Julkaistu 14.11.2019 0          
TUNNE TALOUS

Olenko valmis luopumaan yrityksestäni?

Tämä ajatus herää usealla yrittäjällä jossain vaiheessa yrityksen elinkaarta. On olemassa monia eri syitä luopua omasta yrityksestä. Oli kyseessä sitten oma ikä, terveys, halukkuus tai joku muu syy, yrittäjä yleensä haluaa saada yhtiöön sijoitetun pääoman ja lukemattomat työtunnit takaisin ja mielellään vielä korkojen kera. Tämän lisäksi myyjä yleensä haluaa löytää omalle yritykselleen sopivan jatkajan, joka pystyy kasvattamaan ja viemään yritystä seuraavalle tasolle. Millä hinnalla yrityskauppa sitten lopullisesti toteutuu, on riippuvainen sekä myyjästä että ostajasta, mutta myös mahdollisista rahoittajista.

Vaikka yrityskauppa ei olisikaan vielä lähiaikoina ajankohtainen, on syytä laittaa yritys myyntikuntoon huolellisesti ja hyvissä ajoin ennen kun lähdetään tarjoamaan sitä potentiaalisille ostajaehdokkaille. Yrityskaupan huolellinen valmistelu ja riskienhallintaan liittyvien näkökulmien huomioonottaminen on tärkeää onnistuneen yrityskaupan varmistamiseksi.

Etukäteen on myös tärkeä miettiä mikä on yrityskaupan tarkoituksenmukainen toteuttamistapa. Yleensä yrityskauppa toteutuu joko osake- tai liiketoimintakauppana. Suurin ero näiden vaihtoehtojen välillä on kuka toimii myyjänä. Osakekaupassa yhtiön omistaja (omistajat) toimii myyjänä ja kohteena ovat yhtiön osakkeet. Liiketoimintakaupassa myydään sen sijaan vain tietty liiketoiminta ja siihen liittyvät varat ja velat. Myyjänä toimii tässä tapauksessa yhtiö, ei yrittäjä, ja kaupasta saatavat rahatkin menevät yhtiöön. Koska jokainen yritys on erilainen, on molemmilla vaihtoehdoilla etunsa ja haittansa. Tässä tapauksessa on kuitenkin tärkeä ennen itse kauppaa käydä läpi miten lopputulos vaikuttaa sekä myyjälle että ostajalle verotuksellisesti, juridisesti ja rahallisesti.

Valmistautuminen ajoissa yrityskauppaan mahdollistaa myös sen, että omistaja ehtii toteuttaa mahdolliset yritysjärjestelyt ennen itse kauppaa. Yrityksen elinkaaren aikana on tapana että yritykseen kertyy sellaista omaisuutta, josta potentiaalinen ostajaehdokas ei olisi valmis maksamaan. Varsinkin jos nämä varat eivät edes kuuluu varsinaiseen liiketoimintaan, kuten esimerkiksi ajoneuvot, kiinteistöt, ylimääräiset kassavarat ja sijoitukset. Erilaisten yritysjärjestelyiden avulla on mahdollista eriyttää näitä varoja myytävästä kokonaisuudesta ja siirtää ne esimerkiksi uuteen yhtiöön, joka jää omistajalle vielä yrityskaupan jälkeenkin.

Sopivan ostajaehdokkaan löytäminen on usein haastavaa ja prosessina aikaa vievä. Yleensä omistaja ei halua, että tieto halukkuudesta luopua omasta yrityksestä leviää ulkopuolisten tahojen tietoisuuteen. Näissä tilanteissa on tarpeellista laatia salassapitositoumus, jonka potentiaalinen ostajaehdokas allekirjoittaa ennen kun hänelle lähetetään myyntimateriaalia.

Seuraava askel yrityskauppaprosessissa on yleensä neuvottelu- ja Due Dilligence-prosessi. Ostajataho haluaa varmistaa, ettei yrityksessä ole piileviä riskejä tai vastuita. Myyntitaho haluaa puolestaan varmistaa että kauppahinta heijastaa yhtiön käypää arvoa. Jos tai kun päästään yhteisymmärrykseen näistä asioista on tärkeää että kauppakirjassa huomioidaan kattavasti osapuolten intressit.

Yrityskauppa prosessina on yleensä monimutkainen, jossa kannattaakin käyttää asiantuntijoiden apua. Onnistunut yrityskauppa on kuitenkin aina kiinni ihmisistä, jotka ovat prosessissa mukana sen suunnittelusta toteutukseen sekä jälkihoitoon asti. KPMG:n asiantuntijat avustavat sinua ja yritystäsi yrityskauppoihin liittyvissä kysymyksissä.

Jesper Hansén
Veroasiantuntija, KPMG Oy Ab

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Henkilöstökoulutus Interaktiva

Henkilöstökoulutus Interaktiva

Henkilöstökonsultointia, Henkilöstökoulutusta, Koulutuspalveluja, Valmennukset

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa