Julkaistu 18.11.2019 0          
HYVINVOINTI JA TERVEYS

Yrittäjä, palatko loppuun vai palaudutko?

Vietämme työssä noin 1600 tuntia vuodessa, yrittäjät jopa enemmän. Joka päivä on tärkeä huolehtia työstä palautumisesta jo työpäivän aikana ja vapaalla. Hyvä palautuminen ehkäisee kuormituksen kasautumisen, stressioireiden ja sairauksien kehittymisen. Työstä irrottautuminen välillä on tärkeää. Mikä auttaa sinua saamaan työasiat pois mielestä?

Hyvin jaksava tekee myös työnsä hyvin, mikä tuottaa yritystoiminnallekin hyvää tulosta. Yrittäjällä on periaatteessa kaksi ammattia – yrittäjyys ja sitten se toinen, ammattikuljettaja, fysioterapeutti… Tämä tarkoittaa myös kahdenlaisia työn vaatimuksia ja vaikutuksia. Tarvitaan monipuolista osaamista ja työkykyä. Mikäli osaaminen ei riitä tai ei mielletä kaikkia työhön kuuluvia töitä oleellisiksi, ne voivat aiheuttaa stressiä. Esimerkiksi paperityöt voivat tuntua epäolennaisilta, mutta ne on tärkeä hoitaa ajallaan, jotta eurot kilahtavat tilille.

Työhyvinvoinnin edistämisessä on tärkeää tunnistaa työn kuormitus- ja voimavaratekijät, jotta voi vähentää kuormitusta ja lisätä voimavarojaä. Omasta terveydestä huolehtiminen terveellisillä elintavoilla ja palautumisesta huolehtimalla on tärkeää. Hyväkuntoinen kestää rasitusta ja palautuu paremmin kuin huonokuntoinen. Aivot ja lihakset tarvitsevat polttoainetta 3-4 tunnin välein. Riittävä hyvä uni pitää aivot kirkkaina ja luovuus kukoistaa. Väsyneenä voi tulla herkemmin virheitä ja kohtalokkaitakin tapaturmia.

Koska yrittäjän hyvinvointi ja yrityksen menestyminen kulkevat usein hyvin kiinteästi käsi kädessä, olemme julkaisseet yrittäjille Promo@Work -hankkeen Yrittämisestä virtaa. Mars matkalle! Terveyttä, työkykyä ja työhyvinvointia yrittäjälle -suosituksen. Sen sisältö perustuu tutkimus- ja asiantuntijatietoon. Erityisen hienoa on ollut se, että suosituksen sisällöt on yhteiskehitetty useissa eri työpajoissa yrittäjien kanssa. Tämän taustalla on myös isoille työpaikoille tehdyt suositukset ja vinkkilistat. Kannattaa tutustua näihin materiaaleihin: https://www.ttl.fi/mars-matkalle-terveytta-tyopaikoille/

Pidä huolta itsestäsi, yrittäjä! Tee itsellesi hyviä tekoja 2-3 kertaa päivässä. Se ei vaadi paljon, mutta tarkoittaa vuositasolla paljon. Olet tärkeä Suomen talouden ja työllisyyden kannalta.

Jaana Laitinen
johtava asiantuntija, Työterveyslaitos, Promo@Work

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa