Julkaistu 24.10.2019 2          

Sairaanhoitopiiri rakentaa monopolia ensihoidon kuljetuksiin

On erittäin surullista ja pöyristyttävää, että välttyäkseen isoilta tappioilta, alueellisia ambulanssikuljetuksia hoitaneet paikalliset pk-yritykset joutuvat VSSHP:n toiminnan tuloksena vuodenvaihteessa lopettamaan toimintansa, myymään kalustonsa ja irtisanomaan työntekijänsä, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter toteaa. Kuva: Reetta Vahanen.

Varsinais-Suomen Yrittäjät arvostelee Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin toimintaa ensihoidon kuljetusten kilpailutuksissa. Alan paikalliset pk-yritykset joutuvat ajamaan toimintansa alas ja irtisanomaan yli sata työntekijää, kun myös väliaikaiseksi tuottajaksi valitusprosessin ajaksi valittiin Med Group.

– On erittäin surullista ja pöyristyttävää, että välttyäkseen isoilta tappioilta, alueellisia ambulanssikuljetuksia hoitaneet paikalliset pk-yritykset joutuvat VSSHP:n toiminnan tuloksena vuodenvaihteessa lopettamaan toimintansa, myymään kalustonsa ja irtisanomaan työntekijänsä, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter toteaa.

VSSHP:n Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos kilpailutti kesällä kaikki maakunnan ensihoidon kuljetukset. Kilpailutus oli jaettu kolmeen erilliseen alueeseen ja kaikki kilpailutukset voitti Med Group Ensihoito Oy.

Suurin ero voittajan ja muiden tarjoajien välillä johtui Med Group Ensihoito Oy:n muita selvästi alemmista hinnoista. Kilpailutukseen jätettyjen tarjousten oleellisina laatukriteerinä olivat muun muassa referenssit, henkilöstön osaaminen, kokemus, jatkokoulutus sekä paikallistuntemus. Kaikki kolme alueellista kilpailutusta voittaneella Med Group Ensihoito Oy:llä ei ollut tarjoushetkellä edes tuottamiseen tarvittavaa kalustoa eikä henkilöstä.

– Med Group valittiin kuljetusten tuottajaksi pelkkien lupausten ja alhaisen hinnan perusteella, Munter katsoo.

Kilpailutuksessa toiselle sijalle jokaisella alueella jääneet Ryhmittymä Länsivespa Oy, Ryhmittymä Härkätie-Paimio Oy ja Ryhmittymä Ylävespa Oy tekivät hankintaoikaisuvaatimuksen VSSHP:lle ja valituksen markkinaoikeuteen. Varsinais-Suomen Yrittäjät ja mainitut kolme ryhmittymää ovat tästä huolimatta pyrkineet vuoropuheluun sairaanhoitopiirin johdon kanssa kuljetusten väliaikaisesta järjestämisestä oikeuskäsittelyn ajaksi.

– Pikaisten neuvottelujen jälkeen pk-yrityksille ja yrittäjäjärjestölle viestittiin VSSHP:sta, että myös tästä ensihoidon väliaikaisesta järjestämisestä valittiin vastaamaan Med Group. Väliaikaiseksi toimittajaksi valittiin juuri se toimija, jonka valinnasta on valitettu markkinaoikeuteen. Valituksen käsittely voi kestää vuosia ja yrittäjät joutuvat lopettamaan liiketoimintansa tämän vuoden päättyessä, koska markkinat katoavat alta, Munter sanoo.

Turun Sanomat uutisoi asiasta 23. lokakuuta. Yrittäjäjärjestö pelkää, että sairaanhoitopiirin valitsema keskittämispolitiikka tulee veronmaksajille lopulta kalliiksi.

– Kun ensihoidon kuljetukset nyt keskitetään, on sairaanhoitopiirissä tiedostettava, että monopoliasema voi johtaa esimerkiksi hinnankorotuksiin, laadun heikkenemiseen ja kuljetusaikojen pidentymiseen, kun kilpailua ei ole. Voi vain arvailla VSSHP:n motiiveja tehdä tällainen keskitys, joka merkitsee kuoliniskua alan pienille yrityksille, jotka ovat palvelleet sairaanhoitopiiriä vuosikymmeniä moitteettomasti. Prosessin lopputulos tietää epävarmuutta tulevasta yli sadalle alan ammattilaiselle, joiden työsuhteet on pakko irtisanoa. Lisäksi pelissä on kahdeksan yrittäjän ja heidän perheidensä kohtalo, Munter toteaa.


Kommentit

Juha Wiskari 24.10.2019 klo 16:10

Olen omalta osaltani ja Someron yrittäjäyhdistyksen puolesta tehnyt yhdessä Varsinais-Suomen yrittäjien kanssa kattavaa taustaselvitystä niin Tradeka Oy:n ja Med Group Oy:n kaupasta kuin VSSHP:n ja sen liiketoimintayksikkö EPLL:n toimista.

Tavoitteena on ollut selvittää mitkä painavat syyt VSSHP on nähnyt sellaisiksi, että vuosikausia moitteettomasti ensihoito- ja sairaanhoitopalveluita hoitaneiden pk-yrityksien tarjous - kahteen kertaan - on hylätty, ja ollaan pakotettu rakentamaan väliaikaisratkaisu.

Toisaalta mikä on mahdollistanut alhaisella hinnalla voittamisen, kun itsensäelättävien vakiintuneiden pk-yritysten tarjoukset oli raskaasti tappiollisella konsernilla varaa alittaa.

Med Groupin kautta siis ollaan järjestämässä väliaikaisratkaisuakin näille alueille siksi ajaksi, eli niiksi vuosiksi, kun kaupan ruodinta markkinaoikeudessa kestää. Siksi väliakaisratkaisu on pakottanut jo kahteen kertaan sairaanhoitopiirin pyytämään yrityksiä myymään kalustonsa.

Moraalilla ja maamme hallituksenkin vannomalla yrittäjämyönteisyydellä, sekä sen työllistävällä vaikutuksella on varsin vähän tällaisten julkisen sektorin pelaajien ratkaisuilla tekemistä. Lopullista VSSHP:n ja EPLL:n motiivia voi arvailla, mutta pääteltävissä se on.

Potilasturvallisuuteen ja hälytystoiminnan sujuvuuteen osaavat parhaiten kantaa ottaa nyt liiketoimintansa menettävien yritysten asiantuntevat ja koulutetut yrittäjät sekä työnantajansa menettävät työntekijät.

Tämä on pohjimmiltaan karua ja tuomittavaa valtapeliä verhottuna hankintoihin ja kilpailuttamiseen.


Matti Alander 25.10.2019 klo 08:10

Tämä kuuluu taas siihen sarjaan johon huolestuttavaan suuntaan menee koko Suomi monilla aloilla. Yhteiskunnan päättäjät eivät erota toisistaan, mikä on kilpailun ja kilpailuttamisen ero.

Kilpailu toimii markkinataloudessa automaattisesti, pitää hinnat kurissa ja palvelun hyvänä. Kilpailuttamisessa tarvitaan valtava joukko kilpailuttamaan, joka ei kilpaile itse lainkaan. Yritystoimintaa käytännössä otetaan yhteiskunnan haltuun ja kilpailuttajien palkkiot kasvaa. Tämän lisäksi verovaroja tuhlaantuu vielä järkyttäviä määriä lakimiesten ja asiantuntijoiden selvittelyyn.

Joukkoliikenne otettiin yhteiskunnan haltuun kaupunkialueilla ja tuhottiin seutuliikenteen toimintaedellytykset, jätevesilietteen tyhjennys otettiin jo laajalti yhteiskunnan haltuun, esim. Pirkanmaalla 63 PK yritystä joutui vaikeuksiin ja lopetti toiminnan jne...

Tämä piilososialismi on kaikkein vaarallisempaa pienemille, usein tehokkaimmille PK yrityksille.


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa