Julkaistu 31.10.2019 0          

Joko yrityksesi on tehnyt edunsaajailmoituksen?

Useimpien yritysten täytyy tehdä kaupparekisteriin ilmoitus ns. tosiasiallisista edunsaajistaan 1.7.2020 mennessä. Edunsaajat ovat useimmissa tapauksissa yrityksen omistajia.

Tähän mennessä PRH:lle on tehty noin 15 000 edunsaajailmoitusta. Velvollisuus koskee yhteensä noin 300 000 yritystä.

Uusien yritysten velvollisuus tehdä edunsaajailmoitus jatkuu heinäkuun 2020 jälkeenkin, kuten myös velvollisuus ilmoittaa viipymättä muuttuneista tiedoista.

Rahanpesulain mukaan edunsaaja on henkilö, joka omistaa yli 25 prosenttia yrityksen osakkeista tai käyttää yli 25 prosentin äänivaltaa joko suoraan tai välillisesti toisen yrityksen kautta.

Edunsaaja voi myös käyttää määräysvaltaa yrityksessä muulla perusteella, esimerkiksi jonkin sopimuksen perusteella.

Mitkä yritykset ilmoittavat?

Osakeyhtiöiden ja osuuskuntien täytyy aina tehdä edunsaajailmoitus. Avoimien yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden täytyy tehdä ilmoitus silloin, kun edunsaajana on muu henkilö kuin yhtiömies tai jos yhtiömiehenä on yritys.

Toiminimiyrittäjät, sivuliikkeet ja pörssiyhtiöt eivät tee ilmoitusta. Asunto-osakeyhtiöiden, kiinteistöosakeyhtiöiden, yhdistysten, uskonnollisten yhdyskuntien ja säätiöiden ei myös tarvitse tehdä ilmoitusta.

Miten ilmoitus tehdään?

Ilmoitus tehdään sähköisesti YTJ-palvelussa. Ilmoitus on maksuton.

Edunsaajista ilmoitetaan henkilötiedot sekä määräysvallan tai omistusosuuden peruste ja laajuus. Ilmoitus täytyy tehdä myös siinä tapauksessa, että edunsaajia ei ole tai he eivät ole yrityksen tiedossa.

Yritysten velvollisuus tehdä edunsaajailmoitus perustuu rahanpesulakiin ja EU-direktiiveihin, jotka edellyttävät muun muassa pankkeja tunnistamaan asiakkaansa. Edunsaajatietojen ilmoittaminen kaupparekisteriin sujuvoittaa siten yrityksen asiointia esimerkiksi pankkilainaa haettaessa.

Selvitä edunsaaja-apurissa, koskeeko uusi velvoite yritystäsi ja ketkä ovat edunsaajia. Huomio! Apuri ei toimi Internet Explorer (IE) -selaimissa. Siirry edunsaaja-apuriin alla olevasta linkistä.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Raision Puulevy Oy

Raision Puulevy Oy

Puutavaraa, Rakennustarvikkeita

BLOGIT

Liedon Säästöpankki

Rahan takii

Liedon Säästöpankki

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

11/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 14.11.2019


Seuraa meitä somessa