Julkaistu 31.10.2019 0          

Joko yrityksesi on tehnyt edunsaajailmoituksen?

Useimpien yritysten täytyy tehdä kaupparekisteriin ilmoitus ns. tosiasiallisista edunsaajistaan 1.7.2020 mennessä. Edunsaajat ovat useimmissa tapauksissa yrityksen omistajia.

Tähän mennessä PRH:lle on tehty noin 15 000 edunsaajailmoitusta. Velvollisuus koskee yhteensä noin 300 000 yritystä.

Uusien yritysten velvollisuus tehdä edunsaajailmoitus jatkuu heinäkuun 2020 jälkeenkin, kuten myös velvollisuus ilmoittaa viipymättä muuttuneista tiedoista.

Rahanpesulain mukaan edunsaaja on henkilö, joka omistaa yli 25 prosenttia yrityksen osakkeista tai käyttää yli 25 prosentin äänivaltaa joko suoraan tai välillisesti toisen yrityksen kautta.

Edunsaaja voi myös käyttää määräysvaltaa yrityksessä muulla perusteella, esimerkiksi jonkin sopimuksen perusteella.

Mitkä yritykset ilmoittavat?

Osakeyhtiöiden ja osuuskuntien täytyy aina tehdä edunsaajailmoitus. Avoimien yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden täytyy tehdä ilmoitus silloin, kun edunsaajana on muu henkilö kuin yhtiömies tai jos yhtiömiehenä on yritys.

Toiminimiyrittäjät, sivuliikkeet ja pörssiyhtiöt eivät tee ilmoitusta. Asunto-osakeyhtiöiden, kiinteistöosakeyhtiöiden, yhdistysten, uskonnollisten yhdyskuntien ja säätiöiden ei myös tarvitse tehdä ilmoitusta.

Miten ilmoitus tehdään?

Ilmoitus tehdään sähköisesti YTJ-palvelussa. Ilmoitus on maksuton.

Edunsaajista ilmoitetaan henkilötiedot sekä määräysvallan tai omistusosuuden peruste ja laajuus. Ilmoitus täytyy tehdä myös siinä tapauksessa, että edunsaajia ei ole tai he eivät ole yrityksen tiedossa.

Yritysten velvollisuus tehdä edunsaajailmoitus perustuu rahanpesulakiin ja EU-direktiiveihin, jotka edellyttävät muun muassa pankkeja tunnistamaan asiakkaansa. Edunsaajatietojen ilmoittaminen kaupparekisteriin sujuvoittaa siten yrityksen asiointia esimerkiksi pankkilainaa haettaessa.

Selvitä edunsaaja-apurissa, koskeeko uusi velvoite yritystäsi ja ketkä ovat edunsaajia. Huomio! Apuri ei toimi Internet Explorer (IE) -selaimissa. Siirry edunsaaja-apuriin alla olevasta linkistä.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Amandum

Amandum

Coaching, Hypnoterapiaa, Liikuntapalveluja, Psykologipalveluja, Työnohjaus

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

03/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.03.2020


Seuraa meitä somessa