäjät kruunattiin maanantaina omien alueidensa – Itä- ja Pohjois-Suomen, Hämeen ja Keski-Suomen, Uudenmaan sekä Länsi-Suomen – parhaiksi. He myös jatkavat kilpailun valtakunnalliseen finaaliin, jossa yksi heistä kruunataan Suomen EY Entrepreneur of the Year 2019 -kilpailun voittajaksi 1. päivä marraskuuta. Voittaja edustaa Suomea yrittäjyyden maailmanmestaruuskilpailussa ensi vuoden kesäkuussa Monte Carlossa.

Länsi-Suomea finaalissa edustavat turkulaisen Bo Family Group oy:n perustajapariskunnat Anssi ja Sirena Kiviranta sekä Tuomas Mäkelä ja Anna Ritakallio-Mäkelä.

Bo LKV:n perustajaosakkaat myivät enemmistön yrityksestään tänä syksynä pääomasijoitusyhtiö Saari Partnersille. He jäivät edelleen pienemmillä omistusosuuksilla yhtiön osakkaiksi.

Laadukasta kiinteistönvälitystä kuluttajille sekä rakennuttaja-asiakkaille Suomen suurimmissa kasvukeskuksissa tarjoava Bo LKV on ollut uudistamassa välitysalaa ja nostamassa alan arvostusta sekä laatustandardeja. Yritys hyödyntää muun muassa digitaalisia ratkaisuja niin nettisivujen

visuaalisuudessa kuin somemarkkinoinnissakin, stailaa myyntikohteensa asuntojen hyviä puolia korostaen sekä käyttää kohteiden markkinoinnissa sisustuslehtien tasoisia kuvia. Tällä kokonaisuudella välityskohteiden myyntiajat ovat keskimääräistä lyhyempiä ja myyntihinnat korkeampia, samalla kun sekä myyjän että ostajan asiakaskokemus on parantunut. Yhtiö on reilussa neljässä vuodessa kasvanut varsin perinteisellä toimialalla liikevaihdolla mitattuna jo markkinakolmoseksi. Bo LKV:n palveluksessa on liki 150 henkilöä ja sen liikevaihto viimeksi päättyneellä tilikaudella oli reilu 15 milj. euroa.

Suomalainen kasvuyrittäminen edelleen voimakkaan miesvaltaista

Vuodesta 2003 lähtien Suomessa järjestetty kilpailu etsii vuosittain yrittäjien joukosta kovia kasvajia ja vastuullisen liiketoiminnan rakentajia. Tämän vuoden kilpailua varten EY haastatteli kevään 2019 aikana kaikkiaan yli 50 kandidaattia.

Kilpailuun osallistuneista yrityksistä valtaosa oli ollut toiminnassa vähintään 10 vuotta, yli 20 vuotta toimineitakin yrityksiä oli 40 %. Yrittäjistä 87 % oli miehiä ja heidän keski-ikänsä oli 43 vuotta. Yrittäjäksi he ovat ryhtyneet keskimäärin 29-vuotiaina.

Vastaajien keskuudessa yleisimmäksi syyksi yrittäjäksi ryhtymiselle osoittautui halu toteuttaa omia ideoita jo olemassa olevan tuotteen, palvelun tai prosessin parantamiseksi. Toiseksi eniten oli perheyrityksen vetäjiä, jotka ovat halunneet jatkaa suvun yritystä. Lähes saman verran löytyi niitä, joille kimmokkeena on ollut itsenäisyyden kaipuu tai idea uudesta tuotteesta tai palvelusta.

Yritysten päämarkkinat löytyivät selkeästi kotimaasta, joskin ulkomaisen liiketoiminnan kasvattamista ulkomaille suunniteltiinkin varsin yleisesti. Vastaajayritysten liikevaihdosta noin 87 % tulee tänä päivänä Suomesta, mutta kolmen vuoden tähtäimellä sen osuuden arvioitiin putoavan 65 prosenttiin.

Näille kasvuyrityksille henkilöstön arvostaminen ei jää juhlapuheisiin. Yrityksensä menestystekijöitä kysyttäessä suurin osa yrittäjistä mainitsee omat työntekijänsä, heidän osaamisensa sekä kilpailijoita paremman innovatiivisuuden. Uhkakuvista eniten mietityttääkin pätevän työvoiman saanti, yhdessä asiakas- ja kuluttajakäyttäytymisen muutoksen kanssa.

Haastatellut yrittäjät olivat varsin sitoutuneita omaan yritystoimintaansa. Tyypillisesti yrittäjän päivät venyvät varsin pitkiksi, keskimäärin 48 työtuntiin viikossa, joskin pisimmät työviikot venähtivät jopa 100 tuntiin, mutta samalla korostuu työn mielekkyys. Eläköitymistä ei osa suunnittele laisinkaan ja yritystoiminnan myymistäkin lähitulevaisuudessa (0-2 vuoden aikavälillä) mietti vain noin viidennes yrittäjistä.

- Maastamme löytyy upeita menestystarinoita paitsi eri toimialoilta myös eri puolilta Suomea, ja tämä korostui myös tämän vuoden kilpailijoissamme. Suomalainen kasvuyrittäjyys on monipuolistunut ja kansainvälistynyt entisestään, mutta on ehkä yllättävänkin miespuolista vielä. Haluaisinkin toivottaa rohkeasti mukaan lisää nuoria ja naisyrittäjiä, sanoo EY Entrepreneur of the Year -kilpailun johtaja Juha Hilmola EY:ltä.

Päätökset kilpailun finaaliin valituista yrittäjistä teki riippumaton kymmenjäseninen tuomaristo. Sen jäsenet edustavat kukin omien alojensa huippuasiantuntemusta ja kokemusta. Puheenjohtaja Piia-Noora Kaupin lisäksi tuomaristoon kuuluvat Aalto yliopiston professori Robin Gustafsson, KONE Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja Jussi Herlin, viime vuoden voittaja Framery Oy:n Samu Hällfors, Small Giant Games Oy:n toimitusjohtaja Timo Soininen, yrittäjä ja Ivana Helsingin perustaja Paola Suhonen, Vaisala Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Raimo Voipio, hallitusammattilainen Leena Niemistö, Vaaka Partnersin toimitusjohtaja Juha Peltola sekä bisnesenkeli Kim Väisänen. Tuomaristo arvioi muun muassa yrittäjähengen, taloudellisten tulosten, strategian, toimintatapojen ja innovatiivisuuden lisäksi yrittäjän ansioita vastuullisemman ja paremman maailman rakentamiseksi.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa